Door community (initieel hakkietakkie), Op vri 15 aug 2014 09:32, 0 reacties, nieuws

Yezidi’s in rook opgegaan. Geen evacuatie, hulp afgebouwd. Wel oorlog


Obama: geen evacuatie yezidi’s, humanitaire hulp afgebouwd - nrc.nlDe acties van het Amerikaanse leger in Noord-Irak zijn succesvol geweest, waardoor het mogelijk wordt om de operatie rond het Sinjargebergte af te bouwen. Dat zei president Obama vanavond in een verklaring. Er zal geen evacuatie van yezidi’s plaatsvinden en de humanitaire hulp wordt afgebouwd.

Obama gaf vorige week toestemming voor twee acties in het noorden van Irak: het droppen van humanitaire middelen voor de yezidi-gemeenschap die naar het Sinjargebergte was gevlucht en het bombarderen van stellingen van de Islamitische Staat (IS). Van de tienduizenden yezidi’s die in het gebergte zaten, zijn inmiddels nog maar enkele duizenden over; het grootste gedeelte is al geëvacueerd. De groep die is overgebleven verkeert in relatief goede gezondheid.

De president zei dat Amerika wel doorgaat met bombarderen op het moment dat Amerikaanse burgers in Irak gevaar lopen.

Volgens eerdere berichten waren er zeker 150.000 mensen omsingeld op de berg, zonder voedsel zonder water. Er zouden tientallen kinderen per dag sterven aan uitdroging. Het is 'wachten' op foto's van geimproviseerde begraafplaatsen?
Annotaties:
aanmelden / inloggen