ZapLog-dossier: acrylamide

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Kwart van naturelchips bevat veel kankerverwekkend acrylamide

maa 8 apr 2013 08:49
Drie van de twaalf merken naturelchips die de Consumentenbond onderzocht op acrylamide, bevatten relatief veel van deze mogelijk kankerverwekkende stof. De Consumentenbond raadt consumenten aan om niet al te scheutig te zijn met voeding waar veel acrylamide in kan zitten, zoals chips en friet, tot er meer duidelijk is over de risico´s hiervan. De chipsmerken waar veel acrylamide in werd aangetroffen, zijn Kettle, Tra'fo en Hoeksche Chips. Sinds 2002 is bekend dat acrylamide in voeding zit,...

Chemicaliën voor schaliegaswinning in EU mogelijk illegaal

zat 1 okt 2011 16:17
De EU-comissie verklaart dat de gebruikte gevaarlijke chemicaliën bij de gaswinning uit schalie in de EU technisch gezien illegaal zijn. EU milieuwoordvoerder Joe Hennon vertelt dat de European Chemical Agency (ECHA) te Helsinki de dossiers van enkele veelgebruikte frackingchemicaliën heeft bestudeerd. De dossiers dienen te voldoen aan de eisen van de chemicaliënwetgeving REACh. REACh is wereldwijd gezien een unieke wetgeving, in principe draait het de bewijslast om. De producent of...

Kankerverwekkende stof gevonden in heel wat voeding

vri 22 apr 2011 13:17
Een chemische stof die kanker veroorzaakt werd door onderzoekers in heel wat voedingsproducten, waaronder brood, chips en babyvoeding, gevonden. De waakhond voor de voedselveiligheid van de Europese Unie (EFSA) onderzocht 22 verschillende voedingsgroepen waarvan geweten is dat ze een hoog niveau van de chemische acrylamide bevatten in 23 landen. Ze vergeleken dit met het niveau in 2007 en 2009. Daaruit bleek dat ondanks eerdere waarschuwingen het niveau van deze stof toenam in oploskoffie...

Stof in pepernoten kankerverwekkend

don 15 nov 2007 15:44
Verhoogd risico op kanker door acrylamide bij mensen aangetoond Acrylamide zit in chips, frites, koffie en koekjes zoals pepernoten en speculaas, en is bij mensen waarschijnlijk kankerverwekkend. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek. Acrylamide in het eten verhoogt de kans op baarmoeder- en eierstokkanker. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht, van de Voedsel en Waren Autoriteit en van TNO Kwaliteit van Leven die de ontdekking deden stelden daarmee voor het eerst vast dat acrylamide bij...