Door Johnito, Op zat 26 jul 2014 01:15, 34 reacties,    

Woede en verdriet om #MH17 zijn terecht, maar baseer ze niet op fabels

De aanslag op vlucht MH17 van Malaysian Airlines, waarbij 298 mensen om het leven kwamen, heeft in Nederland zeer veel mensen persoonlijk geraakt. Onder de passagiers waren namelijk 193 landgenoten te betreuren, die op 23 juli 2014, tijdens de dag van nationale rouw, massaal werden herdacht.

Ook op mijn werk zetten we tegen 16:00 alle machines even uit, om een minuut stilte voor de slachtoffers in acht te nemen. Ik vond het een indrukwekkend moment, en los van de schuldvraag omtrent de aanslag, vind ik het zonder meer terecht dat we stil hebben gestaan bij het verdriet dat de nabestaanden is aangedaan. Eerder op woensdag kondigde ik op Facebook en Diaspora aan dat ik de rest van de dag geen posts zou delen omtrent de situatie in Oekraïne, omdat naar mijn gevoel er een tijd van bezinning, en een tijd voor debat hoort te zijn.

Wat mij betreft is het nu tijd voor een publiek debat over de aanslag, maar zéker ook over het voortraject en de omstandigheden waarin deze tragedie zich heeft voltrokken. Eerlijk gezegd is het zelfs maanden óver tijd, aangezien aan de publieke opinie duidelijk te merken is dat we, voor wat betreft de schuldvraag, opzichtig in een bepaalde richting worden geduwd.

De Russische president Poetin en/of de 'pro-Russische separatisten' hebben het gedaan, zo dienen wij te geloven, ongeacht of daar afdoende bewijzen voor zijn, en zonder ook maar serieus de vraag te stellen of zij er maar enig belang bij hebben.

De manier waarop door veel media de publieke opinie gestuurd wordt, gaat ver, héél erg ver. RTL Nieuws presteerde het zelfs om essentiële onderdelen van de volgende uitspraak van een rouwende nabestaande weg te knippen:
'Zeer bedankt meneer Poetin, leiders seperatisten of Oekraïnse regering voor het vermoorden van mijn lieve en enige kind.'

Dit veranderde RTL Nieuws in de volgende kop:

Selectie_001

Toch wel een heel groot verschil met de strekking van het origineel, al wordt de getroffen vader in de rest van het artikel dan weer wel correct geciteerd.

Maar het lijdt geen twijfel dat de kop het belangrijkste is dat blijft hangen in de hoofden van lezers. Dat over de rug van slachtoffers en nabestaanden voor ons wordt bepaald wie de daders zullen zijn, vind ik echter te bizar voor woorden, en dan druk ik me wel héél voorzichtig uit. 'Schofterig' is misschien meer van toepassing.

Overigens heb ik RTL onlangs ook nog aangesproken op hun schijnheilige berichtgeving over een incident met hakenkruizen tijdens een pro-Gaza protest in Den Haag, afgezet tegen hun poeslieve berichtgeving over de fascistische hordes in zowel het Europese parlement als Oekraïne. Lees het hier.

Selectie_004Ik hoor u al denken: 'Fascistische hordes in Oekraïne? Bedoel je die pro-Russische separatisten?'

Ehm, nee dus. Mocht die vraag inderdaad in je opgekomen zijn, of iets van die strekking, dan laat dat precies zien hoe groot het informatiegat is over de situatie in Oekraïne. En ik twijfel er geen moment aan dat dit zijn weerslag heeft op de manier van berichtgeven over de MH17, en vooral over de vraag wie verantwoordelijk is.

Opvallend is dat, vanaf het moment dat het nieuws over de vliegramp brak, door media en politici in de VS en de EU scherp werd ingezet op het dehumaniseren en framen van de rebellen in Oost-Oekraïne. Waarmee eventuele bewijzen voor de verantwoordelijkheid van rebellen voor de publieke opinie automatisch irrelevant worden. Je zou een parallel kunnen trekken met het dehumaniseren van Palestijnen in Gaza, door o.a. minister Frans Timmermans, die ook rondom Oekraïne een extreem kwalijke rol speelt. Dat wordt later in deze post duidelijk.

Frappant is ook de morele verontwaardiging over een FIFA-feestje ter gelegenheid van de opening van een WK-stadion. Hierbij was de Russische president Putin aanwezig. Emotioneel gezien is de woede begrijpelijk, zeker voor wat betreft de nabestaanden van de MH17-slachtoffers, en het laat ook zien dat zowel FIFA als Putin hier een empathisch gebrek hebben. Maar je kunt je serieus afvragen of die woede vooral is ontstaan omdat de beschuldigende vinger van meet af aan richting de 'pro-Russische separatisten' is gegaan, en daarmee ook richting Rusland zelf. Ook al zijn daarvoor nauwelijks concrete aanwijzingen, laat staan bewijzen. Maar daarover later meer.

De Duitse CDU-politicus Füchs presteerde het ondertussen om dit te roepen:
"Een land dat niet eens kan garanderen dat vliegtuigen probleemloos kunnen overvliegen, zou geen WK moeten organiseren"

Dat de EU (inclusief Duitsland) het rampgebied nog steeds als grondgebied van Oekraïne beschouwt, en derhalve alléén het regime in Oekraïne die garantie moet kunnen geven, zullen we verder maar vergeten.

Wat FIFA betreft: wanneer je tijdens het WK van dit jaar op social media iets zei over de flagrante mensenrechtenschendingen in Brazilië, ten behoeve van het toernooi, kon je rekenen op virtuele lynchpartijen, ontvriendingen, en opmerkingen als 'Hou op met dat gezeur, laat ons nu even genieten, we lossen dat later wel op.' Dat waren dan enkele tijdelijk even niet zo sociale activisten, voor wie voetbal, als het erop aankomt, blijkbaar toch echt boven alles gaat. Alsof de onvrijwillig dakloze families uit de favela's daar iets mee opschoten, laat staan de doden die te betreuren vielen door het beruchte Braziliaanse politiegeweld. Erg veel verontwaardiging was er, buiten enkele internationale alternatieve websites en progressieve nieuwswebsites, niet over te vinden. De verontwaardiging over het FIFA/Putin-feestje komt op mij dan ook nogal gehyped over, passend in het principe van, zoals Paul Craig Roberts het uitdrukt, 'Guilt By Insinuation.'

Maar goed, ik dwaal af. Het ging over die door mij genoemde fascistische hordes. Daar gaan we vanzelf komen. Eerst ga ik dieper in op de manier waarop de 'pro-Russische separatisten' gedehumaniseerd worden, teneinde de neuzen in de publieke opinie dezelfde kant op te krijgen, namelijk richting rebellen en Rusland.

Zomaar een greep uit de talloze, vaak ongefundeerde insinuaties:

De rebellen zouden bezittingen van de slachtoffers in het rampgebied plunderen.

De rebellen zouden met de zwarte dozen hebben geknoeid, aldus de vice-premier in het (zojuist uiteengevallen) regime van Oekraïne, Volodomyr Groysman. Klopt niet.

De gestolen trouwring: is een hoax.

De knuffelbeer als trofee voor een barbaarse pro-Russische separatistische terroristische rebel: ook een hoax (het kostte me opvallend veel moeite om dit NOS-artikel via zoekmachines terug te vinden)

Creditcard van slachtoffer zou zijn misbruikt.Diens zwager ontkent dit.

Er zou door rebellen gerommeld zijn met de lichamen, en geprobeerd zijn om 'bewijsmateriaal te laten verdwijnen.' Wederom: hoax.

Ondertussen gebruikte onze minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, juist een aantal van deze, door mainstream media in Oekraïne gepushte leugens in zijn veelgeprezen 'krachtige' en 'emotionele' toespraak tot de VN: hij noemde daar de rebel die een trouwring in een doosje stopte, zelfs een 'thug', terwijl uit de originele video toch écht iets heel anders blijkt.

Zie hier:


Nu zou je natuurlijk kunnen zeggen dat hij niet alle informatie had, en zo tot deze conclusie kwam.

Maar het spijt me, dat kan ik zelf moeilijk geloven. Mijn vertrouwen in de goede bedoelingen van Timmermans is al in mei, voor zover dat na eerdere affaires nog mogelijk was, voorgoed verdwenen. En ik zal laten zien waarom.

Maar eerst nog een paar hoaxes, die als feiten in de media worden gepresenteerd:

De rebellen zijn terroristen, althans, volgens de leiders in Kiev en hun propagandamachines. Zouden de Maleisische experts, onderweg naar de rampplek, daar óók zo over denken, nadat ze er getuige van waren dat de rebellen ongewapende burgers probeerden te beschermen tegen aanvallen van regime-troepen? Lees verder
Annotaties:
| #215580 | 26-07-2014 01:34 | Johnito
Okee, en de helft van het stuk wordt niet meer meegenomen :-/

Ik maak er even een linkdump van, voor de time being.
Johnito's avatar
| #215583 | 26-07-2014 05:36 | Charles
Fabels ....je gaat er vanuit dat er slachtoffers zijn.
Dat betwijfel ik.
Charles's avatar
| #215586 | 26-07-2014 08:14 | liedetecter
Okee, en de helft van het stuk wordt niet meer meegenomen
het is te groot voor zaplog. Wat ik zelf trouwens ook wel een beetje jammer vind want het is een goed gemaakt stuk met erg veel chronologisch en to-the-point info ... als naslagwerk over de gebeurtenissen zeer geslaagd.

j
e gaat er vanuit dat er slachtoffers zijn.
Dat betwijfel ik.
Ga je mond spoelen joh, er zijn mensen die echt hun familie/vrienden verloren hebben, hoe dan ook. Die verdienen de waarheid, geen martin vrijland BS. Next.
| #215588 | 26-07-2014 08:41 | liedetecter
@Johnito ... Is het een idee je stuk in elk geval tot de maximale leestekens van een zaplog post alsnog te posten met als laatste regel een verwijzing naar de rest van het stuk op je site?
| #215591 | 26-07-2014 09:16 | DeGrijzeDuif
Hey Johnito,

Top stuk met info waar de gemiddelde Nederlander geen benul heeft. Klasse!
Vind je het goed als ik dit artikel integraal met bronvermelding op mijn blog plaats?

Mvg,
DGD (Voor jou wellicht beter bekend als Censuur op Zaplog ;-) )
| #215599 | 26-07-2014 10:53 | liedetecter
t.a.v je stukje over Rasmussen/Fracking en Oost Oekraiene/mogelijk motief nog een aanvullende opmerking: Jo Bidens zoon staat aan het hoofd van die fracking maatschappij! http://www.zerohedge.com/news/2014-07-25/company-which-joe-bidens-son-director-prepares-drill-shale-gas-east-ukraine
| #215602 | 26-07-2014 11:29 | Johnito
@DeGrijzeDuif dank je, en Ja geen probleem :-)

@Charles er zijn wel degelijk slachtoffers. Voor zover ik weet geen directe familie, vrienden of kennissen van me, maar wel van een vriendin.

@liedetecter goed idee.
Johnito's avatar
| #215603 | 26-07-2014 11:34 | Johnito
@liedetecter: dank je, ik wist dat ik iets vergeten was. Ga ik nog even toevoegen (y)
Johnito's avatar
| #215605 | 26-07-2014 12:53 | DeGrijzeDuif
Veel opzichtiger dan het verhaal van de zoon van Biden kan het bijna niet worden...

En top Johnito, ga ik het plaatsen!
| #215611 | 26-07-2014 13:52 | liedetecter
Veel opzichtiger dan het verhaal van de zoon van Biden kan het bijna niet worden...
Ja, tezamen met Rasmussen die complotterend ant-fracking protesten afschiet, een Timmermans die de slachting van Donesk door facisten herhaaldelijk "onzin" noemt op zijn faceboek pagina en alle nu wel overduidlijk door de mand gevallen media propaganda, begint er wel een duidelijke beeld te onstaan. Amerika die stijf haar mond dicht houdt t.a.v. bewijslast en toch het hardste en wel onmiddelijk om oorlog schreeuwt, en nu allang boots on the ground heeft. Een vooropgezet oorlogs plan.

De daad zelf is ook nog omgeven met een aantal mysteries .... De foto's van de romp van MH-370 aanwezig op de crash site is bijna te spooky voor woorden ... Als dat echt is ....

We worden koste wat koste een oorlog ingerommelt.
| #215612 | 26-07-2014 14:01 | Johnito
@DeGrijzeDuif waar kan ik je blog eigenlijk vinden? Waarschijnlijk heb ik het ooit geweten, maar ben een beetje zaploos geweest het afgelopen jaar...
Johnito's avatar
| #215625 | 26-07-2014 16:28 | exit
Tijdens de crash was er ook een NAVO oefening gaande maar vreemd genoeg geen woord hierover in de media.
http://www.eur.army.mil/news/2013/20130719_RapidTrident_closes.html
Je zou toch denken dat dan alles wat er in dat luchtruim gebeurt extra aandacht krijgt.

@Johnito complimenten voor het stuk, hoop dat mensen wat minder snel alles slikken wat ze voorgeschoteld krijgen.
| #215628 | 26-07-2014 16:53 | DeGrijzeDuif
@ Johnito
Degrijzeduif.blogspot.nl
| #215629 | 26-07-2014 16:55 | DeGrijzeDuif
@ exit
Heb jij een bron waaruit vaststaand blijkt dat er op 17 juli een oefening gaande was?
| #215630 | 26-07-2014 18:10 | exit
| #215632 | 26-07-2014 18:34 | Hans
@exit: Van 7 juli tot en met 17 juli was er een NAVO-oefening in de Zwarte Zee, genaamd Breeze 2014.
O.a. de Roemeense en Bulgaarse marine namen deel aan de oefening, waar ook wargames werden gespeeld.
http://www.voanews.com/content/reu-nato-black-sea-war-games-end/1959529.html

Het begint steeds meer op 9/11 te lijken
Hans's avatar
| #215636 | 26-07-2014 18:51 | DeGrijzeDuif
@ exit
Die is van 2013, maar toch bedankt.
Rapid trident 2014 kan ik niets concreets over vinden... althans dat het heeft plaats gevonden.

@ hans
Dank voor je link. Echter is er weinig eenduidigheid over Breeze. Het zou namelijk al zijn begonnen op 4 juli, gelijktijdig toen Rusland oefeningen is gestart. En het zou 9 dagen duren.
Ze zijn aan het goochelen met data, wat niet zo vreemd zou hoeven zijn als je bedenkt dat het goed mogelijk is dat ze dingen verdoezelen...
| #215639 | 26-07-2014 19:07 | liedetecter
Officieel duurde BREEZE 2014 van 4 t/m 11 juli, maar de Bulgaarse ministerie van defentie kondigde 17 juli "einde oefening" aan.

„Die Militärübung ging mit Erfolg zu Ende“, erklärte ein Ministeriumssprecher. Zuvor hatte Sofia mitgeteilt, dass das Manöver vom 4. bis 13. Juli stattfinden wird. Zur Ursache für die Verlängerung der Übung machte das Verteidigungsamt Bulgariens keine Angaben.


http://de.ria.ru/security_and_military/20140717/269034593.html
| #215682 | 27-07-2014 00:50 | DeGrijzeDuif
Dank voor die link LD
| #215687 | 27-07-2014 02:53 | SoSeg
Rapid Trident 2014 heeft een eigen facebook pagina.

Oefening is gestart op 27 januari 2014. Geen melding over een einddatum.

En het betreft een "Full spectrum" oefening, dus echt alles er op en er aan. Inclusief radar jamming en omleiden van verkeersvliegtuigen vanaf Lviv, of wellicht al boven Polen.. dat laatste is een gokje gebaseerd op een plaatje die ik tegenkwam.

Van cruciaal belang zijn dus de geluidsopnames om te kunnen horen wie hen heeft gestuurd over het rampgebied.

Helaas waren de geluidsopnames het eerste bewijs dat door de 'veiligheidsdienst' BSU van Ukraine in beslag is genomen van Kiev Traffic Control.

https://www.facebook.com/ExRapidTrident2014
SoSeg's avatar
| #215704 | 27-07-2014 12:08 | Anders
Wat een ontiegelijk eenzijdig pro-rebellen / Rusland verhaal.
Anders's avatar
| #215706 | 27-07-2014 12:20 | liedetecter
eenzijdig pro-rebellen / Rusland verhaal.
Dat mag ergens waar zijn, maar het is wel een verhaal wat verteld moest worden doordat er zo ontzettend veel leugens en hoaxes de wereld in geslingerd worden door de propagandisten.

En dat is pas echt zum kotzen ...
| #215707 | 27-07-2014 12:55 | Johnito
@Anders pro-Rusland ben ik niet per sé, maar wel pro-antifascisten en pro-zelfbeschikkingsrecht. Bovendien wordt mijn post met veel meer achtergrondinformatie ondersteund dan de pro-Kiev berichtgeving in de media. En dan heb ik me nog ingehouden wegens tijd-en energiegebrek. Ik weet trouwens niet of je hebt doorgeklikt naar mijn eigen blog, maar daar maak ik tegen het einde wel deze opmerking (ter plekke voorzien van linkjes)

Overigens wil ik niet claimen dat ik alleswetend ben, voor wat betreft de schuldvraag.

Misschien héb ik het gewoon mis, en is het vliegtuig wél door de Russen of door rebellen neergeschoten, al of niet per ongeluk. Ik ben uiteindelijk vooral een politiek en maatschappelijk geëngageerde blogger, activist, muziekhobbyist en nul-urencontract arbeider. Géén professionele onderzoeker, politicoloog, forensisch expert of wetenschapper. Net als duizenden anderen op het internet.

Ik vind wel dat de nabestaanden van de vliegramp recht hebben op de waarheid. En mijns insziens kan die, gezien alle geopolitieke belangen, maar op één manier echt gevonden worden:

Als de Amerikanen, Russen en het Oekraïense regime nu eens al hun intel en ‘bewijsmateriaal’ open source beschikbaar stellen aan internationale onderzoekers. Het onderzoek kan dan transparant plaatsvinden. Anno 2014 bestaan hier gewoon de middelen voor. Zelf dacht ik hierbij aan Project Demos, maar dit lijkt nog in ontwikkeling te zijn.

Vermoedelijk zullen de betrokken diensten er niet over peinzen om hun informatie publiekelijk beschikbaar te stellen, al is het opvallend dat de Russen een stuk uitgebreider zijn in de info die ze wél beschikbaar hebben gesteld, vergeleken met de Amerikanen.

Tot die tijd zou zo’n open sourced onderzoek natuurlijk alsnog kunnen plaatsvinden, met publiekelijk beschikbaar materiaal.


Zie het maar als een uitdaging aan de wereldmachten om hun kaarten op tafel te leggen.
Johnito's avatar
| #215710 | 27-07-2014 13:42 | DeGrijzeDuif
Wat een ontiegelijk eenzijdig pro-rebellen / Rusland verhaal.

De vraag is of je zaken kunt weerleggen as ze onwaar zijn... Dit soort retoriek is waardeloos...
| #215733 | 27-07-2014 16:20 | exit
Dit zou weleens de reden kunnen zijn waarom niet de seperatisten maar Oekraïne zelf er achter zit.

http://www.zerohedge.com/news/2014-07-25/company-which-joe-bidens-son-director-prepares-drill-shale-gas-east-ukraine
| #215768 | 28-07-2014 01:27 | Johnito
Noot aan allen: ik heb besloten om deze blogpost op mijn eigen blog continu te updaten, wanneer er relevante nieuwe informatie is. Handig om te weten voor wie het op andere websites plaatst.
Johnito's avatar
| #215781 | 28-07-2014 09:11 | DeGrijzeDuif
Meldt je het dan hier wanneer en wat je verandert?
| #215848 | 28-07-2014 20:18 | DOS.
Goed artikel zeg ! Beter laat dan nooit gelezen !
DOS.'s avatar
| #215859 | 29-07-2014 00:20 | Johnito
@DOS thanks. Kostte me drie nachten, en ik ben inderdaad positief verrast hoe groot het is opgepakt (de afgelopen drie dagen had ik meer bezoekers op johnito.nl dan in de voorgaande drie maanden bij elkaar). Nu had ik ook niet veel geblogd de laatste tijd, maar toch.

@DeGrijzeDuif nou, het is wat lastig om dat ook op andere sites bij te houden. Ik heb zelf gewoon de volgende tekst boven het origineel geplakt:


Opmerking vooraf: deze post zal (onderaan) regelmatig worden aangevuld, zolang dat nodig is. Gelieve bij plaatsing op andere websites hier rekening mee te houden. – Johnito 27/07


Een verwijzing naar mijn blog plus de opmerking dat daar updates worden geplaatst lijkt me het meest praktisch. Je hoeft niet elke update die ik plaats ook te kopiëren, dan blijf je bezig. Al moet je dat natuurlijk heulemaal zelf weten :-)

cc @Donkerdoorn
Johnito's avatar
| #215861 | 29-07-2014 00:28 | DeGrijzeDuif
Ik bedelde eigenlijk dat je het hier ff tipt, anders weet niemand dat er een update is geweest...
| #215863 | 29-07-2014 00:31 | Johnito
Oh op die fiets. Ja er zijn een aantal updates.
Johnito's avatar
| #215864 | 29-07-2014 00:55 | DeGrijzeDuif
Hahahah merci!
| #216002 | 30-07-2014 13:37 | Johnito
Updates zijn inmiddels naar een aparte pagina verhuisd, om de laadtijd te beperken. Linkt uiteraad gewoon naar hoofdartikel.
Johnito's avatar
aanmelden / inloggen