Door community (initieel Hans), Op maa 11 jul 2011 14:04, 3 reacties,    

Zeldzame aardmetalen op de oceaanbodem blijken natte droom

Vorige week werd groots aangekondigd dat er enorme voorraden zeldzame aardmetalen op de bodem van de Stille Oceaan liggen. Het zou wel eens tegen kunnen vallen om die naar boven te halen.

De schatkamer vol metalen, die Japanse wetenschappers ontdekten, vormt voorlopig geen bedreiging voor de mijnbouwers, die op het land zeldzame aardmetelen winnen.
Bedrijven zoals Molycorp, Lynas en Avalon hoeven zich geen zorgen te maken: het zal nog tientallen jaren duren en miljarden kosten voordat de exploitatie op gang komt. Het is slechts een natte droom, menen analisten.

"Desperado, dat is het eerste woord dat bij me opkomt", zei Jacob Securities analist Luisa Moreno. "Het zijn leuke krantenkoppen, maar ik denk niet dat het echt haalbaar is om dit te gaan doen."
De ontdekking van enorme voorraden op de bodem van de Stille Oceaan, 3.500 tot 6.000 meter onder de zeespiegel, is een poging van de Japanners om zelf in hun behoefte aan zeldzame aarden te voorzien.
De prijzen voor zeldzame aardmetalen schoten het afgelopen jaar omhoog toen China, dat meer dan 90 procent van de wereldproduktie in handen heeft, de export besloot te beperken.
Dysprosium, nodig om magneten voor hybride auto's en smartphones te maken, moet inmiddels $3.600 per kilo opbrengen, tegen $300 per kg een jaar geleden. Neodymium, ook gebruikt in magneten, kost ongeveer $450 de kg; dat was vorig jaar nog $45.
Na China, is Japan de grootste verbruiker van de groep van 17 metalen. De enorme prijsstijgingen zijn de Japanners een doorn in het oog. De Japanse vraag naar zeldzame aarden zal in 2011 naar verwachting met maar liefst 30 procent krimpen, aldus Reuters.
"Natuurlijk zijn ze gefrustreerd en wanhopig op zoek naar alternatieven", zei Moreno zei.
Zij wees erop dat de Japanners ook experimenteren met recycling en over de hele wereld zoeken naar alternatieve bronnen.
"Zij willen onafhankelijk zijn van China", zei ze. "Deze materialen zijn echt, echt van cruciaal belang voor hun economie."

Oppompen en zuiveren
De onderwatervoorraden van 80 miljard tot 100 miljard ton aan zeldzame aarden zijn groter dan alle afzettingen op het vasteland, maar of exploitatie van de metalen uit het slib haalbaar is, is minder duidelijk.
Volgens Japanse wetenschappers, is het gewoon een kwestie van het oppompen van het slib van de oceaanbodem en met een zuur de zeldzame aarden uit de modder te halen.
Analisten zijn daar niet zo zeker van.
Ze wijzen erop dat zeldzame aarden lastig te verwerken zijn en dat de ontginning van de reserves, mijlen onder zee, kostbaar zal zijn.
"De techniek die je nodig hebt, hoge druk en corrosieve materialenmaken het lastig en duur”, aldus Dahlman Rose-analist Anthony Young. "Dit project heeft een zeer lange aanlooptijd."

Er zijn wel mijnbouwbedrijven die winstkansen zien op de oceaanbodem.
Het Canadese Nautilus Minerals is bezig om onderwater, voor de kust van Nieuw-Guinea, koperwinning op te starten. En voor de Namibische kust ontplooit de diamantindustrie al jaren activiteiten.
Maar daartegenover staan honderden bedrijven die zeldzame aardmetalen exploiteren op het vasteland. Hun analisten zeggen dat de waarde van de metalen onder water voorlopig nog onduidelijk is.
"De kosten van onderzeese mijnbouw worden zeer hoog, "aldus Byron Capital Markets-analist Jon Hykawy. "De prijs van de gewonnen producten zal dus ook zeer hoog
zijn. Zeldzame aarden zijn duurder geworden, maar ze zijn nog niet op het niveau van de echt waardevolle materialen zoals goud."

Riskante investeringen
Chinese staatsmedia meldden woensdag dat het land van plan is om de export van zeldzame aarden deels te hervormen volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dit zou het beperkte aanbod al kunnen verruimen.
Maar analisten zien nog steeds een duidelijke behoefte om mijnen buiten China te ontwikkelen.
De ‘Japanse’ diepzeewinning, die volgens een regeringswoordvoerder binnen vijf tot tien jaar zou kunnen starten, kan een geduchte concurrent vormen.
“Slechts één vierkante kilometer van het slib zou 20%van de huidige jaarlijkse wereldwijde verbruikopleveren", aldus Yasuhiro Kato, een universitair hoofddocent aardwetenschappen aan de Universiteit van Tokyo.
Toch zijn exploitanten en leveranciers van zeldzame aardmetalen niet bang voor de mogelijkheden, die deze vondst biedt.
De enorme kosten gaan in dit geval voor de baten uit. En wie heeft er in deze tijden nog een goedgevulde beurs voor dit soort onzekere investeringen?

Bron: Julie Gordon (Reuters)
Zie ook: Popular Mechanics
Annotaties:
| #145999 | 11-07-2011 19:23 | luit
ores (engels) wordt hier vertaald als 'aarden'.
ik neem aan dat men 'erts' bedoeld?

als het hele artikel is vertaald door een computer dan ben ik trouwens wel erg onder de indruk, aangezien er eigenlijk maar één echt stuitende fout in zit.
welk programma is dat?
| #146027 | 11-07-2011 20:55 | Hans
@luit: vertaald met Google-translate en daarna met de hand begrijpelijk Nederlands van gemaakt.
Hans's avatar
| #146205 | 12-07-2011 18:47 | luit
@luit: vertaald met Google-translate en daarna met de hand begrijpelijk Nederlands van gemaakt.


aha dus je gebruikt Hans 1.0, waar kan ik dat downloaden?
aanmelden / inloggen