Door community (initieel Hans), Op woe 10 feb 2016 08:31, 9 reacties,    

Zika-paniekzaaien mislukt

Een Braziliaanse kinderarts heeft geconstateerd dat micro-encephalie in de Braziliaanse deelstaat Paraíba veel vaker voorkomt dan in de rest van de wereld. De arts meet sinds 2012 de hoofdomtrek van pasgeboren babies en uit haar metingen blijkt dat 2 tot 8% van de babies voldoet aan de criteria voor micro-encephalie. Dat is duizend keer zoveel als in andere gebieden. En die aantallen vond ze ook al in 2012 en 2013 lang voordat er sprake was van een Zika-epidemie.
James Corbett legt uit dat het bewijs voor het gevaar van het Zika-virus nog geleverd moet worden. De paniek en de voorgestelde maatregelen lijken een ander doel te hebben.

Annotaties:
| #246564 | 10-02-2016 18:56 | Ness
Het is niet helemaal mislukt; de eerste winst is binnen: http://www.naturalnews.com/052919_Zika_virus_private_property_rights_propaganda.html
Ness's avatar
| #246568 | 10-02-2016 19:27 | autonoom
De paniek en de voorgestelde maatregelen lijken een ander doel te hebben.


Precies. Een greep uit een aantal onderwerpen die hard ge-pushed worden op dit moment in Brazilie:

GEBOORTEPLANNING (wordt maar niet zwanger)
5 Feb 2016 - Braziliaans Ministerie van Volksgezondheid komt met het volgende bericht aan alle (vaak jonge) carnavalsvierders:

O Ministrio da Sade considera que a gravidez uma deciso pessoal, que deve ser avaliada e ponderada pela prpria mulher, juntamente sua famlia. No entanto, o Ministrio da Sade aconselha s mulheres em idade frtil, e que desejem engravidar, que conversem com seus mdicos e sigam as orientaes disponibilizadas pelas autoridades de sade do Brasil, especialmente s relacionadas ao vrus Zika e microcefalia.


http://portalsaude.saude.gov.br/index.php/o-ministerio/principal/secretarias/svs/noticias-svs/22111-saude-orienta-folioes-a-realizarem-vistorias-em-suas-casas-neste-carnaval

Wat vrij vertaald neerkomt op: "Wij van het Ministerie van Volksgezondheid geloven dat de zwangerschap een persoonlijke keuze van de vrouw en haar familie is... MAAR... we adviseren ook dat vrouwen die zwanger willen worden eerst met een dokter gaan praten en in het BIJZONDER de informatie over de zika-uitbraak en microcefalie tot zich nemen alvorens deze beslissing te nemen".

Iemand die zijn zin begint met "Ik wil me er niet mee bemoeien maar..." wil meestal juist dat.

ABORTUS
In de Braziliaanse media en social media gonst het van de discussies dat de abortus-wetgeving in Brazilie moet worden verruimt en dat de huidige abortuswetgeving niet meer van deze tijd is.

http://epoca.globo.com/vida/noticia/2016/02/gravida-vitima-de-zika-deve-ter-direito-ao-aborto.html

Zelfs de VN roeptoetert dat mee:

http://g1.globo.com/jornal-nacional/noticia/2016/02/agencia-da-onu-recomenda-aborto-para-conter-casos-de-microcefalia.html

HUIS-AAN-HUIS BEZOEKEN
De Braziliaanse overheid roept met veel trots dat het al 20,7 miljoen (!) huizen bezocht heeft (met hulp van die c.a. 200.000 militairen die toegezegd waren). Volgens eigen zeggen zo'n 30% van alle braziliaanse vastgoed.

http://www.brasil.gov.br/saude/2016/02/mais-de-30-dos-imoveis-ja-foram-visitados-para-combate-ao-aedes

(let ook op die Aedes aegypti muskiet die zo hinderlijk over het beeldscherm voorbij blijft komen. Deze wordt op heel veel websitse in Brazilie her-gebruikt)

Never let a good crisis go to waste...

Is dit te ver gezocht? Kent u iemand die vermoedelijk onderdak verleent aan de Aedes aegypti? Geef deze dan nu anoniem aan zodat we Brazilie samen nog veiliger kunnen maken...
| #246570 | 10-02-2016 19:30 | autonoom
En dan nog natuurlijk

VACCINS ZIJN VEILIG
Howel dit topic altijd ge-pushed wordt door het Ministerie van Volksgezondheid, komt het de laatste tijd steeds meer onder vuur en daarmee ook zich te verdedigen op dit punt. De verdediging is voorspelbaar want het beste is om niet inhoudelijk in te gaan op al dat (te pas en te onpas) genoemd wordt:

O Ministrio da Sade criticou a associao feita entre vacinao e casos de microcefalia, afirmando que no h nenhuma evidncia cientfica que comprove essa teoria


http://noticias.uol.com.br/saude/ultimas-noticias/redacao/2016/02/04/denuncia-associa-vacinas-a-casos-de-microcefalia-especialistas-rebatem.htm

maar bevestigd wel dat vaccinatie tegen Rodehond gegeven werden (in vorm van combinatie vaccin dupla en tripla) aan vrouwen van vruchtbare leeftijd in November en December 2014, naar eigen zeggen vanwege een toename van gevallen van de mazelen.

A vacinao contra sarampo feita por meio da vacina dupla (contra sarampo e rubola) ou trplice viral (sarampo, caxumba e rubola), ou seja, tambm imunizam contra o Rubella vrus. Segundo Plnio, vacina trplice teria sido administrada em larga escala em mulheres em idade frtil entre novembro e dezembro de 2014 por causa do aumento do nmero de casos de sarampo em Pernambuco e no Cear (neste ltimo a vacinao teria durado at meados de abril), aps a Copa do Mundo.


Maar zelfs het risico veroorzaakt door vaccinatie tegen rodehond tijdens de zwangerschap miniem is:

Mesmo que uma mulher grvida fosse vacinada com a trplice viral, as chances de o vrus da rubola presente na vacina infectar o beb so mnimas.


Met andere woorden, het Braziliaanse Ministerie van Volksgezondheid pushed op dit moment keihard dat het vaccinatieschema gemandeerd voor zwangere vrouwen gewoon gevolgd moet blijven worden.

http://portalsaude.saude.gov.br/index.php/o-ministerio/principal/leia-mais-o-ministerio/197-secretaria-svs/13600-calendario-nacional-de-vacinacao
| #246573 | 10-02-2016 20:02 | Ness
Tis katholiek heh, Brazilië.En abortus magge nie van de paus, net zomin als voorbehoedsmiddelen - maar in *noodsituaties* kan de regering daar verandering in brengen en de wet aanpassen tegen de verdrukking in. In USA komen abortussen vooral voor bij getrouwde, hispanic vrouwen. Die zien abortus als nabehoedsmiddel...
Ness's avatar
| #246579 | 10-02-2016 20:29 | autonoom
Even resumerend.

Het Braziliaanse Ministerie van Volksgezondheid stelt dat er een sterk vermoeden bestaat dat de sterke toename van gevallen van microcefalie wordt veroorzaakt door het zika-virus omdat men een toename ziet van microcefalie in die gebieden waar ook een toename is van gevallen van zika-virus.

Men vergeet echter bij de statistieken die deze gesuggereerde epidimie proberen te onderbouwen, duidelijk te vermelden dat het grootste gedeelte van de toename van verdachte gevallen, zijn gerapporteerd nadat het Braziliaanse Ministerie van Volksgezondheid in oktober 2015 de melding van verdachte gevallen van microcefalie verplicht heeft gesteld.

De braziliaanse media probeert krampachtig de zaak zo te spinnen dat het "waarschijnlijk nog veel erger is dan we op dit moment vermoeden":

http://temas.folha.uol.com.br/zika-e-microcefalia/supernotificacao/notificacoes-de-casos-de-microcefalia-sao-muito-maiores-que-os-casos-reais.shtml

Maar daarin zien we dat van de 4783 gemelde gevallen van verdenking van microcefalie er 1113 onderzocht zijn. Van de 1113 gevallen zijn 404 (36%) bevestigd en 709 (63%) weerlegt.

Slechts 17 gevallen van de 404 waren positief voor het zika-virus:

http://m.folha.uol.com.br/cotidiano/2016/02/1736395-casos-de-microcefalia-sobem-95-em-uma-semana.shtml

Waar we dus in voorgaande jaren alle reden hebben om aan te nemen dat het aantaal gevallen van microcefalie in Brazilie is ondergerapporteerd en dat alleen de echt de klassieke, duidelijke gevallen in de statistieken van de voorbije jaren zijn inbegrepen.

Nu zien we dat na het instellen van de verplichte melding dus duidelijke indicatie van overrapportering zien door de vele meldingen verhoudingsgewijs die inmiddels afgedankt zijn.

Met Occam's Razor in gedachte is het veel plausibeler om te onderkennen dat microcefalie al langer in Brazilie een serieus onderwerp moet zijn geweest zonder dat dit als zodanig breed genoeg werd onderkent.

Dat het nu onderkent wordt zegt waarschijnlijk wel iets reeels over het steeds zichtbaarder worden van dit probleem, maar mogelijk al veel langer speelt, en dus ook vele verschillende al reeds bekende oorzaken kan hebben, en dat de gemelde epidemie hem vooral cijfermatig zit in de toename van het aantal opgemerkte en nu gerapporteerde gevallen nu men er expliciet naar gaat zoeken.

Nu dat de onderkenning van microcefalie in Brazilie gepaard gaat met de beleving dat dit allemaal in korte tijd gebeurd (epidemie), is het mogelijk dat de echte veroorzaker(s) van microcefalie in Brazilie niet aan het licht zullen komen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Microcephaly

o.a. bekende veroorzakers (er zijn er meer):

- Congenital cytomegalovirus infection
- Toxoplasmosis
- Congenital rubella syndrome (Rodehond)
| #246584 | 10-02-2016 21:03 | autonoom
@ness

Brazilie kampt op dit moment met een van de zwaarste economische crises van de afgelopen 30 jaar (naar men zegt). Alles wat tegen kan zitten zit zo ongeveer tegen.

Het krijgen en opvoeden van veel kinderen is een investering die veel tijd, aandacht en resources verlangt. Een "attitude-change" (policy van de overheid of niet) van het vruchtbare deel van de samenleving kan een econmische impuls op de lange termijn zijn (herinner china one-child policy?)

http://www.worldfinancialreview.com/?p=4937

Fertility rates; lower fertility increases capital per worker and productivity, and therefore we expect that lower fertility encourages growth


Gemiddeld gezien toont Brazilie zich niet echt vruchtbaarder dan bv Nederland, ongeveer 1,7-1,8 is het geboortecijfer.

Anders wordt het als je de geboortecijfers tussen de staten onderling in Brazilie gaat bekijken:

https://pt.wikipedia.org/wiki/Lista_de_unidades_federativas_do_Brasil_por_taxa_de_fecundidade

Dan zie je geboortecijfers die tussen de 2 en 3 liggen voor de noordelijke (en tevens armste) regio van Brazilie. Een attitude-change (door de paniek en angst) tot het krijgen van kinderen in de noord-oostelijke regio van Brazilie kan dus een mogelijke impact gaan hebben op de lange termijn in Brazilie. Het gemiddelde geboortecijfer van 1,7-1.8 in Brazilie was al in een dalende trend, dat zal door de hype rond het zika-virus mogelijk nog een steuntje in de rug krijgen naar beneden.
| #246587 | 10-02-2016 22:10 | Ness
@autonoom: Brazilië blijkt een gigantisch abortusprobleem te hebben. Er komen ontstellend veel abortussen voor maar het mag niet legaal worden van het publiek, met alle gevolgen van dien: https://en.wikipedia.org/wiki/Abortion_in_Brazil#Public_opinion
Ness's avatar
| #246608 | 11-02-2016 10:00 | Jan Verheul
Ook Moon of Alabma schrtijft dat we te maken hebben met een onjuiste interpretatie van de gebeurtenissen: http://www.moonofalabama.org/2016/02/the-zika-virus-is-harmless-why-then-this-media-panic.html
| #246693 | 11-02-2016 23:47 | Erique
Argentijnse artsen verwijten de micro-encefalie aan het gebruik van een larvicide.

http://www.reduas.com.ar/
Erique's avatar
aanmelden / inloggen