Door Appie, Op don 10 nov 2011 20:34, 0 reacties,    

Zijn tomaten een uitvinding?


Aanvraag van Israëlische Ministerie van Landbouw uit 2000 bepalend voor patenteerbaarheid van planten en dieren in de EU.

Het European Patent Office (EPO) heeft op 8 november de beslissing over het zogenaamde tomatenpatent uitgesteld. Hierbij gaat het om de fundamentele vraag of op planten en dieren patenten kunnen worden aangevraagd.

In 2000 deed het Israëlische Ministerie van Landbouw een patentaanvraag voor de ontwikkelde kweekmethode, tomatenplanten en tomaten die minder water bevatten en hierdoor gemakkelijker tot ketchup verwerkt kunnen worden. In november 2003 werd het patent ook toegekend.

In 2004 diende het levensmiddelenconcern Unilever een klacht in. Afgelopen jaar besloot de klachten commissie van de EPO dat het kweken van de waterarme tomaten niet patenteerbaar was. Dinsdag diende de commissie de vraag te beantwoorden of er op de planten en tomaten een octrooi kan worden aangevraagd (chronologische info EPO).

Op dit moment zijn er zo’n 100 patenten toegekend op levende wezens. NGO’s, o.a. Greenpeace, hebben hun krachten gebundeld in “No Patents on Seeds” en spuwen hun gal. De aanpak lijkt bij te dragen aan de twijfels binnen de klachten commissie.

Nu moet het Enlarged Board of Appeal (EBoA) van het patentbureau een beslissing gaan nemen over de patenteerbaarheid van de tomaten en tomatenplanten. Deze zijn volgens tradionele veredelingsmethoden ontwikkeld.

De NGO No Patents on Seeds juigt deze revolutionaire stap toe: het EPO heeft aan de noodrem getrokken. Volgens woordvoerder C. Then is het indienen van bezwaren succesvol gebleken. Desondanks waarschuwt Then dat het patentrecht meer door de politiek en justite gecontroleerd dient te worden. Momenteel wordt het patentrecht misbruikt om het fundamentele recht op leven en voedsel te monopoliseren.
Annotaties:
aanmelden / inloggen