ZapLog-dossier: cacao

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Rechter VS acht Nestlé en handel aansprakelijk voor slavernij

din 9 sep 2014 18:13
In 2005 begonnen 3 Afrikaanse individuen een rechtszaak tegen Nestlé en zijn toeleverende handelspartners, ADM en Cargill. Ze claimden als kind uit Mali naar Ivoorkust te zijn gesmokkeld en daar als kindslaven in de cacaoteelt te werk te zijn gesteld. Ze dienden hun rechtszaak in de VS in. Aan het Amerikaanse rechtssysteem dus om vast te stellen of de zaak rechtsgeldig is. Daar zijn de afgelopen jaren verschillende stappen in gemaakt. Amerikaanse rechter kwam toch tot uitspraak In 2010...

De donkere kant van chocolade:Kindslavernij

din 5 feb 2013 18:36
"De donkere kant van chocolade", geregisseerd door Miki Mistrati laat zien dat jonge kinderen nog steeds illegaal worden verkocht aan cacaoplantages in Ivoorkust, Afrika, om een groot deel van de cacao te oogsten die wordt gebruikt door Nestle, Hershey en de grote chocoladeproducenten van de wereld. In 2001 ondertekende deze grote chocoladeproducenten het Cacao Protocol, dat beloofd te zullen werken aan de uitroeiing van kinderarbeid tegen 2008. De Church of the Brethren jaarlijkse...

Tony's Chocolonely vrij van genetisch gemodificeerde cacao

maa 21 mei 2012 22:39
Als chocolade junkie was ik even van slag bij het lezen van het artikel over genetisch gemodificeerde cacao. Of er nog niet voldoende producten door lieden als Monsanto op slinkse wijze in onze voedselketen zijn gebracht. Zeventig procent van de wereldwijde cacaoaanvoer zou weldra worden overspoeld met genetisch gemodificeerde (GGO's) cacaoboom hybriden. Hoe zou daar mijn favoriete chocolade merk Tony’s Chocolonely mee omgaan? Zou het zich ook laten leiden door financieel gewin? Op de...

Zeventig procent van de cacao is binnenkort genetisch gemodificeerd

maa 12 dec 2011 18:27
Met de bedoeling om 70 procent van de wereldwijde cacaoaanvoer te overspoelen met genetisch gemodificeerde (GGO's) cacaoboom hybriden, versneld een samenwerking waarbij Mars, USDA en IBM betrokken zijn dit proces. Met primaire financiële steun van de Amerikaanse chocoladeproducent Mars is het partnerschap inclusief wetenschappers gevestigd aan de Agricultural Research Service (ARS) van het Amerikaanse ministerie van Landbouw en Wetenschap en ook onderzoekers die werken bij het Thomas J...

Ze gokken met ons dagelijks brood

din 25 okt 2011 10:27
Het Duitse Foodwatch toont in een dik rapport het verband aan tussen speculatie en stijgende voedselprijzen. Het schokte zelfs de baas van Deutsche Bank. En dat is goed nieuws voor de allerarmsten. Er hangt een kentering in de lucht. Mais, tarwe en rijst zijn momenteel gemiddeld 150 procent duurder dan in het jaar 2000. En die torenhoge prijzen dreven alleen al vorig jaar wereldwijd 40 miljoen mensen extra de honger en armoede in. Even terug naar 16 juli vorig jaar: Een mysterieuze koper...

Ivoorkust: Gbagbo gearresteerd

maa 11 apr 2011 15:33
De leider van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, is gevangen genomen nadat hij uit het presidentiële onderkomen is ontzet. Het nieuws van de arrestatie werd bevestigd door een medewerker van Gbagbo en de Franse ambassadeur. Franse tanks en troepen van de VN waren volgens ooggetuigen in de buurt van het presidentiële paleis. Wie uiteindelijk de president heeft gearresteerd is onduidelijk. Mogelijkerwijze hebben Franse speciale eenheden Gbagbo gevangen gezet, en overgedragen aan de troepen van...

Dioxine in Duits diervoer kwam uit Nederland

zat 26 feb 2011 15:22
Een toeleverancier van de diervoederindustrie in de Duitse deelstaat Hessen heeft ingrediënten met een te hoog dioxinegehalte uit Nederland gekocht. Duitsland is sinds het recente dioxineschandaal waarbij de giftige stof werd aangetroffen in eieren, kip en varkensvlees, extra alert op overschrijdingen van de norm. Het is de tweede keer dat de beschuldigende vinger naar een Nederlands bedrijf wijst. De producent in kwestie, waarvan de naam niet bekend is, leverde cacaobotervetzuur, waarin...

"Chocolade wordt delicatesse als kaviaar"

zat 13 nov 2010 15:21
Door de combinatie van een stijgende vraag en veranderende economische en klimatologische omstandigheden dreigt cacao, de grondstof van chocolade, een schaars goed te worden. Deskundigen vergelijken het product binnen enkele decennia zelfs met kaviaar. De cacaoproductie is in gevaar door een combinatie van factoren, met de erg lage verloning van de cacaoboeren als belangrijkste. De boeren verkopen hun productie in de meeste gevallen tegen een erg lage prijs aan grote multinationals. Van de...

Oxfam lanceert campagne tegen kindslavernij

vri 12 feb 2010 15:14
Cacao is een van de belangrijkste exportproducten voor West-Afrika. Maar in onze chocolade zit ook heel wat kinderarbeid, en dat moet veranderen -zegt Oxfam. Met zowat zeventig procent van de wereldwijde productie is West-Afrika de grootste cacaoproducent ter wereld. Voor landen als Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen is cacao dus een belangrijke bron van inkomsten maar vaak gebeurt de teelt in slechte omstandigheden. Het werk is zwaar en gevaarlijk, de arbeidslast is enorm, er worden...

Het gemiste Suikerklaasfeest en rusteloze vagina's

don 3 dec 2009 20:27
Door de straten trekken hordes van miljoenen schreeuwende en woedende meiden (m/v) met maar één doel. Chocolade, chocolade en nog eens chocolade. De rekken met chocolade worden leeggerukt en de verpakkingen vliegen je om de oren. Eerlijke chocola, verdomme, waar is dat spul. Nu is het natuurlijk al heel lang bekend dat meisjes dol zijn op chocolade want dat brengt de restless vagina bijvoorbeeld wat tot rust. Chocolade is voor de gefrustreerde meisjes zoiets als de prins met die paardelul,...

Studie constateert dat chocoladetoetjes het beste harttonicum zijn

zat 15 aug 2009 23:49
Ondanks de controversiële verslagen met betrekking tot de gezondheidsvoordelen van chocolade, een nieuwe studie toont dat de verslavende traktatie levensreddend kan zijn voor overlevenden van een hartaanval. Eerdere studies hadden gemeld dat pure chocolade, rijk aan een antioxidant bekend als flavonoïde, het risico van het ontwikkelen van bloedstolsels en darmkanker kan verlagen. Het kan ook macula degeneratie voorkomen, dat de meest voorkomende oorzaak van blindheid is bij senioren,...

Flavonolen kunnen helpen bij diabetes

woe 28 mei 2008 16:21
Hart- en vaatziekten vormen doodsoorzaak nummer 1 bij patiënten met diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes). Medicijnen tegen diabetes voorkomen deze complicaties van de ziekte meestal niet. Uit eerdere studies blijkt dat cacao met een hoge concentratie flavonolen wel een heilzame werking heeft. Flavonolen zijn moleculen met bloedverdunnende eigenschappen. Doordat het bloed dunner wordt, dalen de bloeddruk en daarmee de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. De Journal of the American...

Chocola meer dan 3000 jaar oud

zon 2 dec 2007 13:48
Chocolade is meer dan 500 jaar ouder dan tot nu toe gedacht. Al omstreeks 1100 voor Christus maakten indianen in het huidige Honduras een drankje op basis van cacaobonen. Dit meldde het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences maandag. Amerikaanse wetenschappers ontdekten sporen van cacao op brokstukken van meer dan 3000 jaar oude kroegen. ...

Chocoholisme veroorzaakt door darmbacterie

vri 12 okt 2007 14:27
‘chocoholisme’is een ander soort verslaving dan het gebruik van alcohol, nicotine en andere al dan niet verboden drugs. Verslaafden daarvan gebruiken het om een kick te krijgen en er een lekker gevoel van te krijgen. ...