Door monkeyman, Op maa 13 okt 2008 12:37, 22 reacties,    

Zeitgeist addendum, geniaal of gevaarlijke verleiding?

In 2007 werd de professioneel geproduceerde documentaire Zeitgeist uitgebracht op het internet door Peter Joseph en groeide uit tot een internet fenomeen. Hij stipte 3 pijnlijke eigenaardigheden aan in onze wereld en dit veroorzaakte velen discussies en roestige bouten kwamen los in een hoop bovenkamers. Vorige week is Zeitgeist deel 2 uitgekomen en wederom is het heel professioneel in elkaar gezet en vertelt wederom gedachte provocerende verhalen over onze fascinerende wereld.


Het gaat van start met het monetaire systeem, perfecte timing gezien de financiële crisis waarin de wereld nu verdrinkt. Het corrupte systeem dat fractioneel bankieren en rente heet wordt haarfijn onder een loep genomen. Een systeem van slavernij wat de maatschappij in een houdgreep houdt en een onzichtbare oorlog voert tegen de populatie. Een paar maanden terug zouden dit soort overtreffende trappen nog schaterlach opleveren maar nu gehele naties in hun voegen kraken is het even slikken.


De documentaire vloeit daarna over in het spel van internationaal bankieren, globalisatie en macht. John Perkins komt aan het woord en we krijgen het bekende verhaal van de economic hitman te horen. Op heldere wijze wordt uitgelegd waarom sommige delen van de wereld nooit onder het juk van armoede vandaan komen. Als je jezelf ooit hebt afgevraagd waarom ontwikkelingshulp (etalage prullaria) nooit iets oplevert dan krijg je hier een duidelijk antwoord.


Het gehele dictatoriale systeem van de corporaties, banken, politiek en media wordt op een indrukwekkende wijze blootgelegd. Achter het flinterdunne public relations gordijntje schuilt niks anders dan een potje Risk wat wordt gespeeld met miljarden mensenlevens. Het spel van macht, centen verdienen, netwerken.... en vooral meedogenloos zijn. Het grote gevaar loopt niet met een baard rond terwijl het Allah Akbar roept maar loopt in een 3-delig pak rond en is elke dag op de buis te bewonderen. De privatiseringsdrift van de jaren 90 wordt helder en het idee dat we nog in een soeverein Nederland leven is niks anders dan een nostalgische prentkaart voor het klootjesvolk. Het internationalisme heerst met kinderlijke eenvoud door enge verhaaltjes over een vijand te vertellen en het propaganderen van onbelangrijke plastic trots op het vaderland.


Hier word mijn alu hoedje dus helemaal statisch van opgeladen, wat een knaller van een documentaire!! Geen gek gedoe met aliens aan je bed die willen dat je gulzig the anal probe tot je neemt. Geen Beatrix met een hagedissentong of andere verhalen die je niet echt kun bewijzen.... dit gaan normale mensen zelfs accepteren. Maar tja, zoals gewoonlijk weer iets te snel zitten juichen. Vanaf dit punt valt de documentaire in een gat wat ik alleen maar als new age bullshit kan aanduiden. Niet zomaar bullshit maar bullshit van het gevaarlijke soort. We krijgen ineens Jacque Fresco voor onze neus van the Venus project met allerlei indrukwekkende futuristische tekeningen op de achtergrond en flitsende filmpjes met aangename muziek (pure subliminals). Het Niburu alarm, gefabriceerd door Antagonizer met zijn electrodoos van de Bart Smit en de oude rollator van zijn oma, begint ineens heftig te knipperen in de centrale controlebunker van Zap Inc....


Meneer houdt een helder betoog wat het probleem is met het huidige economische model. Maximale winst is het doel met als gevolg dat zaken schaars worden gehouden en functionaliteit, efficiëntie en duurzaamheid niet bovenaan het lijstje staan. We hebben alles tot onze beschikking maar omdat het gecontroleerd wordt door een kleine groep kunnen we het niet ontketenen voor het welzijn van alle mensen. Maar dan krijgen we ineens een hele scherpe bocht richting de 7e hemel (of Pieterbaan centrum). Een wereld waar alles wordt gedaan door robots waar niemand iets te kort komt en werken niet meer nodig is. Een magische plek met overvloed waardoor alle problemen van de oude wereld zijn verdwenen. * Krijgt ineens drang naar een dikke joint * We hebben geen geld, wetten en gevangenissen nodig omdat mensen van nature heel lief en eerlijk zijn, het zijn de omstandigheden van het monetaire systeem wat ons kwaadaardig maakt.


Met deze theorie zouden de huidige rijke stinkers die in overvloed leven dus hele nette mensen zijn, zoals de engeltjes van Wallstreet en de Dick Cheney's van deze wereld. Mensen die wat krapper zitten zijn allemaal dieven en criminelen in deze wereld, toch? Een uitermate suffe, simpele en kinderlijke kijk op de gehele situatie dat totaal geen hout snijdt. Ik zie voornamelijk het tegenovergestelde, mensen die in overvloed leven zijn vaak hele nare mensen. Er bestaan simpelweg ook mensen die gewoon destructief gedrag vertonen vanaf hun geboorte en nooit zullen veranderen.


Ook gaan we gebruik maken van niet vervuilende energie die allang verkrijgbaar is. In de praktijk blijkt allang dat de genoemde alternatieve energie helemaal niet zo schoon en duurzaam is. Je moet het gehele traject meerekenen incl. het bouwen en onderhoud van apparaten. De stroom uit mijn stopcontact is schoon en de schoorsteen van de fabriek vergeten we maar even. In deze natte droom van elke futurist zijn vliegtuigen ook maar oude vervuilende machines, magnetische treinen zijn het helemaal!! Valt me toch wel een beetje tegen dat we techniek uit de jaren 1800 gaan updaten om zo over de wereld te reizen. Laten vliegtuigen nou juist zo gemakkelijk zijn omdat ze geen vaste infrastructuur nodig hebben in tegenstelling tot magnetische treinen, wie gaat al die wereldwijde tunnels graven? Gooi gewoon de schone energie in het vliegtuig en efficiëntie maakt niks uit want alle energie is toch rijkelijk aanwezig zonder vervuiling?? De logica en eenlijnige redenatie is echt ver te zoeken.


Het Utopia verhaal stipt echte problemen aan met betrekking tot energie, onderwijs en het monetaire systeem maar de oplossingen die worden aangeboden zijn nog slechter dan in een gemiddeld coffeeshop gesprek. Het heeft totaal niks met realistisch denken en haalbaarheid te maken. Wat het ronduit eng maakt is de oproep tot totale centralisatie van het systeem en een uniforme wereld, alles wat niet in de Utopia past moet worden uitgeroeid. Dat klinkt verdacht veel als de Sovjet Unie, Verenigde Naties en de beruchte plannen van de NWO (waar we het hoofdkwartier nog steeds niet van gevonden hebben). Wie gaat bepalen wat wel en niet utopisch is en wat gaat er gebeuren als je niet mee wilt doen? Wat als mijn idee van Utopia er iets anders uitziet?
War for peace, oppression for freedom en dat soort Orwelliaanse zaken?


Meteen gatekeeper of pion van Rockefeller roepen is heel erg dom en typisch complottergedrag. Ik denk dat ze niet helemaal beseffen dat het mes aan 2 kanten kan snijden en de weg naar de hel geplaveid is met goede bedoelingen. Zoals bijv. het sociale vangnet in Nederland nu gebruikt gaat worden om in je woning te spioneren, zie je hoe makkelijk een geciviliseerd idee omgedraaid kan worden voor pure onderdrukking van de zwaksten. Als we alle slechte dingen en corruptie in de wereld even wegdenken is het een leuk plan, maar dan zou het huidige systeem ook prima werken. Helaas lopen er altijd machtsgeile meedogenloze psychopaten rond die de boel willen overnemen.


Elk eerlijk systeem valt of staat met de mogelijkheid om corruptie ten eerste te voorkomen en ten tweede te bestrijden. Ik hoor nergens hoe je de corruptie dat altijd om de hoek staat te wachten gaat indammen in dit utopische systeem. De wereld ontwapenen klinkt heel leuk en aaibaar maar dan hoeft maar 1 gek een wapen te maken om de hele boel over te nemen. Wapens bestaan al zo lang als de wereld bestaat, elk wezen op deze planeet heeft dit genetisch gebouwd in zijn eigen lichaam d.m.v. klauwen, snavels, tanden etc. Moderne wapens zijn een doos van Pandora, eenmaal geopend kun je het nooit meer sluiten. Het word eens tijd dat mensen niet zo kinderachtig doen en met beide voeten in de realiteit gaan staan. Je kunt "slechte" wapens alleen neutraliseren door ze te geven aan de goede mensen want de slechteriken vinden altijd wel een voorraadje. Er loopt altijd minstens 1 rotjong op het kleuter speelplein de rest te terroriseren, dat gaat nooit veranderen dus zorg voor bescherming.


Hoe meer centralisatie van macht des te sterker eventuele corruptie kan worden en des te moeilijker het is om te bestrijden. Decentralisatie van machten is nodig, ook omdat de wereld bestaat uit verschillende plekken met verschillende behoeften. Door decentralisatie en lokaal bestuur kan iedereen zo efficiënt mogelijk zijn omgeving en leven invullen. Dit utopische waanbeeld wat Zeitgeist probeert te schetsen is niks anders dan hetzelfde collectieve gecentraliseerde paradijs wat ze ons al eeuwen beloven met als gevolg heel veel doden en onderdrukking. Het collectief komt altijd met dwang omdat mensen individuen zijn. Nu niet met wetten maar machines die automatisch "voor je veiligheid" je auto kunnen stoppen, als dat geen totalitair systeem is. Dezelfde controle drift onzin in telkens een ander jasje, nu dus in een verleidelijk technologische new age jasje waar je lekker lui achterover kan liggen.


Ook willen ze 1 miljoen stappen in 1 keer nemen terwijl 99% van de mensen niet eens kan accepteren dat de verkiezingen doorgestoken kaart zijn. Laten we eerst eens werken aan een eerlijk monetair systeem, meer democratie en goede grondwetten voordat we Star Trek verhalen gaan verzinnen. Ik zie het probleem scenario van the Terminator films sneller uitkomen dan deze oase van rust en vrede. De oproep om een Zeitgeist groep te beginnen doen mijn tenen een tikkie krullen als ik de verhulde praatjes hoor..... voordat je het weet delen ze fel gekleurde zoete ranje uit om op te drinken.


Even een persoonlijk idee over de toekomst. Mijn mening over een wereld vol robots en volledige vrije tijdsbesteding is volgens mij al bekend. Ik zie mensen niet de hele dag kunst maken en andere hoogstaande expressies van intelligentie tonen, juist het tegenovergestelde. Ik zie alleen maar hele luie dikke mannen die de hele dag lopen te ruften en stinken terwijl ze een sexy time hebben met neukrobots die nooit klagen. Wat vrouwen gaan doen als ze overbodig zijn geworden voor mannen kan ik niet vertellen, dat laat ik aan Inanna over. Maar wees niet ongerust, ik ben geen bloedlijn van Nostradamus en wellicht is het gewoon een seksuele fantasie van een vies gefrustreerd mannetje.


Tot slot, het volgende stukje tekst uit H.G. Wells boek "a new world order" en nog een leuke analyse van Alex Jones. Veel lees plezier kameraden....


So while other men toiled at this gigantic problem of
collectivisation, Marx found his almost childlishy simple
recipe. All you had to do was to tell the workers that they were
being robbed and enslaved by this wicked "Capitalist System"
devised by the "bourgeoisie". They need only "unite"; they had
"nothing to lose but their chains". The wicked Capitalist
System was to be overthrown, with a certain vindictive
liquidation of "capitalists" in general and the "bourgeoisie" in
particular, and a millennium would ensue under a purely
workers’ control, which Lenin later on was to crystallise into a
phrase of supra-theological mystery, "the dictatorship of the
proletariat". The proletarians need learn nothing, plan nothing;
they were right and good by nature; they would just "take
over".


Annotaties:
| #46841 | 13-10-2008 13:19 | VII_
Dit lijkt me FP materiaal. Zeer goed en duidelijk geschreven.

Tot aan het utopische Venus project verhaal, vond ik Zeitgeist addendum inderdaad ook goed en duidelijk.
Valt weinig toe te voegen aan het verhaal van Monkeyman.
VII_'s avatar
| #46848 | 13-10-2008 13:40 | jf65
mee eens, maar denken over de toekomst moet kunnen.
Zelf blijven nadenken of zo'n toekomst reeel is is echter ook essentieel.

prima stuk!
| #46855 | 13-10-2008 14:27 | Astrid (ongeregistreerd) toon reactie
| #46858 | 13-10-2008 15:11 | monkeyman
Zeg ik toch Astrid, laten we eerst de basis dingen die we allemaal snappen fixen. Het geld systeem is niet slecht maar door corruptie en foefjes slecht. Grondwetten zijn niet slecht maar dan moet je wel goede grondwetten maken.

Nee, we gaan de suffe wereld van nu gelijk tot Star Trek ombouwen.

De wereld ineens omtoveren in een totaal ander systeem is krankzinnig. Zelfs al gaat het lukken, het zal zo'n shockerende ervaring zijn voor alle mensen dat er een vacuüm gaat ontstaan in alle verwarring. 3 keer raden wie in dat vacuüm springt, the bad guys :)

Weet je nog hoe moeilijk de invoering van de euro ging??? Whahaha maar we gaan wel even wereldwijd onze hele manier van leven en doen omdraaien in een onnatuurlijk systeem.

Het is ook niet fout om te accepteren dat we zaken niet gelijk kunnen oplossen en het leven geen paradijs hoeft te zijn.
monkeyman's avatar
| #46871 | 13-10-2008 18:44 | terzijde
Hoe haalbaar ik de uitgangspunten van dat Venusproject op het eerste gezicht vind, of hoe werkbaar het gepresenteerde model (in al zijn onvolkomenheid) me zo op het eerste gezicht wel lijkt: veel minder haalbaar lijkt me een geleidelijke, "evolutionaire" weg ernaartoe. Ik denk met andere woorden niet dat je zo'n "transitie" op rozenblaadjes aflegt...
terzijde's avatar
| #46901 | 14-10-2008 08:54 | madbello
Echt geniaal, heb genoten van je analyse, zo had ik het nog niet bekeken.
madbello's avatar
| #46927 | 14-10-2008 13:08 | Fokchi (ongeregistreerd) toon reactie
| #46954 | 14-10-2008 17:41 | Astrid
@Monkeyman: " Zeg ik toch Astrid, laten we eerst de basis dingen die we allemaal snappen fixen. Het geld systeem is niet slecht maar door corruptie en foefjes slecht. Grondwetten zijn niet slecht maar dan moet je wel goede grondwetten maken."

'fixen'.
Waarom?
Wat wil je bereiken?

@"De wereld ineens omtoveren in een totaal ander systeem is krankzinnig....etc"

Zeker. Je hoeft de wereld ook niet te willen veranderen lijkt me. Alleen aan iedereen het volle recht op leven en vrijheid terug geven. Vrijheid wat betreft de keuzes over het EIGEN leven.

Iedereen weet zelf wel wat hij/zij in het huidige eigen leven niet wil of wel wil.

We hoeven dus niets te doen 'aan' de wereld.
Niets te fixen.

Alleen het geboorterecht aan iedereen terug geven:
- toegang tot de aardse bronnen
- vrijheid over de keuzes over het eigen leven

Dat is alles.

Niets fixen, niets willen 'bereiken'.
Gewoon de kracht van vrijheid durven bevestigen.

Als vrije mensen rare dingen kiezen in jouw ogen, ben je helemaal vrij om er niet in mee te hoeven gaan.
| #46955 | 14-10-2008 17:53 | monkeyman
'fixen'.
Waarom?
Wat wil je bereiken?

Alleen aan iedereen het volle recht op leven en vrijheid terug geven. Vrijheid wat betreft de keuzes over het EIGEN leven.


Je geeft zelf al het antwoord, maar jij denkt dit te krijgen zonder iets te fixen?

Niets fixen, niets willen 'bereiken'.
Gewoon de kracht van vrijheid durven bevestigen.


Je klinkt zo naïef, je denkt dat dit zomaar wordt overhandigd?
Dick Cheney krijgt last van zijn geweten en zal voortaan de mensheid dienen, zoiets?

Je hebt gewoon te maken met een groepje tuig wat schijt heeft aan jou, je vrijheid en alles daar omheen. En wat ga jij daar aan doen zonder iets te fixen Petra?
monkeyman's avatar
| #46956 | 14-10-2008 17:55 | monkeyman
Astrid bedoel ik.
Ik bevestig de kracht van je vrijheid maar anderen bevestigen de kracht van hun tirannie. Wat nu?
monkeyman's avatar
| #46957 | 14-10-2008 18:00 | Astrid
@Je klinkt zo naïef, je denkt dat dit zomaar wordt overhandigd?

Tjonge, Monkeyman, wees eens niet zo lui.
| #46958 | 14-10-2008 18:32 | monkeyman
Hoezo ben ik lui, jij bent degene die niks wilt fixen ;-P
monkeyman's avatar
| #46965 | 14-10-2008 19:26 | Astrid (ongeregistreerd) toon reactie
| #46971 | 14-10-2008 20:29 | monkeyman
Ik weet dat niemand het gaat geven, daarom vind ik je zo vaag klinken. Gewoon de kracht erkennen van vrijheid en daarna vrolijke muziek ofzo.
monkeyman's avatar
| #46977 | 14-10-2008 20:52 | Astrid (ongeregistreerd) toon reactie
| #46981 | 14-10-2008 21:10 | monkeyman
Wat moet ik drinken om het te snappen, punica oase ofzo?
monkeyman's avatar
| #46983 | 14-10-2008 21:12 | drecul
Dat venus project is naief en absoluut niet haalbaar.

Gelukkig maar anders zouden de kijkers denken dat het met een paar veranderingen in het economische systeem gefixed is.
En dat is natuurlijk niet waar het probleem huist in onszelf.

Tuurlijk helpen systemen die een kleine groep aan de macht houden en een grotere groep het mensen een doel geven om ook deel uit te maken van die macht niet mee.

Maar wij zijn het die deze systemen gecreeerd hebben en ook nog eens in stand houden.

Dus al zou zo'n venus project kans op slagen hebben en waarom ook niet in een utopische wereld, zolang de mens intern niet veranderd zal geen enkel ander systeem slagen.

Dus eigelijk hebben we 2 opties of we komen tot bezinning en gaan we inzien dat we fout bezig zijn en nemen we onze verantwoordelijkheid.

Of de natuur grijpt genadeloos in en zijn we species nummer zoveel wat het onderstpit delft.
En als dat laatste beursgenoteerd was zou ik daar aandelen van kopen.

Maar al met al vond ik het eerste deel erg goed en het tweede gedeelte onhaalbaar , nobel en misschien zelfs uitvoerbaar maar in onze huidige maatschappij onhaalbaar.
drecul's avatar
| #46984 | 14-10-2008 21:14 | drecul
Eigelijk ook wel een beetje een paradox monkey want zo een venus project is onhaalbaar mede door jouw reactie. ;)
drecul's avatar
| #46994 | 14-10-2008 22:07 | monkeyman
Inderdaad, ik heb even de enigste kans van vrede op aarde om zeep geholpen :-)
monkeyman's avatar
| #47004 | 15-10-2008 10:30 | merethan
Monkeyman is een soort terrorist :D
merethan's avatar
| #52679 | 18-12-2008 12:51 | Dutchsmoke (ongeregistreerd) toon reactie
| #81947 | 16-11-2009 11:54 | Robski (ongeregistreerd) toon reactie
aanmelden / inloggen