Door community (initieel ouwe knar), Op vri 9 jun 2017 11:47, 3 reacties, nieuws

Zwitsers verdienen aan afvangen CO2In Zwitserland heeft het bedrijf Climeworks een fabriek geopend om CO2 uit de lucht te halen. Volgens De Morgen is het de eerste commerciële installatie ter wereld.

De afvanginstallatie staat net buiten Zürich. Hij draait sinds 31 mei op de restwarmte van een nabijgelegen afvalverwerkingsbedrijf en haalt 900 ton CO2 per jaar tot uit de lucht. Het gas gaat, samengeperst, als meststof naar een tuinbouwbedrijf in de buurt. Zo maken de Zwitsers geld met het klimaatprobleem. Enkel een koolstofarme economie is niet voldoende om de klimaatdoelen van de Parijse overeenkomst te behalen. De Zwitserse installatie kan bijdragen aan de vermindering, maar dan moeten er wel veel meer van komen. Climeworks wil tegen 2050 1 % van de wereldwijde uitstoot filteren en heeft daar dan een kwart miljoen installaties voor nodig. Mest is niet de enige afzetmogelijkheid. Het bedrijf denkt ook aan de frisdrankindustrie (koolzuurgas) of aan een CO2-neutrale brandstof.
Annotaties:
| #259923 | 09-06-2017 12:17 | Ness
De industrie kwijlt en geilt al decennia op CO2. Dat er brandstof van kan worden gemaakt is allang bekend. Een van de doelen van de klimaat-angstaanjagerij is het plebs zover te krijgen dat men vrijwillig alle kosten ophoest voor het afvangen en isoleren van CO2 en het produceren van een afgeleide brandstof, die daarna ook nog eens met vette winsten aan de onnozelen kan worden verkocht. Alhoewel natuurlijk niemand weet wat de gevolgen zijn van een dergelijke verstoring van de CO2 cyclus. Want die cyclus fungeert als EEN THERMOSTAAT voor de planeet.
Ness's avatar
| #259924 | 09-06-2017 18:12 | Ness
Isoleren moet opslaan zijn, sry. En dat opslaan is een probleem want gas kruipt waar het niet gaan kan. Voor een beetje produktie heb je nogal wat lege gasveldjes nodig of dure opslagtanks. Want CO2 is nogal giftig in pure vorm bij zulke hoge concentraties, ook voor vissies. Daarom wilde de politiek het graag onder Uw kont opslaan in woonwijken wellicht, om de doorstroming bij sociale huurwoningen te bevorderen pfff. https://duckduckgo.com/?q=co2+toxicity&t=ffab&ia=web
Ness's avatar
| #259926 | 10-06-2017 07:43 | Antares
In het artikel:
In Zwitserland heeft het bedrijf Climeworks een fabriek geopend om CO2 uit de lucht te halen.

Er staat niet bij hoeveel energie dat kost. Energie kost namelijk CO2.

Dat er brandstof van kan worden gemaakt is allang bekend.

Dat valt nog tegen in de praktijk:
It’s excellent work and, in principle, scientifically quite possible, says Christian Sattler, of the Institute of Technical Thermodynamics at the German Aerospace Center, in Cologne. “The question is, at what efficiency?” he says. “How much energy does it take to carry out this reduction? It may be more efficient to use the solar energy for direct power production.”
https://www.technologyreview.com/s/409206/turning-carbon-dioxide-into-fuel/

Twee jaar later (in 2009):
Scientists figure it will be 15 to 20 years before the technology is ready for market.
https://www.technologyreview.com/s/416394/demonstrating-a-co2-recycler/

Er wordt gemikt op een efficiëntie van 1-10%. Het onderliggende argument is dat fotosynthese in planten niet efficiënter is dan 1%. Wat ze er niet bij vertellen is dat planten zijn gemaakt van zuiver biomateriaal. Ieder molecuul wordt opnieuw benut en er blijft geen afval achter.
Antares's avatar
aanmelden / inloggen