Door community (initieel vonnegut), Op zon 16 okt 2016 10:40, 2 reacties,    

Westworld, een spiegel voor de mensheidWestworld, een spiegel voor de mensheid


Onlangs zag ik de eerste twee afleveringen van Westworld. Een HBO serie gebaseerd op de gelijknamige film uit 1973, naar een boek van Michael Crinchton. Het verhaal is simpel maar doeltreffend en laat ons een soort gnostisch, vrijmetselaarachtig wereldbeeld zien. In de toekomst is er een soort attractiepark waar levensechte robotten rondlopen met artificiële intelligentie en daar kun je dan in een bepaalde geschiedkundige setting, bijv. het wilde westen, helemaal uitleven. Moorden, verkrachten, pistool duels you name it.
Het verhaal mag dan op het oog simpel zijn maar de hoeveelheid filosofische vragen die de serie oproept is enorm en het lijkt duidelijk dat de Westworld een verwijzing is naar ons eigen leven als mensen op deze aarde.In de serie zien we op een gegeven moment een scene waarin een Ai gevraagd wordt of zij zich iets herinneren uit voorgaande sessies en dat doet me denken aan de leer van Gurdjieff waarin hij uitlegt dat het heel belangrijk is dat je als mens zaken uit vorige levens herinnerd, zodat je daarvan kan leren in je nieuwe leven. Dat zien we dan ook terug in de serie waar er bij enkele Ai’s een lichtje gaat branden en die kennis uit vorige sessies gaan gebruiken. Dit gegeven speelt ook een belangrijke rol in de mysterie scholen uit de oudheid.
Dan is er nog de rol van Ed Harris, the man in black, die, naar het schijnt, al heel vaak in Westworld heeft rondgelopen en precies schijnt te weten hoe alles werkt. Hij is op zoek naar een diepere betekenis van het spel en lijkt op zoek te zijn naar een uitgang of een andere dimensie in het spel.
Ook lijkt zijn karakter te verwijzen naar een idee dat er geen goed en kwaad bestaat maar dat het leven er alleen maar op gericht is om een bepaald doel te bereiken. Hoe je dat doel bereikt is niet belangrijk als je er maar komt. Bij Gurdjieff zien we dat terug in het idee dat goed en kwaad de uiteinden zijn van dezelfde stok. Dat betekent dat je door iets goeds te doen aan de andere kant iets negatiefs of slechts kan veroorzaken en het omgekeerde geld ook. Denk bijv. aan de tweede wereld oorlog. Door de enorme vernietiging van levens en materiële zaken ontstond er voor de overlevenden en nieuwe generatie een ongekende economische bloei periode.

“Alles in deze wereld is magisch, behalve voor de magiër”Westworld doet met ook denken aan de filosofie van David Icke die heel mooi uitlegt hoe onze wereld eigenlijk in elkaar zit. Hij vergelijkt ons leven met dat van een tv signaal en een tv. De wereld bestaat alleen omdat wij die waarnemen. Door het uitzenden van trillingen op bepaalde frequenties kunnen wij doormiddel van onze tv decoder/ontvanger in ons hoofd, onze hersenen, die trillingen omzetten in beelden. Volgens Icke worden die trillingen echter gemanipuleerd op een wijze zoals we die kennen van een hypnotiseur. Die kan je ook laten geloven dat een appel een banaan is. Blijkbaar is hij in staat je perceptie te manipuleren. Hij draait misschien wel aan de knoppen van je hersendecoder, zodat je zaken anders gaat waarnemen. Zo zie ik ook de wereld waarin we leven. Er is een elite die begrijpt hoe je aan de knoppen van de uitzendfrequentie draait en hoe je die frequenties kan gebruiken.

Als je bijv. kijkt naar de Vrijmetselaars en andere geheime genootschappen dan zie je dat ze helemaal geobsedeerd zijn door symbologie en rituelen. Veel grote gebeurtenissen vinden op bepaalde geselecteerde data plaats omdat er dan een bepaalde stand van de sterren is die voor een bepaalde frequentie zorgt. De natuur en de mensheid reageren op die trilling net als dat je een tik tegen een plank geeft waar enkele glazen op staan, die vervolgens allemaal in dezelfde frequentie gaan trillen.

Een andere invalshoek voor Westworld is dat we het themapark als een soort verwijzing kunnen zien naar mensen die vanuit de toekomst terugkeren naar deze tijd of andere punten in de geschiedenis. Misschien zijn we over duizenden jaren technologisch zo ver gevorderd dat we terug kunnen reizen in de tijd en lopen er nu allerlei tijdreizigers over de aarde tussen ons door. Natuurlijk zien we in Westworld ook de mens als schepper, hoe de mens via zijn fantasie en gedachten, werelden kan scheppen en hoe we omgaan met die macht. Verder de relatie tussen mens en robot en het samengaan van die twee en de problemen die het creëren van kunstmatige intelligentie met zich meebrengt. Hebben Ai’s rechten en moeten we niet uitkijken dat ze ons gaan overheersen?
Maar goed, je kunt natuurlijk op tientallen manieren naar Westworld kijken en deze intrigerende serie is daarom de ideale kapstok om je favoriete filosofieën aan op te hangen.
Annotaties:
| #255115 | 16-10-2016 12:29 | Ness
Een lachspiegel om mensen op het verkeerde been te zetten, lijkt me. Trillinkjes ed zijn omschrijvingen van de realiteit, niet de realiteit zelf. Allerlei wetenschappelijke praat wordt misbruikt om mensen zekerheid te ontnemen en ze aan allerlei flauwekul te laten GELOVEN. Westland lijkt me hele smerige propaganda.
Ness's avatar
Ik zie de oude Westword Yul Brunner, nog voor me. De toen futuristische kale cowboy die op hol sloeg.
Johan Alphons (Independent, spaceship Earth)'s avatar
aanmelden / inloggen