ZapLog-dossier: boter

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Onderzoek: plantaardige vetten slechter dan dierlijke

don 7 feb 2013 19:27
Het oude idee over ‘slechte verzadigde vetten’ versus ’goede onverzadigde plantenvetten’ is mogelijk misplaatst. Dat volgt uit een artikel van Ramsden en collega’s dat deze week is verschenen op de site van BMJ. Nieuwe analyse van oude data toont een verhoogd risico op (sterfte door) hart- en vaatziekten bij patiënten die hun dieet met verzadigde dierlijke vetten hebben vervangen door onverzadigde plantaardige vetten. De auteurs hebben data van de Sydney Diet Heart Study opnieuw...

Frankrijk in de ban van 'Nutella-taks' op palmolie

zon 11 nov 2012 15:25
In Frankrijk is een felle discussie losgebarsten over het voornemen van de regering om een extra belasting van 300 euro te heffen voor elke ton palmolie. In de media wordt al de term 'Nutella-taks' gebruikt, maar experts wijzen er op dat palmolie niet alleen in de populaire chocoladepasta, maar ook in tal van andere levensmiddelen voorkomt. Volgens de regering is palmolie ongezond en leidt het tot zwaarlijvigheid en hart- en vaatziektes. Toch wordt het product veelvuldig ingezet door de...

Next checkt: Becel Pro Activ heeft geen bewezen gunstige werking

woe 15 aug 2012 17:53
...Al met al is het onderzoek naar de bijeffecten van plantensterolen - de werkende stof in Becel pro.activ - te beperkt om zekere uitspraken over te kunnen doen. Er zijn aanwijzingen dat de plantensterolen propjes kunnen vormen in de aderen met daardoor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Zo kan het gunstige effect van het door diezelfde plantensterolen verlaagde cholesterol dus teniet worden gedaan. De mogelijke interpretatie dat het eten van Becel pro.activ de kans op hartziekten...

Foodwatch wil verkoopverbod op Becel Pro-Activ

zon 5 aug 2012 10:03
Op Foodlog is het een oude case: Becel is niet goed tegen hart- en vaatziekten omdat het de omega3/6 balans verder verstoort en het cholesterolniveau geen goede indicator is voor hartwelzijn. De case tegen Becel werd hier aangevoerd door medisch publicist Melchior Meijer. Recent won pijnconsulent Robert de Vos een case tegen misleidende Becel-reclame bij de Reclame Code Commissie. Thans richt Foodwatch zich tegen Becel Pro-Active ten aanzien van de cholesterolverlagende werking van de...

Tien redenen waarom ik dol ben op echte boter

don 6 okt 2011 17:31
Waarom ik dol ben op boter? Laat ik 10 redenen geven: 1. Boter is echt. Ik hou van voedsel dat geen lijst van ingrediënten nodig heeft. En boter is zo eenvoudig als het is: room. Dat is het. Geen hydrogenering nodig, geen smaak additieven, geen conserveringsmiddelen. Gewoon mijn stijl. 2. Het is heerlijk. Als het erop aankomt moet gezond eten heerlijk smaken. En boter voldoet beslist aan deze regel. Wie houdt er niet van boter? Toegegeven, ik weet zeker dat er sommige mensen zijn die...

Forks over knives: kies je voedsel bewuster

zon 18 sep 2011 08:14
Sinds de jaren 60 is ons voedsel veranderd. We koken steeds minder zelf en eten kant-en-klaar bereide voedingsmiddelen. We krijgen meer vet, koolhydraten en dierlijk eiwit binnen. Tegelijkertijd bewegen we veel minder. We eten, terwijl we TV kijken, hangend op de bank. Deze veranderingen leiden tot welvaartskwalen: hart- en vaatziekten, overgewicht, suikerziekte en kanker. Ik probeer mijn spieren zovaak mogelijk te gebruiken en zoveel mogelijk te bewegen. En ik probeer niet meer te eten dan...

Dr. Miller, hart- & vaatchirurg: Eet verzadigd vet en cholesterol.

don 8 sep 2011 12:32
In deze presentatie wordt op overzichtelijke manier en begrijpelijk de achtergrond en geschiedenis over de hetze tegen verzadigd vet uiteen gezet. Over hoe in 1913 konijnen voer met veel cholesterol kregen en dood gingen, hoe in 1953 Ancel Keys beroemd werd met een frauduleus onderzoek naar verzadigd vet en hart- & vaatziekten en de politiek die niet geïnteresseerd was in feiten. Met deze presentatie wordt duidelijk dat koolhydraten, plantaardige olie (rijk aan omega-6 vetzuren) en transvetten...