ZapLog-dossier: aquacultuur

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Marine klimaatbeïnvloeding en ‘bemesting oceanen’ wettelijk geregeld

vri 25 jul 2014 08:13
geen nieuws want betreft bericht uit 2013, doch dermate opvallend, en zorgwekkend, dat ik het even plaats. Blijkbaar is grootschalige geo-engineering nu legaal in de zeeën en oceanen, wel met vergunning natuurlijk, geruststellend! Ook is er geregeld dat 'de oceanen mogen worden bemest', met bv. fosfor en nitraat "Het kunstmatig beïnvloeden van het klimaat in marine omgevingen, inclusief oceaanbemesting, zal worden gereguleerd via amendementen van het protocol van het internationale...

Hawaiianen klopten moderne vissers

maa 26 maa 2012 01:52
Naar nu blijkt, slaagden de oorspronkelijke bewoners van de Florida Keys en de Hawaiiaanse Eilanden er in om op duurzame wijze, veel meer vis te oogsten dan moderne vissers. Hun techniek was uitgekiend en opmerkelijk. Wat was het geheim van de Hawaiianen, waarmee ze er in slaagden veel meer vis te oogsten dan vissers nu? Zeven eeuwen geschiedenis van de visserij in de Hawaiiaanse archipel en de Florida Keys, kleine eilandjes ten zuiden van Florida die net als Hawaii omringd zijn door...

Atlantische kabeljauw overleeft zonder ‘vitale’ immuun genen

woe 17 aug 2011 17:34
Atlantische kabeljauwen hebben zich geëvolueerd om te overleven zonder een set van genen waarvan wetenschappers dachten dat ze essentieel waren voor het immuunsysteem, volgens een analyse van het genoom van de vis. Onderzoekers hopen dat de ontdekking zal leiden tot betere vaccins voor gekweekte kabeljauw, bescherming voor dalende visstand, en mogelijk zelfs nieuwe wegen te openen van medisch onderzoek voor menselijke ziekte. "Pathogenen zijn een belangrijke uitdaging voor het kweken van...

Opmars van de gekweekte vis

woe 21 jul 2010 13:37
Er wordt steeds meer gekweekte vis geconsumeerd. Sommige experts verwachten dat kweekvis dit jaar de in het wild gevangen vis inhaalt. Aquacultuur, of viskweek, lijkt zo dus een belangrijke rol te gaan spelen in de wereldwijde voedselvoorziening. De kweek heeft echter ook negatieve gevolgen voor het milieu en er wordt aan gewerkt om die zoveel mogelijk te beperken. In de afgelopen decennia is de aanvoer van 'wilde' vis gestagneerd en bij sommige soorten zelfs afgenomen. De vraag naar vis en...

Helft van de vis in de winkel is gekweekt

vri 11 sep 2009 13:25
De helft van alle vis die wereldwijd geconsumeerd wordt, is afkomstig van een kwekerij. Toch is dat geen goed nieuws voor het milieu: omdat de vis gevoed wordt met in het wild gevangen vis, is de ecologische impact dramatisch. Het volume vis uit aquacultuur verdriedubbelde bijna tussen 1995 en 2007. Dat is voor een deel het gevolg van de stijgende vraag naar omega-3-vetzuren, die goed zijn tegen hart- en vaatziekten. "Aquacultuur zal in 2009 de helft van de vis en zeedieren voor menselijke...