ZapLog-dossier: allergieën

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Probiotica de oplossing voor voedselallergieën?

vri 25 sep 2015 19:10
Wereldwijd groeit het aantal mensen met een voedselallergie, waarvan die voor koemelkallergie het meest voorkomt. Kinderen met koemelkallergie kunnen tolerant worden voor koemelk door flesvoeding met probiotica. Dat schrijft ISME Journal op basis van onderzoek aan de universiteiten van Chicago en Napels. Wereldwijd kampt ruim 20% van de mensen met een voedselallergie. Er is steeds meer bewijs dat omgevingsfactoren zoals antibioticagebruik, een voedingspatroon met veel vet en weinig vezels,...

Microbioom ‘oermens’ tweemaal zo divers

maa 20 apr 2015 14:48
Het microbioom van de moderne mens blijkt veel minder divers dan dat van nog levende 'oermensen'. Is daar mogelijk een oorzaak te vinden van de opkomst van ziekten als astma, allergieën, maar ook diabetes en obesitas? Ons lichaam werkt samen met vele miljarden 'vreemde beestjes', de bacteriën die op en in al onze organen en lichaamsprocessen voorkomen. Hoe dat precies werkt, weten we nog lang niet. Wel beginnen we te snappen dat het microbioom - de bacteriële huishouding in en op ons...

Ouderwets afwassen, een mogelijke bescherming tegen allergieën

maa 23 feb 2015 20:25
Een beetje vies is goed voor ons immuunsysteem. Daarom doen jonge gezinnen er daarom goed aan geen vaatwasmachine te nemen, schrijft Time. Met de hand afwassen lijkt namelijk beter voor het immuunsysteem van kinderen. Een mogelijke verklaring voor de toename van eczeem, astma en allergieën bij kinderen de laatste jaren is de, niet onomstreden, hygiënehypothese. Kinderen van nu zouden in een té schone omgeving leven. Zonder blootstelling aan bacteriën op jonge leeftijd komt ons...

Eten zonder honger door E621.

zon 21 sep 2014 10:23
Veel mensen weten bijna niet meer wat het verschil is tussen afhalen, opwarmen en koken. Ze krijgen na een kant-en-klare of afhaalmaaltijd al snel weer honger en vooral dorst. Hoe kan dit? E621 of MSG is een controversiële kunstmatige smaakversterker die van de Europese Unie mag worden toegevoegd aan onze voeding. Lobbyisten van de fabrikant wisten de smaakversterker goedgekeurd te krijgen. E621 staat ook wel bekend als ve-tsin of mononatriumglutamaat (MSG). Ve-tsin wordt oorspronkelijk...

Allergieën: ‘de ziekte van de eeuw’?

din 1 apr 2014 13:32
Het is volop voorjaar. Fijn voor ons, behalve voor de mensen die overgevoelig zijn voor pollen. De Allergieradar blijkt, een maand eerder dan andere jaren, al elzen- en berkenpollen gesignaleerd te hebben. Maar er zijn nog veel meer andere stofjes en beestjes die je via de lucht binnen krijgt. Plus dat je ongemerkt ook van alles binnen krijgt via wat je eet en drinkt. Allergieën en allergische reacties komen steeds meer voor. Volgens de WHO staan allergieën inmiddels op de vierde plaats...

Voedselallergie is een wereldwijde epidemie

zat 21 dec 2013 18:29
Voedselallergieën zijn een wereldwijde epidemie geworden en de reguliere medische wetenschap kan dit niet genezen. Het verschijnsel is in alle hevigheid toegenomen na de goedkeuring van de eerste GMO producten van bedrijven zoals Monsanto. Volgens cijfers uit Amerika van het CDC (Centers for Disease Control) zijn voedselallergieën bij vooral kinderen met 50 procent gestegen tussen de jaren 1997 en 2011. De vraag is dan ook of dit iets te maken kan hebben met genetisch gemodificeerd (GMO)...

Argentijnen verzetten zich fel tegen komst Monsanto

din 3 dec 2013 17:38
In het stadje Malvinas Argentinas in Argentinië bouwt de Amerikaanse chemiereus Monsanto één van zijn grootste fabrieken voor genetisch gemodificeerd maïs. De inwoners van het stadje zijn fel tegen de komst van Monsanto. De fabriek zou in maart volgend jaar open moeten gaan, maar de werkzaamheden zijn stilgelegd. Lokale bewoners houden de bouwplaats sinds september bezet en daarnaast hebben ze bij de rechtbank verschillende klachten ingediend. De aannemer probeerde afgelopen week de...

Astma & Allergieën - Natuurlijke oplossing die werkt !

maa 16 sep 2013 15:33
Hallo beste Zappers, Ik heb altijd al een milde vorm van astma gehad, een beetje sigarettenrook in de lucht en begin altijd meteen te hoesten. De laatste tijd was het erger geworden, waarschijnlijk door een nieuwe slaapkamerset, omdat daar bepaalde chemicaliën in zitten. Ik ging naar de dokter, deze gaf me conventionele astmamedicatie "een pufje", je inhaleert een chemische stof in je longen. Na onderzoek blijkt dit pufje de klacht niet te behandelen maar slechts te onderdrukken, zodat je...

'Keizersnede zet immuunsysteem baby op achterstand'

maa 12 aug 2013 19:18
Kinderen die ter wereld komen via een keizersnede hebben tijdens hun eerste levensjaren een minder diverse darmflora en minder allergie-onderdrukkende immuuncellen dan kinderen die normaal ter wereld komen. Dat verklaart mogelijk een verhoogde kans op allergieën. Die conclusie trekken Zweedse onderzoekers in de nieuwste editie van Gut. De Zweedse onderzoekers bestudeerden poep- en bloedmonsters van vijftien kinderen die op de normale manier ter wereld kwamen en negen kinderen die via een...

11 redenen om bewerkte voeding vaarwel te zeggen

woe 6 maa 2013 19:20
Veel van ons voedsel is bewerkt en geraffineerd. Bewerkte voedingsmiddelen lijken handiger en goedkoper, maar niets is minder waar. Het blijkt vaak goedkoper en veel gezonder om voedsel zelf te maken. De gemiddelde magnetronmaaltijd bevat het schadelijke bisfenol A, kunstmatige kleurstoffen en vlees van dieren die zijn behandeld met antibiotica. Voor minder geld kun je verse ingrediënten gebruiken en kiezen voor gezond biologisch rundvlees dat rijk is aan omega 3-vetzuren. Pesticiden In...

Gezondheid Paradox: ‘Ziek zijn om béter te worden’

woe 20 feb 2013 14:00
In de 20e eeuw groeiden kinderen op in een steeds schonere omgeving met betere voeding en drinkwater. Als gevolg hiervan en zeker vanaf de jaren 1970, zijn alle kinderziekten in ernst afgenomen en vervolgens bijna verdwenen, vooral in de westerse landen. Tegelijkertijd ontstond in deze landen een dramatische verschuiving van acute naar chronische ziekten zoals allergieën en auto-immuunziekten, vooral die laatste decennia. De jaren ‘60 generatie, die de meeste kinderziekten doormaakten,...

Moedermelk doodt HIV-virus

vri 22 jun 2012 18:03
Het lijkt erop dat moedermelk ongekende krachten heeft. Zo helpt het bij de ontwikkeling van de spijsvertering, stimuleert het de groei van een gezond gebit en heeft de baby minder kans op het krijgen van allergieën. Maar moedermelk zou ook een krachtige strijder tegen het HIV-virus zijn. Een onbekend deel van de moedermelk lijkt namelijk HIV-deeltjes en en met het virus geïnfecteerde cellen te doden. Dit blijkt uit een studie van Angela Wahl, onderzoeker aan de Universiteit van North...

Inkomensongelijkheid al te zien vanuit de ruimte

din 29 mei 2012 19:41
De Amerikaanse blogger Tim De Chant van Per Square Mile viel het op dat rijke wijken veel meer bomen hebben dan armere wijken in dezelfde stad. Dat verschil is zo sterk dat inkomensongelijkheid al te zien is vanuit de ruimte. Dit zijn satellietbeelden van twee wijken in Oakland: het arme West Oakland en het rijke Piedmont. Het is vast niet nodig om te vertellen welke van de twee Piedmont is. De Chant verzamelde op Google Earth beelden van Amerikaanse steden en twee internationale steden, en...

Wetenschappers waarschuwen voor stijging allergieën

zat 12 mei 2012 14:17
Wetenschappers waarschuwen voor een "boom" van allergieën in Duitsland en Europa, en roepen de politici tot handelen op. In de komende jaren zal de last van pollen alsmaar stijgen en kan haast de helft van de bevolking aan een allergie lijden, voorspellen de onderzoekers. Nu al zijn er in Duitsland 20 miljoen mensen met een allergie en de tendens is stijgend, zei de directeur van het Centrum voor Allergie en Milieu, Carsten Schmidt-Weber, vandaag in München. Dit houdt ook een stijgend...

Omgeving beïnvloedt kans op astma en allergie

zon 6 mei 2012 14:24
Dat erfelijkheid een rol speelt bij de ontwikkeling van astma en allergieën was al langer bekend. Nu blijkt dat de invloed van omgevingsfactoren minstens even belangrijk is. Zowel de socio-economische status van de ouders, de voedingskeuze, het antibioticagebruik als de longfunctie in het vroege leven van een kind bepalen mee de gevoeligheid voor deze ziektes. De mate van de invloed hangt af van de aanleg van het kind, zijn familiale voorgeschiedenis en het tijdstip van de blootstelling....

Test-Aankoop pleit voor minder additieven in voeding

zon 1 apr 2012 14:51
Consumentenorganisatie Test-Aankoop vindt dat het gebruik van additieven in voeding beperkt moet worden. De organisatie wijst in een persbericht op de kans op allergieën en een mogelijke interactie tussen coating op fruit en de verpakking, waardoor verpakkingsbestanddelen mogelijk naar de voeding migreren. Test-Aankoop meldt dat het gebruik van enkele bewaarmiddelen en coatings op fruit al toegelaten is. "Producenten gebruiken deze additieven, E901, E903, E904 en E905, om de bewaring van...

Gevaren van de kleurstof tartrazine in ons voedsel

maa 13 feb 2012 17:34
Tartrazine (E102) komt in zeer veel levensmiddelen voor, waaronder frisdranken, gebak, koekjes, cakes, desserts, sauzen en smaakmakers. Het wordt daarnaast ook gebruikt als kleurstof in diverse soorten cosmetica. Tartrazine bevat echter aluminium en schadelijke synthetische petrochemische stoffen. Het gaat om carcinogenen die petroleum, antivries en ammonia bevatten. De hulpstof wordt bovendien gebruikt als coating voor sommige medicijnen. Aluminiumvergiftiging kan leiden tot schade aan het...

Leg de toekomst niet in handen van Monsanto

vri 10 feb 2012 18:27
Het grote gentech experiment dat de planeet in gevaar brengt Genetisch gemodificeerde gewassen zijn met opzet veranderd door genetische manipulatie, de eliminatie, wijziging of introductie van nieuwe genetische elementen. Het wereldwijde gebied dat in beslag genomen wordt door gentech is in de laatste 5 jaar verdubbeld. Helaas zijn er, in tegenstelling tot de veiligheidsevaluaties voor medicijnen, geen klinische proeven op mensen met genetisch gemodificeerd voedsel. Het onderzoek door de...

Wasmiddelen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid

don 22 dec 2011 18:32
Wasmiddelreclames willen ons laten denken dat elke keer als we onze fris gewassen kleren dragen we ons omhullen in schone berglucht of de frisse geur van wilde bloemen. Maar in werkelijkheid wikkelen we ons in een giftige deken van chemicaliën. Hoewel deze commerciële wasmiddelen de vlekken uit je favoriete jeans kunnen halen laten ze iets anders, nog veel erger, achter. Wanneer we onze kleding wassen hebben we bepaalde verwachtingen. De meeste van ons verwachten dat alle vlekken, vuil en...

Nieuw celtype verhindert verstoring afweersysteem

woe 5 okt 2011 15:25
Het afweersysteem dat een lichaam moet beschermen tegen nefaste invloeden van buitenaf, is een ingewikkeld geheel dat ervoor zorgt dat alleen de vijanden worden aangevallen, en niet de vrienden. Een aanval mag ook niet te lang duren, om er geen uitputtingsslag van te maken. Er komen dus nogal wat cellen en controlemechanismen aan te pas. Een afweer die te actief is, gaat in het slechtste geval zelfs lichaamseigen cellen aanvallen, wat tot allergieën en auto-immune ziektes als reuma kan...

Junkfood veroorzaakt allergieën

din 3 aug 2010 14:50
De stijging van het aantal allergieën zou te wijten kunnen zijn aan junkfood en vet voedsel. Het eten van (te) veel rood vlees, suikers en vetten verlaagt het aantal gezonde bacteriën in de darmen en verhoogt dus de kans dat microben in onze systeem geraken en allergieën of andere auto-immuunreacties veroorzaken. Daarmee komt vet voedsel in de reeks oorzaken van allergieën, zoals overdreven hygiëne, luchtvervuiling, voedingsadditieven, exotische voeding en te weinig buiten spelen....