Door community (initieel G.B. Wolf), Op woe 14 maa 2018 17:04, 4 reacties, nieuws

Zweden ziet risico’s van cashloze samenleving

Zweden lijkt zich bewust te zijn van de risico’s van een zogeheten cashloze samenleving. De Zweedse centrale bank vreest namelijk dat het verdwijnen van de munten en bankbiljetten uit het dagelijkse betalingsverkeer zal leiden tot een complete desintegratie van de infrastructuur die hoort bij de distributie en het gebruik van contant geld. En dat ondermijnt volgens de centrale bank haar taak om zorg te dragen voor een veilig en efficiënt betaalsysteem.

De hoeveelheid munten en bankbiljetten die in Zweden in omloop is bereikte in 2007 een piek en is sindsdien met meer dan 40% gedaald. De hoeveelheid contant geld is vandaag de dag weer terug op het niveau van 1991, wat betekent dat er gecorrigeerd voor bevolkingsgroei en inflatie vandaag de dag veel minder contant per persoon in omloop is dan toen.

Door het afnemen van de hoeveelheid munten en biljetten wordt het voor banken en bedrijven steeds kostbaarder om de infrastructuur van geldwagens, kluizen en geldautomaten in stand te houden. Daardoor zal het voor bedrijven en consumenten alleen maar interessanter worden om over te stappen naar elektronische betaalmiddelen als bankpassen, smartphone apps en internetbankieren. Maar is dat een probleem?

Contant geld als backup
Elektronische betaalsystemen bieden veel voordelen boven het gebruik contant geld, maar het nadeel is dat elektronische systemen getroffen kunnen worden door storingen en door aanvallen van hackers. In dat soort scenario’s is het handig als consumenten en bedrijven kunnen terugvallen op munten en bankbiljetten. Vooral in de afgelegen gebieden van Zweden dreigt de beschikbaarheid van contant geld een probleem te worden, omdat het daar relatief kostbaar is om bedrijven en banken te bevoorraden.

Patrik Andersson van waardetransporteur Loomis verklaarde in een interview met Bloomberg het belang van het in stand houden van een infrastructuur voor contant geld. Volgens hem realiseren veel Zweden niet wat voor effect het uitvallen van elektronische betaalsystemen heeft op het dagelijkse leven. De bevolking heeft veel vertrouwen in de stabiliteit en beschikbaarheid van deze systemen, maar dat kan er in een crisissituatie toe leiden dat Zweden niet meer in staat zijn om primaire zaken als de boodschappen te betalen.

Volgens Nina Wenning van Bankomat (het bedrijf dat de meeste geldautomaten in het land beheert en dat in handen is van verschillende Zweedse banken), zijn de kosten voor iedere transactie bij de geldautomaat de laatste jaren dramatisch toegenomen. Dat komt omdat er steeds minder vaak gebruik van wordt gemaakt, terwijl de kosten voor het geldtransport en de verzekering vrijwel niet omlaag gaan.

groter Contant geld in omloop in Zweden is de laatste jaren sterk afgenomen (Bron: Bloomberg)
Annotaties:
| #262457 | 14-03-2018 17:29 | G.B. Wolf
OT.
Wow, dat gaat snel. Ik plaatste het artikel en had gelijk een stem van OK te pakken.
Dank voor je hulp, om het plaatje groter te krijgen. :)
Krijg nu steeds beter het plaatsen onder de knie. Kan Best Well even gas terug nemen. Zie steeds meer hulp van anderen.
G.B. Wolf's avatar
| #262473 | 16-03-2018 01:00 | G.B. Wolf
De rij bij de Appie om alleen elektronisch te betalen is vrijwel altijd leeg. Kassière heeft niets te doen. Bij de andere 3 kassa's staan 5 man per rij. Zegt mij dus genoeg. Contant geld gaat niet verdwijnen.
G.B. Wolf's avatar
| #262475 | 16-03-2018 11:32 | Antares
Contant geld gaat niet verdwijnen.

Eens, maar het maakt niet zoveel meer uit. Je salaris, huur, vaste lasten, verzekering en nog zoveel meer kunnen niet meer contant worden verrekend.
Antares's avatar
| #262541 | 19-03-2018 19:02 | G.B. Wolf
Je salaris, huur, vaste lasten, verzekering

Klopt, vind ik niet erg, want een (politie)dienst kan die gegevens zo opvragen bij de betreffende instanties. De rest van mijn uitgaven betaal ik contant. Mogen ze naar raden, waaraan ik dat heb uitgegeven.
G.B. Wolf's avatar
aanmelden / inloggen