ZapLog-dossier: bio-industrie

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Koeien, moedermelk en melkindustrie

din 9 feb 2016 20:15
De Tweede Kamer stemde vandaag voor een motie van de Partij voor de Dieren die wil dat de Nederlandse overheid binnen een half jaar met een plan van aanpak moet komen om kalveren van melkkoeien na de geboorte enige tijd bij de koe te laten. De PvdD-motie kreeg steun van SP, GroenLinks, PvdA, D66, 50PLUS, PVV, de groep Kuzu/Öztürk en het lid Klein. Afgelopen week haalde een soortgelijke motie vanuit de SP net geen meerderheid. Kalveren worden direct na de geboorte bij het moederdier...

De strijd voor goed Voedsel

woe 21 jan 2015 20:30
18 jan. 15 - door Heike Jahberg --- vrije vertaling uit het Duits ‘Billig’ Essen können wir uns nicht leisten! – Tierfabriken, gentechnik, TTIP ‘Goedkoop’ voedsel kunnen wij ons niet veroorloven! – Dierfabrieken, gentechniek, TTIP •een nestje snoezige Paas kuikentjes •een concentratie kippenfabriek De strijd voor goed voedsel http://www.tagesspiegel.de/wirtschaft/gruene-woche-der-kampf-ums-essen/11244414.html Veel mensen zijn bereid wat meer te betalen voor goed eten...

Inkooporganisatie VS bant antibiotica-kip uit

din 16 dec 2014 21:24
Amerika’s grootste organisatie voor scholen gebruikt uitsluitend nog groeihormoon- en antibioticavrije kip. Het Los Angeles Unified School District serveert dagelijks 650.000 maaltijden. Schoolmaaltijden kennen we in Nederland nauwelijks maar in de VS krijgen bijna alle scholieren in de middag een stevige warme lunch. De scholen van het Los Angeles Unified School Districtzetten hun gezamenlijke inkoopmacht nu in om deze maaltijden goedkoper en gezonder te maken. Kip is in de schoolkantines...

Dierenwelzijn en vrijhandel, ‘fair trade’ voor eieren in de EU - een testcase

woe 12 feb 2014 22:37
Er gaat iets mis met het Europese ei. We willen meer welzijn, maar als we niet uitkijken wordt het vanzelf minder. Dat wijst óf op een beleidsfoutje óf een andere beleidskeuze. Tijd voor hom of kuit vanuit de EU. In een hoorzitting van de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement pleitte de organisatie voor eierhandelaren EUWEP deze week voor een gelijkschakeling van de eisen die aan binnen en buiten de EU geproduceerde eieren worden gesteld. In de EU zouden...

Antiplofkip op zijn Amerikaans

din 11 feb 2014 12:49
Een bewust echtpaar wil precies weten waar de kip vandaan komt. Bewuste mensen willen immers de herkomst weten om zeker te weten dat ze een gelukkige en gezonde kip eten. ...

Biologisch vlees blijkt bio-industrie vlees

vri 27 dec 2013 13:56
Het omstreden Brabantse vleesbedrijf Vion heeft wel degelijk moedwillig gewoon bio-industrievlees omgekat tot biologisch vlees. Dat meldt onderzoeker Hans Alders in een nieuw rapport. Europa’s grootste vleesverwerker Vion heeft toeggegeven dat in juni 2012 er in totaal ruim 23 duizend kilo reguliere ham bewust is ‘omgekat’ naar biologisch vlees, zo blijkt uit de rapportage van Hans Alders. Daarvan is uiteindelijk meer dan 11.000 kilo verkocht als biologisch vlees aan meerdere afnemers....

Goede darmbacteriën vervangers antibiotica in varkensstal

vri 15 nov 2013 14:45
Probiotica kunnen de rol van antibiotica in de varkensteelt wellicht overnemen. Biggetjes worden er in elk geval gezonder van, claimen onderzoekers van de Freie Universität Berlin. Die antibiotica werden vroeger toegediend als groeibevorderaar. Het idee was dat ze sluimerende infecties onderdrukken die de groei belemmeren, ook als de dieren voor het oog gezond zijn. In de EU mag dat echter sinds 2006 niet meer: als er zó gul wordt gestrooid met antibiotica is straks elke bacterie er...

Activisme in Rusland

maa 16 sep 2013 10:30
Een pedofiel wacht na een afspraakje verwachtingsvol in een kamertje. Hij ontmoet daar niet zijn beloofde kind maar een twee meter grote gespierde Rus. Er wordt door een 'leger van varkens' actie gevoerd tegen foute producten in supermarkten en ook oplichters, foutparkeerders en drugdealers krijgen het zwaar te verduren. Filmpje Russische tv: http://www.5-tv.ru/programs/broadcast/507800/ ...

Megastallen voor vis: plofzalm en ploftilapia

maa 18 maa 2013 18:37
Ik blogde al eerder over het grootschalig kweken van vis. Vandaag wil ik nader ingaan op een aantal nadelen van grootschalige viskwekerijen. De vispopulaties in de kwekerijen zijn gevoelig voor ziektes en parasieten. Wilde vis in de wijde omgeving van de kwekerijen loopt ook een groter risico op besmetting. In de video (uit 2007) hieronder wordt dit nog eens uitgelegd. [youtube]TF7q5VylQN4[/youtube] Viskwekerijen willen in zo kort mogelijk tijd een zogroot mogelijke opbrengst halen. De...

Vee vreet ruimte

vri 20 apr 2012 15:08
We hebben steeds minder ruimte nodig om ons te voeden. Maar op de ruimte die we gebruiken, staat steeds vaker vee. De bio-industrie heeft de wereld in zijn greep. We verbouwen steeds meer gewassen op minder ruimte en kunnen meer vee kwijt op een vierkante meter. Zo is de groeiende wereldbevolking zeker van een gevulde maag. Er zitten alleen wel grenzen aan die groei, berekende de Alpen- Adria- Universität in Klagenfurt (Oostenrijk). Tussen 1961 en 2007 is de inname van voedsel wereldwijd...

USA: verbod op antibiotica in diervoeder een stap dichterbij

din 3 apr 2012 18:38
Een federale rechter heeft de Food and Drug Administration (FDA) bevolen om het gebruik van antibiotica in diervoeders voor de bio-industrie te verbieden. De uitzondering geldt alleen voor volkomen veilige toepassingen. Natural Resources Defense Council en andere milieugroeperingen hadden in mei 2011 een klacht ingediend. Het overmatige gebruik van antibiotica in de bio-industrie is mede-verantwoordelijk voor de groeiende resistentie van bacteriën en vormt een bedreiging voor de...

Mysterieus 'mestschuim' laat varkensbedrijven exploderen

vri 16 maa 2012 18:26
Er wordt gezegd dat de natuur een hekel heeft aan een vacuüm. Wel volgens dit verslag van de Minnesota Daily heeft de natuur ook een hekel aan de bio-industrie. Grote varkensboerderijen in het midden westen voeren de laatste paar jaren strijd tegen een mysterieus schuim dat zich vormt in de top van hun stallen. In de slechtste geval scenario's blokkeert het schuim de ventilatiekanalen en de stallen exploderen - ja, exploderen - en doodt de duizenden varkens daar in. Het rapport luidt: Het...

Genetisch aangepast voedsel geweerd uit Duitsland

din 7 feb 2012 22:54
De Duitse chemiereus BASF zal wegens overweldigende weerstand niet langer proberen genetisch gemodificeerde producten, waaronder de Amflora-aardappel, in Europa te verkopen. Bestuurslid Stefan Marcinowski zei dat deze technologie in veel gebieden in Europa door de meerderheid van de consumenten, boeren en politici niet wordt geaccepteerd. Hij voegde toe dat het daarom niet logisch is om te blijven investeren in genetisch aangepaste producten. Het bedrijf richt zich nu echter op de...

Twitter campagne van McDonald's levert veel vieze verhalen en kritiek

vri 27 jan 2012 09:13
Nagels in de hamburger, zielige varkens, misselijkheid na het eten van een maaltijd bij McDonald’s – allemaal terug te lezen via de ‘bashtag’ #McDStories op Twitter. Hamburgerketen McDonald’s begon een campagne op Twitter die bedoeld was om de producten en toeleveranciers van het bedrijf in een gunstig daglicht te stellen. Het bedrijf zond twee tweets de wereld in met de hashtag #McDStories en toen ging de wereld aan de haal met #McDStories. Binnen een mum van tijd waren er tal van...

Tijd voor een broodje sprinkhaan

zon 20 nov 2011 18:27
Ga met ons mee op een insectenjacht met David Gracer, een entomofaag (insecten etende) deskundige, die een vrij goede zaak maakt voor een breder culinair gebruik van insecten. In een wereld van de bio-industrie en genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen is het vangen van je eigen achtpotige vriendjes misschien wel een verstandige manier om te doen. En de kans bestaat dat je elke dag insecten eet. Bekijk ons koken en proeven van een breed scala van krekels, sprinkhanen en andere beestjes....

Brabant: schrappen megastallen 2,5 hectare is hooguit eerste stap

maa 7 nov 2011 16:58
Het Brabants Dagblad, Omroep Brabant en andere media melden dat het provinciebestuur (Gedeputeerde Staten) van plan is om binnenkort de ontheffing voor de bouw van megastallen tot 2,5 hectare af te schaffen. Dit zou ook gaan gelden in de 48 locaties die zijn aangewezen als landbouwontwikkelingsgebied (LOG). De maximale omvang van megastallen zou daardoor beperkt worden tot 1,5 hectare. Volgens het Burgerinitiatief megastallen-néé is hooguit sprake van een eerste stap, want ook stallen van...

Duurzame veeteelt: praat mee!

vri 10 jun 2011 08:45
Beste medestander, Dit bericht wordt verstuurd naar iedereen die vorig jaar ons pleidooi voor duurzame veeteelt heeft ondertekend. Enkele honderden hoogleraren beargumenteren hierin dat het roer radicaal om moet voor een veesector die mens-, dier- en milieuvriendelijk is. Inmiddels hebben drie van de hoogleraren een gesprek gehad met staatssecretaris Bleker. Tijdens dit gesprek zijn helaas onze aanbevelingen niet aan de orde gekomen. Ook wilde de staatssecretaris niet ingaan op ons verzoek...

Commercieel rundvlees is gemaakt van kippenmest

don 29 apr 2010 19:06
Een recent onderzoek naar de voederpraktijken in de geïndustrialiseerde landbouw onthulde verontrustende informatie waarvan velen zich niet bewust zijn. Commerciële veehouderijbedrijven voeren hun dieren vaak met grote hoeveelheden dierlijk afval, met inbegrip van kippenstrooisel dat uitwerpselen van kippen bevat, ligstro, veren, en andere onbekende residuen. Lang voor de dagen van de geïndustrialiseerde landbouw waren overgebleven tafelresten en producten die ongeschikt waren om te...

Pleidooi voor duurzame veehouderij (onderteken initiatief!)

don 29 apr 2010 08:29
Noord-Brabant legt een beperking op aan de bouw van nieuwe megastallen. Hoewel dit besluit van historische betekenis kan zijn, is het niet meer dan een aarzelend begin. Demissionair minister Gerda Verburg drukte het optimisme direct de kop in door te verklaren dat er in andere delen van het land "nog best ruimte" kan zijn voor megastallen. Dit illustreert de hardnekkigheid van de problemen in onze veeindustrie. Maar het Brabantse besluit illustreert ook het begin van een omslag. Dat is...

Kip, het meest resistente stukje vlees, Kip!!

maa 12 apr 2010 09:08
Zembla gezien zondagavond? Zo nee kijkt u dan even naar de uitzendinggemist. Onthullender en spannender dan ...

Zijn pijnvrije dieren de toekomst van vlees?

zon 6 sep 2009 23:47
Vlees kan smakelijk zijn maar veel mensen maken bezwaar tegen de manier waarop kippen, koeien en andere dieren worden behandeld in de zogenaamde "fabrieksboerderijen” die enorme hoeveelheden eetbaar vlees produceren. Dus kunnen dieren die genetisch gemanipuleerd zijn om geen pijn te voelen (of tenminste geen last te hebben van het gevoel) een oplossing bieden voor de ethische dilemma’s die veroorzaakt worden door deze vleesfabrieken? Dat is wat een filosoof zich afvroeg in een ...

En dan trekt hij zijn ballen eraf

vri 2 mei 2008 15:00
We zijn exact even oud, halverwege de dertig, maar als ik handen schud met een varkensboer in het zuiden van het land, past die van mij twee keer in de zijne. Een boer zoals je een boer mag verwachten. In een van zijn stallen houdt hij even later een biggetje ondersteboven in de lucht, zijn duim en wijsvinger rond een van de achterpoten. Ze drukken de balletjes samen zodat ze goed uitsteken en hij met een mesje het dunne vel boven de testikels kan opensnijden. Dat kan ik hebben. Maar dan...

EKOts kip

zat 19 apr 2008 12:52
Hoe worden vleeskuikens gekweekt? Gangbare vleeskuikens: in ‘stallen’ (meer dan 20 duizend dieren), met twintig dieren per vierkante meter, in uitsluitend kunstlicht. Biologische vleeskuikens (EKO) leven in stallen met maximaal 4.800 dieren, met tien kippen per vierkanet meter en met een uitloop naar buiten van 2,5 tot 4 vierkante meter per kip. Zijn gangbare en biologische vleeskuikens van het zelfde ras? Nee. De gangbare vleeskuikens zijn van een vleesras dat razendsnel groeit: ze...

Wandelende proteïnebommetjes

zon 2 maa 2008 06:26
Ecologisch verantwoorde bio-industrie? Het kan. Uitvinder Bart Hogebrink bedacht een plan om triljoenen insecten vet te mesten met GFT-afval. De insecten moeten weer omgezet worden in lekkere koekjes, waarmee honger de wereld uitgeholpen kan worden. Iedereen heeft het vroeger vast wel eens gehoord. "Eet je bord leeg! Wees blij dat je wat te eten hebt, veel kindjes in Afrika hebben helemaal niets te eten!". Ook Hogebrink kreeg op jonge leeftijd al over het fenomeen honger te horen. Jarenlang...