ZapLog-dossier: additieven

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Tests bewijzen: Brits voedsel is voor groot deel 'nep'

zat 8 feb 2014 17:44
Tests bewijzen: Brits voedsel is voor groot deel 'nep' Drankjes met verboden vlamvertragende additieven, varkensvlees in rundvlees, nep kaas en garnalen die voor 50 procent uit water bestaan. Na het paardenvleesschandaal, wacht het Verenigd Koninkrijk nu ook een nepvoedselschandaal. Uit een grootschalige laboratoriumtest, blijkt dat zeker een derde van de voedselproducten in de winkel niet bevat wat wordt beweerd of foutief is geëtiketteerd. Dat meldt The Guardian vandaag. ...

Antropoceen: ophoping van plastic in (dierlijk) weefsel

din 3 dec 2013 14:41
Effect op ecosysteem nog niet in te schatten Voor het eerst is aangetoond dat ingrediënten uit plastic soep zich kunnen ophopen in dierlijk weefsel en dat dat ongezond is voor die dieren. De gevolgen voor hun ecosysteem zouden nog wel eens onaangenaam groot kunnen zijn, waarschuwen Engelse en Amerikaanse onderzoekers in Current Biology. Om precies te zijn gaat het de zeepier (Arenicola marina), een worm die in groten getale voorkomt onder het oppervlak van Europese en Noord-Amerikaanse...

Sigaret bevat gemiddeld 70 ingrediënten

zat 5 jan 2013 15:27
Even een sigaretje opsteken? Weet dan dat het om meer gaat dan wat zuivere tabak in een wit papiertje. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (NRVM) verplicht de tabaksfabrikanten nu om alle ingrediënten van sigaretten en tabaksproducten mee te delen. Dat levert soms een haast onwaarschijnlijke lijst van chemische stoffen op. Elk ingrediënt dat wordt toegevoegd aan een tabaksproduct wordt nu opgelijst en is beschikbaar voor elke burger op tabaksinfo.nl. Bezoekers...

Smaakstoffen in sigaretten schaden gezondheid

vri 14 sep 2012 13:46
Cacao, vanille, zoethout of nog pruimensap. Het zijn maar enkele van de smaakstoffen en andere additieven die je misschien niet onmiddellijk in een sigaret verwacht. Wat nog minder bekend is, is dat een aantal van die additieven zelf ook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, meldt de federale overheidsdienst Volksgezondheid. De additieven worden aan de sigaretten toegevoegd om ze bijvoorbeeld een betere smaak of geur te geven. . Uit onderzoek blijkt dat het verbranden - wat tijdens het...

Test-Aankoop pleit voor minder additieven in voeding

zon 1 apr 2012 14:51
Consumentenorganisatie Test-Aankoop vindt dat het gebruik van additieven in voeding beperkt moet worden. De organisatie wijst in een persbericht op de kans op allergieën en een mogelijke interactie tussen coating op fruit en de verpakking, waardoor verpakkingsbestanddelen mogelijk naar de voeding migreren. Test-Aankoop meldt dat het gebruik van enkele bewaarmiddelen en coatings op fruit al toegelaten is. "Producenten gebruiken deze additieven, E901, E903, E904 en E905, om de bewaring van...

Nieuw: de biologische sigaret

din 28 feb 2012 23:44
De sigaretten van Lucky Strike zijn binnenkort ook verkrijgbaar in biologische variant, meldt De Pers vandaag. De sigaretten zijn vrij van toevoegingen zoals karamel, suiker of rozenolie en zitten in een bruine, deels gerecycleerde verpakking. Maar zijn ze ook gezonder? Nee, niet echt. Want teer, nicotine en koolmonoxide zitten nog steeds in de sigaret. Volgens het moederbedrijf van Lucky Strike, British American Tobacco, komt het product voort uit de “groene biologische trend” en de wens...

Toevoegingen aan tabak nog altijd geheim

maa 23 jan 2012 09:09
Rokers hebben in Nederland nog altijd geen toegang tot informatie over de ingrediënten die tabaksfabrikanten toevoegen aan sigaretten en shag. Sinds 2007 is bij wet geregeld dat de rijksoverheid informatie over toevoegingen openbaar moet maken voor het publiek. Dat had voor het eerst gebeurd moeten zijn in januari 2008. Tot dusver is er niets gepubliceerd, hoewel de tabaksindustrie de gegevens over toevoegingen wel aanlevert. Het ministerie van volksgezondheid zegt te hopen dat de...

Het herdefiniëren van wat natuurlijk is

woe 28 dec 2011 18:28
Als samenlevingen zich ontwikkelen en meer technologie geïntroduceerd wordt, is geloof en vertrouwen in de natuur verloren. Moeder Natuur en het menselijk lichaam zijn miljoenen jaren in interactie, lang voordat enige genetisch gemodificeerde planten of dieren een rol kwamen spelen, of zelfs artsen. Maar het lijkt nu dat dit vertrouwen in de natuur voor het leveren van de beste remedies en voedsel aan de kant geschoven wordt. Meer verwerkt vlees wordt geproduceerd, meer gewassen die buiten...

Wasmiddelen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid

don 22 dec 2011 18:32
Wasmiddelreclames willen ons laten denken dat elke keer als we onze fris gewassen kleren dragen we ons omhullen in schone berglucht of de frisse geur van wilde bloemen. Maar in werkelijkheid wikkelen we ons in een giftige deken van chemicaliën. Hoewel deze commerciële wasmiddelen de vlekken uit je favoriete jeans kunnen halen laten ze iets anders, nog veel erger, achter. Wanneer we onze kleding wassen hebben we bepaalde verwachtingen. De meeste van ons verwachten dat alle vlekken, vuil en...

Badeendje is giftig

din 17 mei 2011 16:11
Ook regenponcho’s kunnen beter niet nat worden Veel plastic materialen geven giftige stoffen af in water, is de conclusie van een promotieonderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Göteborg (Zweden). Niet het plastic zelf is giftig, maar chemicaliën gebruikt in het productieproces wel. In het onderzoek werden producten die waren gemaakt van verschillende soorten kunststof en synthetisch textiel, gedurende één tot drie dagen in water geplaatst bij verschillende temperaturen (22 en 50...

De kleur van veilig voedsel

zon 1 mei 2011 17:26
Jell-O. Froot Loops. Cheetos. De kleuren van deze voedingsmiddelen behoren niet in de natuur en, volgens een groeiend aantal onderzoeken, behoren ze ook niet in de lichamen van kinderen. Al jaren heeft de Food and Drug Administration vol gehouden dat er geen verband is tussen gedragsproblemen en de heldere kunstmatige kleurstoffen die zo veel bewerkte voedingsmiddelen kleuren. Een groeiende lijst van onderzoeken suggereert een verband dat eindelijk de aandacht van de FDA heeft getrokken....

Onsterfelijke Hamburgers

don 23 jul 2009 10:55
...

Eten zonder E-nummertjes. Gaat het lukken…?

woe 28 mei 2008 18:09
In de nieuwste folder van Hoogvliet, die je met betrekkelijk weinig moeite zelf op je beeldscherm kunt toveren, lees ik het volgende: Bourgondisch Brood Gebakken in de ovens van de Hoogvliet bakkerij. Uitsluitend gemaakt met natuurlijke grondstoffen en gemaakt met een eerlijk en lang rijpingsproces is dit brood extra lekker. Alle soorten zijn E-nummer vrij, bevatten geen soja en melk eiwit vrij zijn. Verkrijgbaar in Bruin, Donker, Meergranen, Wit of Zonnepit. Even afgezien van de beroerde...