Door Frans Waterman, Op din 25 jun 2013 12:56, 2 reacties,    

Zap-Cinema: 11 Angry Men and a Conspiracy Theorist12 Angry Men is een Amerikaanse film uit 1957 aangepast van een script met dezelfde naam door Reginald Rose. De film is geregisseerd door Sidney Lumet, vertelt het verhaal van een jury samengesteld uit 12 mannen als ze opzettelijk de schuld of de vrijspraak van een verweerder op basis van redelijke twijfel. In de Verenigde Staten (zowel toen als nu) moet het vonnis in meest strafzaken door jury unaniem een manier of de andere. De film is opmerkelijk vanwege zijn bijna uitsluitend gebruik van een set: met uitzondering van de opening van de film, die buiten op de trappen van het gerechtsgebouw en eindigt met de jury laatste instructies voordat u zich terugtrekt, een korte laatste scène op de trappen van het gerechtsgebouw en twee korte scènes in een aangrenzende badkamer begint, de hele film vindt plaats in de kamer van de jury. De totale tijd besteed buiten de jury kamer is drie minuten uit de volle 96 minuten van de film.

12 Angry Men verkent veel technieken van consensusvorming, en de moeilijkheden in het proces, onder een groep van mannen waarvan het verspreidingsgebied van persoonlijkheden intensiteit en conflict voegt. Afgezien van twee van de juryleden namen wisselen terwijl het verlaten van het gerechtsgebouw, geen namen worden gebruikt in de film: de verweerder wordt aangeduid als "the boy" en de getuigen als de "oude man" en "the lady overkant van de straat".

In 2007, 12 Angry Men werd geselecteerd voor behoud in de Verenigde Staten National Film Registry door de Library of Congress als "cultureel, historisch of esthetisch significant''
Annotaties:
| #201712 | 25-06-2013 13:12 | Frans Waterman
Goeie film laat zeker de belangrijkheid van een Jury zien, of het in de praktijk ook zo werkt? Zouden we eigenlijk in NL / Europa ook moeten hebben.
Frans Waterman's avatar
| #201728 | 25-06-2013 21:35 | Frans Waterman
Bij Imdb staat deze film op de 7e plaats van de top 250 populairste/beste films bewijs dat je met low-budget zeer goede films kunt maken.

Met de uitstekende kwaliteit van de cameraatjes van tegenwoordig, zou je een soortgelijke film als amateurfilmer ook kunnen maken.

http://www.imdb.com/chart/top?tt0050083&ref_=tt_awd

Bij moviemeter plaats 30:

http://www.moviemeter.nl/list/
Frans Waterman's avatar
aanmelden / inloggen