Door community (initieel spaceman), Op vri 13 dec 2013 17:52, 8 reacties,    

Zweden schaft contant geld af; Centrale bank waarschuwt voor chaos100% elektronische betalingen = 100% controle = 0% privacy

Zowel banken, overheid als bedrijven in Zweden voeren campagne om het gebruik van contant geld in het land helemaal af te schaffen. Zelfs ABBA-ster Björn Ulvaeus werd ingeschakeld om de Zweden ervan te overtuigen het eerste land cashloze land ter wereld te worden. De Centrale Bank waarschuwt echter dat er chaos zal ontstaan, als tijdens een crisis elektronische betaalmiddelen niet meer functioneren.


Opheffen van privacy

Nergens ter wereld is de afschaffing van contant geld al zo ver gevorderd als in Zweden. In het Scandinavische land, dat in 1661 als eerste in Europa een bankbiljet invoerde, werd vorig jaar nog slechts 2,7% van alle betalingen met contant geld verricht. In de eurozone ligt het gemiddelde op 9,8%, in de VS 7,2%.
De afschaffing van contant geld is een belangrijk onderdeel in het stapsgewijs opheffen van alle privacy. Onder het mom van belastingontduiking werken overheden en banken ernaar toe dat alle financiële handelingen van hun burgers wereldwijd tot op de cent zijn na te gaan. Voor dit doel besloten de belangrijkste landen tijdens de recente G-20 top om elkaar meer openheid over belastinggegevens te geven.


ABBA-ster: 'Geen contant geld = geen inbraken'

In Zweden loopt men altijd graag voorop bij het uitvoeren van sociale 'experimenten'. Zo wordt serieus overwogen om het verschil tussen de seksen op te heffen; 'hij' en 'zij' zouden kunnen worden vervangen door 'het'. Ook zet het land al jarenlang de deuren wagenwijd open voor vrijwel onbeperkte moslimimmigratie; dit leidde eerder dit jaar tot complete chaos en wanorde in diverse grote Zweedse steden, waaronder de hoofdstad Stockholm.
Onlangs baarde ABBA-componist Björn Ulvaeus, die in 1976 met 'Money Money Money' een wereldwijde nummer-1 hit scoorde, opzien toen hij aankondigde dat het ABBA-museum binnenkort geen contant geld meer accepteert. In een verklaring stelde hij dat contant geld volledig uit de tijd is, en enkel de schaduweconomie en helers beschermt. Zijn zoon werd onlangs door inbrekers verrast, die volgens Björn niet waren gekomen als er geen contant geld meer zou bestaan, omdat ze de gestolen waardevolle voorwerpen dan nergens hadden kunnen verkopen.


Centrale Bank waarschuwt voor chaos tijdens crisis

Björn hoopt daarom dat Zweden het eerste land ter wereld wordt waar contant geld wordt afgeschaft. De Zweedse Centrale Bank trapt echter op de rem. Na een onderzoek werd de autoriteiten geadviseerd om goed na te denken over hoe betalingen moeten worden verricht tijdens een crisissituatie, als het elektronische betaalsysteem is uitgevallen. Dan moeten er plannen klaarliggen om aan de plotseling vraag naar munten en bankbiljetten te voldoen.
De Centrale Bank wil dan ook dat het elektronische betaalsysteem zo goed mogelijk wordt beschermd tegen stroomuitval, een computercrash of een aanval van hackers. Overigens lijken de Zweden zelf steeds meer wantrouwen tegen een cashloze samenleving te krijgen. Onlangs protesteerden gepensioneerden in Stockholm tegen de gedwongen afschaffing van contant geld door enkele filialen van de Swedbank, waar veel ouderen een rekening hebben.


Cashloos maakt dwangbijdrage mogelijk

Voorstanders van de cashloze samenleving zien over het hoofd dat de grootste inbrekers niet door een raam naar binnen komen, maar in de glazen paleizen van de banken en in de afgesloten regerings- en regelinstituten werken. Als er geen contant geld meer bestaat, staat niets de overheden en banken meer in de weg om tijdens een crisis, als er weer eens banken moeten worden 'gered' om de failliete eurozone overeind te houden, een greep te doen naar het privégeld van de burgers. Dan checken we op een maandagmorgen onze rekeningen, en zien we dat er plotseling 10% of 15% is afgeschreven.
Annotaties:
14-12-2013 03:50 | samochody na wesele
Zweden schaft contant geld af; Centrale bank waarschuwt voor chaos #zaplog
| #209351 | 13-12-2013 18:41 | Nico de Geit
Bij een inbraak schijnen ze vooral uit te zijn op BANKPASJES en PINCODES. Nu wordt er geld mee opgenomen. Maar als dat niet meer kan wordt er gewoon mee gewinkeld.

Op zich zit er wel iets in, dat er minder wordt ingebroken als contant geld verdwijnt. Maar als de dure spulletjes niet in Zweden kunnen worden verpatst gaan ze gewoon de grens over.
Nico de Geit's avatar
| #209358 | 13-12-2013 21:40 | Frans Waterman
Zweden is een tamelijk communistisch land zeeeer sociaal
Frans Waterman's avatar
| #209367 | 14-12-2013 01:49 | loveulongtime
Slechte ontwikkeling. Inbrekers zullen weer iets anders vinden. Overigens zal dit wel een boost zijn voor de crypto currencies.
| #209382 | 14-12-2013 12:18 | exit
Maar wordt er wel zoveel ingebroken, volgens mij verdwijnt er meer digitaal dan dat het uit huizen wordt gestolen.
| #209387 | 14-12-2013 17:15 | ouwe knar
Deze trend dateert al van veel eerder. http://www.redicecreations.com/article.php?id=19043
In Zweden mag ook ongelimiteerd afgeluisterd worden.
http://www.redicecreations.com/article.php?id=4076
En verder is de gezondheidszorg daar een totale ramp geworden.
http://www.thelocal.se/20131204/swedens-health-system-worst-in-the-nordics

Klote land volgens mij, dat Zweden.
ouwe knar's avatar
| #209388 | 14-12-2013 17:19 | Guitarman
"Geen contant geld = geen inbraken" is de reinste flauwekul. Inbrekers zijn niet alleen op geld uit bij een inbraak. Het gaat ze om dingen die waarde hebben. Dat is geld, maar ook zaken als sieraden, elektronica (ipads, iphones..) en wat al niet meer.

Door alarminstallaties en allerlei beveiligingsmaatregelen daalt het aantal inbraken. Echter wil dat nog niet zeggen dat daar de criminaliteit mee daalt. Die verschuift gewoon naar andere vormen van criminaliteit. Van mensenhandel tot meer gewelddadige overvallen op straat bij pinautomaten.
Guitarman's avatar
| #209391 | 14-12-2013 20:46 | Charles
IJsland die weet wel raad met lieden die geld van burgers stelen !Daar worden ze berecht en in het cachot geslingerd!

De voormalige topman en president-commissaris van de IJslandse bank Kaupthing zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen in verband met de financiële crisis in 2008. Dat meldde vrijdag de Financial Times. Voormalig topman Hreidar Mar Sigurdsson kreeg een straf van 5,5 jaar opgelegd en president-commissaris Sigurdur Einarsson moet voor 5 jaar de gevangenis in wegens fraude en manipulatie.
Charles's avatar
| #209392 | 14-12-2013 23:07 | Frans Waterman
5 jaartjes, das toch lucratiever dan de schuldsanering...
Frans Waterman's avatar
aanmelden / inloggen