Door Hans, Op maa 29 nov 2010 09:43, 4 reacties,    

Winter in tijden van klimaatveranderingHet is puur toeval dat de winter in Europa toeslaat als de klimaattop in Cancun gaat beginnen. Bovendien is klimaat niet hetzelfde als weer.
Het weer verandert dagelijks, soms zelfs meerdere keren per dag. Het weer is in hoge mate afhankelijk van het seizoen.

Het winterweer in Nederland kun je redelijk voorspellen door de Arctische Oscillatie in de gaten te houden. De Arctische Oscillatie is een getal dat de luchtcirculatie rond de Noordpool weergeeft. Bij lage luchtdruk rond de Noordpool stroomt er (warme) lucht vanaf het zuiden naar dat lagedrukgebied toe. Zo blijft de koude lucht geconcentreerd rond de pool. Dan is de Arctische Oscillatie (AO) positief en hebben wij een zachte winter.

Bij hoge luchtdruk boven de pool stroomt de koude poollucht over het aardoppervlak weg van de pool naar het zuiden, vooral boven het oosten van de VS en boven Europa. Dan is er sprake van een negatieve Arctische Oscillatie. En in dat geval heeft Europa koud winterweer.

In de winter van 2009 - 2010 bereikte de AO negatieve recordwaarden.


Volgens het KNMI komt een dergelijk lage waarde maar een paar keer per eeuw voor.
Maar ja, hoe lang meten we de Arctische Oscillatie nu al.
En het weer heeft geen geheugen: de veronderstelling dat de Arctische Oscillatie dit jaar een stuk hoger zal zijn, is gebaseerd op wishful thinking, niet op wetenschappelijk inzicht.

In bovenstaand plaatje valt op dat de AO in de periode na 1970 vaker positief dan negatief was. Dit verklaart waarom Elfstedenwinters zeldzaam werden na 1970. Maar is die positieve Arctische Oscillatie een gevolg van de gestegen CO2-concentratie?
Waarschijnlijk niet.

In de klimaatmodellen, die verdergaande opwarming voorspellen, wordt het belang van CO2 overschat en de rol van oceaanstromingen onderschat. Een positieve Arctische Oscillatie tussen 1970 en 2005 kan ook samenhangen met veranderingen van stromingen in de Pacific (PDO) en de Atlantische Oceaan (AMO).

De Arctische Oscillatie trekt zich niets aan van mijn speculaties en ook niet van de klimaatconferentie in Cancun.
Hij is weer net zo negatief als in week 50 van vorig jaar.


Klik hier voor een recente a.o.-grafiek.

Klimaatonderzoekers van het Amerikaanse NOAA proberen de AO 14 dagen vooruit te voorspellen. De huidige voorspelling geeft aan dat het winterweer in Europa nog twee weken zal aanhouden.


Klik hier voor een recente a.o.-voorspelling.
Annotaties:
| #118346 | 29-11-2010 10:04 | TDE9
Hans, dank voor de heldere uitleg over de Arctische Oscillatie. Wat vindt je van de stelling dat ook de zonne-activiteit hier een sterke invloed op zou hebben?

De afgelopen 2 a 3 jaar was er erg weinig zonne-activiteit en konden we op de schaats staan. Het valt ook op dat, vooral de laatste decenia, de elfstedentochten in een periode van zonne-minimum gereden werden. http://www.dearend.nl/WeatherLink/nieuws/2004/elfstedentocht_zonnevlekken/Fred_Spier.html
TDE9's avatar
| #118355 | 29-11-2010 11:46 | Hans
@TDE9: ik denk dat de zon de allergrootste invloed op ons klimaat is. Niet via de directe hoeveelheid zonlicht die we ontvangen: die is al miljoenen jaren min of meer constant.
Maar wel via het magneetveld en de zwaartekracht, die telkens die kometen in de buurt van de Aarde haalt.
Hans's avatar
| #118439 | 29-11-2010 19:40 | luit
ook mijn dank voor de uitleg
ik ben weer iets minder dom :P
| #118457 | 29-11-2010 20:32 | Hans
@luit: ik weet dit ook pas een jaar
Hans's avatar
aanmelden / inloggen