ZapLog-dossier: aspartaam

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Vier belangrijke redenen waarom light frisdrank slecht voor je is

din 25 sep 2012 17:39
Amerikanen consumeren bijna 50 miljard liter frisdrank per jaar. Met in gedachten dat sommige frisdranken vlamvertragers bevatten in aanvulling op een hoop ongezonde ingrediënten, is het geen verrassing dat we zo veel uitgeven aan gezondheidszorg. En terwijl de consumenten beginnen te beseffen dat frisdrank inderdaad een nadelig effect op hun gezondheid heeft, wordt light frisdrank als een alternatieve oplossing gezien. Maar is light echt beter, of is light frisdrank slecht voor je? Dit is...

Douwe Egberts-reclame over ‘natuurlijke’ Stevia zoetstof is misleidend

don 2 aug 2012 17:54
Zoetstoffenproducent Merisant heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie over een tafelzoetstof van Douwe Egberts. De commissie oordeelde dat Natrena Stevia van de koffiemaker met de zin ?Het zoetje uit de natuur op basis van de Steviaplant en sucralose? misleidend is voor consumenten. De zoetstof bestaat namelijk niet enkel uit natuurlijke stoffen (Stevia-extracten), maar ook uit kunstmatige zoetstoffen (sucralose). Oneerlijk Merisant, de wereldmarktleider in...

De 10 geheime wapens van de voedselindustrie

din 24 apr 2012 18:26
Conserveermiddelen en kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen houden zuurstof tegen en vertragen de ontwikkeling van schimmels zodat producten langer houdbaar blijven. Maar nadat ze zijn geconsumeerd doen deze stoffen hetzelfde in menselijke cellen. Ze ontnemen de cellen hun zuurstof en voedingsstoffen waardoor ze muteren en kanker kan ontstaan. Cellen hebben zuurstof nodig om te overleven. Conserveermiddelen en andere additieven onttrekken zuurstof uit mitochondriën. Wanneer het lichaam...

De aspartaam valkuil

vri 27 jan 2012 18:25
Het risico van kunstmatige zoetstoffen is nog altijd zeer reëel. Aspartaam wordt gebruikt als een vervangende zoetstof in duizenden producten. De meeste light frisdranken, bewerkte voedingsmiddelen en snoep bevatten dit “alternatief” voor suiker. Als je niet voorzichtig bent kun je het makkelijk ergens tegenkomen in je voedsel. Aspartaam komt niet op de markt onder zijn echte naam maar door producten zoals Equal en NutraSweet. Dit komt omdat aspartaam zelf een slechte reputatie heeft...

'Aspartaam niet gevaarlijk', zegt gesponsorde wetenschapper in VK

maa 21 nov 2011 14:58
Vandaag in de volkskrant, stelt zegt Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan Wageningen Universiteit dat de zoetstof aspartaam volledig, maar dan ook volkomen en totaal ongevaarlijk is en dat mensen die vinden eigenlijk gewoon domme ganzen zijn. Lees even mee. Nog maar eens: 'Aspartaam is ECHT NIET gevaarlijk' Kunstmatige toevoegingen aan etenswaren blijven voor veel mensen verdacht. Kleurstoffen, conserveringsmiddelen, smaakversterkers maar vooral zoetstoffen worden...

Aspartaam, het dodelijke glazuur op de taart

don 20 okt 2011 17:30
Van aspartaam, de kunstmatige zoetstof die in veel light frisdranken zit en gebruikt wordt als een 'alternatieve' zoetstof, is onlangs vastgesteld dat het schadelijke, in het bijzonder kankereffecten, heeft. Een door onderzoeker Victoria Innes-Brown uitgevoerd onderzoek, na groeiende bezorgdheid over hoeveel cola light haar familieleden dagelijks leken te consumeren, toonde aan dat van de 48 ratten waarmee geëxperimenteerd werd tot 67 procent van alle vrouwtjes tumoren ontwikkelden ongeveer...

De Europese Unie maakt haast met onderzoek naar zoetstof Aspartaam.

don 26 mei 2011 16:11
De Europese Unie maakt haast met het onderzoek naar de zoetstof aspartaam. Dat onderzoek stond pas over acht jaar gepland, maar de EU vindt het nodig om de stof nu al opnieuw te bekijken. Uit Deens onderzoek zou blijken dat er een verband is tussen te vroeg geboren kinderen en lightfrisdrank. Uit ander onderzoek komen aanwijzingen dat de stof de kans op kanker vergroot. Aspartaam is een zoetstof die vooral wordt gebruikt in zoete lightproducten als cola en sinas. Er doen al langer verhalen...

Aspartaam: De Europese gezondheidsautoriteiten spelen een dom spel

don 24 maa 2011 18:33
Op woensdag 16 maart 2011 organiseerde Corinne Lepage (CAP 21, Frankrijk) en Antonyia Parvanova (NMSP, Bulgarije) een hoorzitting in het Europees Parlement over de bezorgdheid van de gezondheidsrisico's van aspartaam, een kunstmatige zoetstof die gebruikt wordt in producten zoals sommige frisdranken. Deze hoorzitting bracht wetenschappelijke auteurs van de meest recente onderzoeken over de effecten op de gezondheid van aspartaam, vertegenwoordigers van de European Food Safety Authority, de...

Wat is “Wakker worden”?

don 17 feb 2011 02:24
Wat is "Wakker worden"? ''Wakker worden'' is je bewust worden van de manipulatie door middel van middelen die de elite gebruikt om jou als mens te manipuleren, dociel, dus volgzaam schaapje te maken en te houden... dit kan door middel van vele dingen, zoals bijvoorbeeld ook door religie en magie (zie het boek The Mysteries, gratis te downloaden via mijn blog :), zie link Ach, u kent het grapje toch wel? zegt de pastoor tegen de koning: 'houdt u ze arm, dan hou ik ze dom...' ;) en...

Aspartaam: GM bacteriën gebruikt om dodelijke zoetstof te maken

woe 19 jan 2011 18:47
De fabrikanten van de meest voorkomende zoetstof in de wereld hebben een geheim, en daar wordt je niet vrolijk van. Van aspartaam, een kunstmatige zoetstof die wereldwijd in duizenden producten wordt aangetroffen, is ontdekt dat het gemaakt wordt met behulp van genetisch gemodificeerde bacteriën. Wat nog schokkender is, is hoe lang deze informatie al bekend is. Een artikel uit 1999 door The Independent was het eerste dat het abominabele proces waarin aspartaam word gemaakt onthulde....

Snoep verstandig, eet aspartaam

woe 19 jan 2011 16:16
Het voedingscentrum wil dat de burger bewust eet, maar propageert gemaksvoeding tegen overgewicht. „Waarom zitten er geen kunstmatige zoetstoffen in de yoghurt?” Witte Blue Bandboterhammen met onzichtbare vezels, Optimel met tapiocazetmeel en Knorr Vie uit geconcentreerde aardbeien en worteltjes. Volgens jullie is dat een gezonde lunch. Yvonne van Sluys, directeur van het Voedingscentrum, kijkt argwanend. Maar het is toch onzin? We kunnen toch volkorenbrood en een appel eten? „Het...

Uitzending Teleac Helder - E-nummers

woe 31 maa 2010 18:06
Je eten zit er vol mee: e-nummers. Maar wat betekenen die nummers? En: zijn ze gevaarlijk? In de studio praat kok Ramon Beuk over welke toevoegingen hij gerust gebruikt maar ook welke hij angstvallig vermijdt. Ook aandacht voor e-nummersvrije gerechten. Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten. ...

Opgelet: Aspartaam heet nu ‘AminoSweet’

zon 14 feb 2010 12:49
Wat doe je als producent van een kunstmatige zoetstof wanneer de consument er achter komt dat je product kankerverwekkend is? Het product van de markt halen? Het product aanpassen zodat het niet meer schadelijk is voor de gezondheid? Welnee! Je geeft het product een andere naam en promoot het voortaan als een natuurlijke zoetstof! Dat is namelijk precies de manier waarop Ajinomoto, de producent van aspartaam, probeert de consument in de maling te nemen. Aspartaam heet tegenwoordig namelijk...

Kunstmatige zoetstoffen verslavender dan cocaïne

woe 30 dec 2009 19:23
Over het algemeen ben ik geen liefhebber van geraffineerde suiker. Maar ik ben zeer beslist geen liefhebber van kunstmatige zoetstoffen. Een bron van zorg is hun veiligheid. Bijvoorbeeld, aspartaam (NutraSweet, Equal en Canderel) heeft een massa aan onderzoeken die aantonen dat het reële mogelijkheden heeft om negatieve effecten op het lichaam en de hersenen te hebben. Een andere zorg is dat er geen goed bewijs is dat suiker ruilen voor kunstmatige zoetstoffen gewichtsverlies op lange...

Kunstmatige zoetstoffen beïnvloeden suikermetabolisme

zon 20 dec 2009 19:20
Ondanks de algemene overtuiging hebben kunstmatige zoetstoffen effect op het mechanisme waarmee het lichaam omgaat met glucose (suiker), heeft een nieuw onderzoek ontdekt. Van carbohydraten-vrije kunstmatige zoetstoffen, vaak gebruikt door vele burgers met name diabetici, werd lang aangenomen dat zij geen effect hadden op het glucosemetabolisme van het lichaam. Volgens de studie, gepubliceerd in Diabetes Care, leiden deze zoetstoffen tot de afscheiding van een glucagon-achtige peptide-1...

Pas op: E621, monosodium glutamaat, het zit ook in jouw eten!

maa 19 okt 2009 10:54
MSG ofwel E621 is een smaakversterker die wordt gebruikt om aan slecht eten een 'goede smaak' te geven door het zogenaamde 'beloningssysteem' in je centrale zenuwstelsel te activeren. Je lichaam zal niet merken dat je slecht of voedingstofarm voedsel eet. Het heeft ook heel veel nare bijwerkingen, het verstoort de balans in je lichaam waardoor je uiteindelijk dikker en ongezonder wordt. ...

Daarom spuit Diet Coke met Mentos!

vri 13 jun 2008 14:45
Fles cola, rolletje Mentos, kliederboel. Het recept is simpel, maar hoe ontstaat die schuimfontein van soms tien meter hoog? Waarom schuimt Diet Coke meer dan normale, waarom werkt verpoederen van de Mentos om het contactoppervlak te vergroten niet? Het populaire programma Mythbusters had al eens bedacht dat de fontein ontstaat uit arabische gom en gelatine in de Mentos. In de cola zouden verder caffeïne, natriumbenzoaat en aspartaam de actieve ingrediënten kunnen zijn. ...

Mailwisseling met Albert Hein over E-nummers en gentech

maa 2 jun 2008 18:31
Vraag: Mijn heren, ik las dat de Hoogvliet tegenwoordig E-nummer vrij brood heeft, heeft Albert Hein dat ook? Is het mogelijk dat Albert Hein producten die vrij zijn van E-nummers en kunstmatige stoffen zoals Aspartaam duidelijk markeert? Wat is de policy van Albert Hein op dit standpunt? Mijn persoonlijke mening is dat goede voeding vrij is van kunstmatige toevoegingen en Gentech gerotzooi. vr. gr. Patrick Antwoord: Albert Heijn verkoopt Liefde & Passiebroden, korte krop en...

Coca-Cola gaat over op natuurlijke zoetstoffen

din 13 mei 2008 13:03
Coca-Cola vervangt de kunstmatige zoetstoffen in zijn suikervrije producten door een natuurlijke zoetstof. Het gaat om een stof afkomstig uit de stevia-plant, die in Europa verboden is. Een woordvoerder van Coca-Cola liet dinsdag op Radio 1 echter weten te verwachten dat dit verbod spoedig wordt opgeheven. De consument is niet meer tevreden over kunstmatige zoetstoffen in lightproducten, stelde Guido van Alphen van Coca-Cola. Zo zouden ze te ver af staan van natuurlijke suikers. Ook denken...

Aspartaam, de zoete dood.

woe 9 apr 2008 21:49
Deze docu laat zien hoe gevaarlijk aspartaam is. Nog dagelijks wordt aspartaam gebruikt in de vele light dranken en kauwgum. Na het zien van deze docu laat je het wel uit je hoofd nog producten te kopen die aspartaam bevatten. Let op de labels voordat je voedsel koopt met toevoeging E951 (aspartaam) . [googlevideo]-566922170441334340[/googlevideo] ...

Aspartaam veroorzaakt tumorexplosie in ratten

din 12 feb 2008 22:02
Op Zapruder hebben we al het één en ander geschreven over aspartaam, maar de wetenschappelijk hoek heeft het flink laten afweten als het ging om gedegen en onafhankelijk onderzoek. Niet vreemd als je bedenkt wat de budgetten zijn van bedrijven als Searle, wat nu toebehoort aan het duivelse Monsanto. Dan is het toch goed om te zien dat ook deze machtige corporaties niet alle (burger)initiatieven kunnen stoppen. Dit weblog legt op overtuigende en pijnlijke wijze bloot waaraan hele...

Zoetstof leidt tot dikke ratten

maa 11 feb 2008 23:45
Door Menen ten Houten Ratten die voedsel gezoet met sacharine krijgen worden sneller dik dan ratten die met suiker gezoet voedsel krijgen. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek waar VPRO Noorderlicht over bericht. Zoetstoffen zijn juist populair bij mensen die op hun gewicht proberen te letten. Zoetstoffen bevatten ook geen calorieën, dus je kan er niet dik van worden. Maar ze misleiden wel het lichaam. In hun onderzoek schrijven Susan Swithers en Terry Davidson dat het lichaam veel...

Waarom is er nog steeds geen verbod op aspartaam en smaakversterkers?

don 17 jan 2008 17:42
Hoe komt het dat onze medische wetenschap nauwelijks van de gevaren van aspartaam en smaakversterkers op de hoogt schijnt te zijn? Als je naar de dokter gaat en hem vraagt of het mogelijk is dat aspartaam en smaakversterkers de oorzaak van je klachten kunnen zijn, dan denkt hij van niet en stuurt je door naar het ziekenhuis. Hij heeft het te druk en schrijft zelf geregeld medicijnen voor met aspartaam, zelfs aan pas geboren baby's. Terwijl er een wettelijk verbod is op het geven van...

Eten als een oermens voorkomt diabetes

don 4 okt 2007 20:35
Niet-erfelijke diabetes kan voorkomen worden als mensen weer gaan eten zoals we deden in de steentijd: fruit, noten, wortelen en mager vlees of vis. Dat blijkt uit een praktijkstudie in Zweden. Wetenschappers gaven 14 hartpatiënten wiens lichaam ook niet meer normaal reageerde op glucose een ‘paleontologisch dieet’ dat lijkt op wat de mensen aten 70.000 jaar geleden. Men leefde toen van de jacht en van bessen en wortels die men vond. De mens leefde in kleine familiegroepen. Het was de tijd dat...

Aspartaam is Gezond

zon 9 sep 2007 14:46
Aspartaam is gezond en het kan helemaal geen kwaad, aldus volgens het voedingscentrum: 'Light’ is net zo veilig als gewone frisdrank. Light frisdranken kunnen zijn gezoet met aspartaam. Aspartaam is een prima alternatief voor suiker. Deze zoetstof is uitgebreid onderzocht en veilig bevonden. Er is geen verband met gezondheidsklachten en aandoeningen. Producten die zijn gezoet met aspartaam, zoals frisdrank en zuivel, zijn daarom een prima keus om onnodige calorieën te voorkomen – zowel...