ZapLog-dossier: calorieën

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

6,4 miljoen Britten vermageren van armoede

maa 29 dec 2014 10:14
Dat blijkt volgens The Independent uit het Family Food Report van de Britse overheid over 2013. Te weinig calorieën Terwijl het publiek wordt gewezen op de gevaren van kwalitatieve ondervoeding (te weinig waardevolle en te veel 'loze calorieën), begint in Engeland duidelijk te worden dat de verarming en tweedeling van de moderne welvaartsstaat zijn tol eist in de vorm van ordinaire kwantitatieve ondervoeding. De armeren in de samenleving eten niet alleen weinig gezond, ze hebben...

Niet zout maar suiker verhoogt de bloeddruk

maa 15 dec 2014 19:00
De overmatige consumptie van zout, door het vele keukenzout in ons (fabrieks)eten, wordt traditioneel aangewezen als de belangrijkste oorzaak van hoge bloeddruk. Die hypertensie is weer een van de belangrijkste factoren in hart- en vaatziekten. Jarenlang een te hoog zoutgebruik heeft een verzwakkende werking op de aderen en het hart. Cardiovasculaire aandoeningen zijn, met longkanker en dementie, de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Vandaar de aanbeveling zuinig te zijn met...

Fabrikanten misleiden met stevia

don 10 apr 2014 07:01
Fabrikanten zetten kletspraatjes op het etiket van producten met stevia, constateert de Consumentenbond. Bij omschrijvingen als ‘natuurlijke zoetstoffen’, ‘weinig calorieën’ en ‘nul procent suiker’ zitten nogal wat addertjes onder het gras. Er worden verschillende misleidende trucjes gebruikt op verpakkingen van levensmiddelen met stevia. Fabrikanten verdoezelen vaak dat er ook suiker of kunstmatige zoetstoffen in het product zijn verwerkt. Veel consumenten geven de voorkeur aan...

Hoe de voedingsindustrie ons voortdurend bedondert

din 16 jul 2013 11:39
Veel mensen beseffen niet dat welvaartsziekten als diabetes type 2 worden veroorzaakt door te veel suiker. Het is tijd voor eerlijke informatieverschaffing. Dat stelt gastblogger van Elsevier Peter Riezebos. Hij spreekt van onduidelijke, bedrieglijke etiketten. De voedingsindustrie verspreidt volgens hem doelbewust verwarring zodat de consument niet meer weet wat wel of niet gezond is. Diabetes is de meest voorkomende ziekte in Nederland en veroorzaakt onder meer hart- en vaatziekten,...

Coca-Cola weigert zwartepiet voor dikke samenleving

din 15 jan 2013 15:30
Frisdrankengigant Coca-Cola gaat een nieuwe publiciteitscampagne lanceren rond obesitas. Officieel wil het bedrijf een grotere stem krijgen in het debat over frisdranken en hun effect op de gezondheid, maar uit het reclamefilmpje blijkt dat Coca-Cola vooral niet de schuld wil krijgen van de zwaarder wordende Amerikanen. . In de Verenigde Staten wordt vanaf vandaag een reclamefilmpje van twee minuten uitgezonden waarin Coca-Cola wil aantonen dat zijn frisdranken doorheen de jaren steeds...

Honger in Amerika

don 22 nov 2012 23:44
Waarin de auteur zich nog maar weer eens verbaast over Amerika Amerika is het rijkste land ter wereld, en misschien ook wel het ‘grootste’ als je kijkt naar de economische, wetenschappelijke en culturele uitschieters. Dat het in de VS gemiddeld genomen minder prettig toeven is, is iets waar ik, gezien die pieken, nog wel begrip voor zou kunnen opbrengen. Dat is nu eenmaal Amerika. Maar bij het zien van de IDFA- documentaire A Place at the Table smolt dat begrip als sneeuw voor de zon....

Vier belangrijke redenen waarom light frisdrank slecht voor je is

din 25 sep 2012 17:39
Amerikanen consumeren bijna 50 miljard liter frisdrank per jaar. Met in gedachten dat sommige frisdranken vlamvertragers bevatten in aanvulling op een hoop ongezonde ingrediënten, is het geen verrassing dat we zo veel uitgeven aan gezondheidszorg. En terwijl de consumenten beginnen te beseffen dat frisdrank inderdaad een nadelig effect op hun gezondheid heeft, wordt light frisdrank als een alternatieve oplossing gezien. Maar is light echt beter, of is light frisdrank slecht voor je? Dit is...

De dodelijke magnetron

vri 24 aug 2012 22:58
Er sterven onnodig veel mensen, doorgaans te jong en gedeeltelijk komt dit omdat ze dood voedsel eten. doodgemaakt in een magnetron. Neem een perfect stuk rauw voedsel, vol met vitaminen en natuurlijke geneesmiddelen, zet het in de magnetron en bijna alle voedingswaarde is vernietigd als je het er warm weer uithaalt. De mens is de enige diersoort op de planeet die de voedingswaarde van hun eten vernietigt voordat ze het opeten. Alle andere dieren eten het in haar natuurlijke onbewerkte staat,...

Voedselsysteem creëert een ramp voor de volksgezondheid

don 9 aug 2012 17:30
Het wereldwijde voedselsysteem maakt mensen ziek en Olivier De Schutter vind dat hij daar wat aan moet doen. De speciale VN rapporteur voor het Recht op Voedsel waarschuwt ervoor dat de huidige productie van voedingsmiddelen en landbouwpraktijken een ramp voor de volksgezondheid veroorzaakt. In een nieuw rapport schrijft hij: "Voor de maatschappij zijn de kosten enorm, direct in de medische zorg en indirect in verlies van productiviteit". De Schutter noemt de boosdoener een "obesogene...

Heel Holland ongezond van Peijnenburg

don 5 jul 2012 15:43
Lekker, de ontbijtkoek van Peijnenburg! En gezond. Moet je eens kijken, je kunt kiezen uit naturel, volkoren en minder suiker. Weinig calorieën. 4% van de dagelijkse voedingsrichtlijn. Minder dan 2% vet. Ook nog. Dat moet wel goed voor je zijn. NOT! De ontbijtkoek van Peijnenburg is ongezonde teringzooi die je ver van jezelf en je kinderen moet houden. De reden dat er zo weinig vet in zit (wat trouwens helemaal geen aanbeveling is) is omdat het bomvol zit met de meest ongezonde suiker...

AMA steunt obesitas educatie

zat 23 jun 2012 17:30
Ambtenaren van de American Medical Association (AMA) zeiden tijdens hun Chicago vergadering dat belastingen op dranken met toegevoegde zoetstoffen een manier zijn om obesitas gerelateerde programma's te financieren. Dr. Alexander Ding, een AMA bestuurslid, zei dat talrijke onderzoeken hebben laten zien dat de inname van met suiker gezoete dranken sterk en consistent geassocieerd waren met een verhoogd lichaamsgewicht en een aantal aandoeningen zoals type 2 diabetes. "Waren er...

Bier is gezond!

vri 8 jun 2012 22:03
Bier is gezond! Hier volgen maar liefst twintig redenen om een biertje te drinken. Proost! 1. Bier is goed tegen hartinfarcten Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct dan geheelonthouders. Een halve liter bier per dag geldt als maatstaf. 2. Bier beschermt je tegen een beroerte De bestanddelen van bier voorkomen dat je bloed gaat klonteren. 3. Bier is goed voor je bloeddruk Artsen uit Nederland en van de universiteit van Harvard hebben aangetoond dat een...

Kanker groeit als kool van fructose

vri 20 apr 2012 17:31
High-fructose corn syrup is de voornaamste bron van calorieën in de Verenigde Staten. Behalve dat het kwik bevat, een bekende kankerverwekkende stof, voeden kankercellen zich in feite met high-fructose corn syrup nadat het wordt gemetaboliseerd door de lever. Een recent onderzoek, gepubliceerd in de Expert Opinion on Therapeutic Targets, onderzocht het verband tussen geraffineerde suiker en kanker. De resultaten voegen verder bewijs toe aan de rapporten van de vele gezondheidsdeskundigen...

Suiker is gif - De alternatieven: Stevia, yacon-siroop, palmsuiker

woe 15 feb 2012 21:39
Suiker is gif. Stond er vorige week (7 feb) uitgebreid in NRC-Next. ‘Suiker, en dan vooral fructose, is extreem verslavend, het is ongezond en je wilt er steeds meer van’. De overheid zou de consumptie moeten afremmen, net als bij alcohol, aldus de Amerikaanse hoogleraar Lustig in NRC-Next. Een goed punt. Alleen jammer dat er niks gezegd wordt over alternatieven voor suiker. Want genieten van een zoete chocoladetaart, zonder suiker, kan wél. Suiker dubbelslecht Suiker heeft vooral een...

Drie verrassende redenen om frisdrank te vermijden

din 7 feb 2012 23:09
Veel mensen weten inmiddels dat frisdrank niet goed is voor de gezondheid. Door de jaren heen is de koolzuurhoudende drank geassocieerd met de obesitas-epidemie en de stijgende gezondheidskosten. Sommige experts hebben zelfs opgeroepen tot een belasting op frisdrank zodat mensen worden afgeschrikt en er minder van gaan drinken. Alhoewel mensen veelal weten dat frisdrank kan leiden tot diabetes brengen zoete koolzuurhoudende dranken ook een aantal verborgen gevaren met zich mee. Onzichtbare...

"Suiker is even gevaarlijk als tabak en alcohol"

don 2 feb 2012 16:03
Suiker is zo gevaarlijk dat de consumptie ervan net als bij alcohol en sigaretten gecontroleerd moet worden, waarschuwen onderzoekers. Ze beweren dat deze zoetmaker jaarlijks voor 35 miljoen doden verantwoordelijk is. Suiker veroorzaakt ziekten als diabetes, hartziekten en kanker. Experts aan de universiteit van Californië zeggen dat suiker veel meer schade aanricht dan enkel je dik maken. "Als je dit in grote hoeveelheden consumeert, verandert het je metabolisme, verhoogt het je bloeddruk...

Einde aspartaam? Stevia... Vaarwel Rumsfeld!

din 22 nov 2011 13:29
Beleggen in stevia kan wel eens de opportuniteit van 2012 worden. De agrarische grondstof kreeg toestemming van de Europese Commissie om verwerkt te worden in voedingsproducten: een monumentale doorbraak. Stevia heeft vele voordelen als zoetstof: nul calorieën, tot 300x zoeter dan suiker, verlaagt slecht cholesterol, stabiliseert de bloeddruk en vermindert het glucosegehalte in het bloed. Het zou zelfs de kans op kanker doen afnemen. Jarenlang werd het middel tegengehouden in Europa. Vooral...

Brussel staat zoetstof stevia toe

din 15 nov 2011 13:43
NIEUWVEEN – De Europese Commissie heeft besloten de zoetstof stevia in producten toe te staan. Stevia kan worden gebruikt als vervanger van bijvoorbeeld suiker en is bovendien gezonder. Stevia (officiële naam: steviolglycosiden) is een zoetstof die voorkomt in de steviaplant. Het zoetgehalte van de stof is vele malen hoger dan in suiker, waardoor minder stof per product nodig is om het een zelfde zoetgehalte te geven. Ook bevat de stof weinig calorieën en veel gezonde bestanddelen zoals...

Forks over knives: kies je voedsel bewuster

zon 18 sep 2011 08:14
Sinds de jaren 60 is ons voedsel veranderd. We koken steeds minder zelf en eten kant-en-klaar bereide voedingsmiddelen. We krijgen meer vet, koolhydraten en dierlijk eiwit binnen. Tegelijkertijd bewegen we veel minder. We eten, terwijl we TV kijken, hangend op de bank. Deze veranderingen leiden tot welvaartskwalen: hart- en vaatziekten, overgewicht, suikerziekte en kanker. Ik probeer mijn spieren zovaak mogelijk te gebruiken en zoveel mogelijk te bewegen. En ik probeer niet meer te eten dan...

Kankergevallen wereldwijd 20 procent gestegen

maa 12 sep 2011 17:26
Ziekten zoals kanker, hart en vaatziekten en diabetes zijn enkele van de grootste gezondheidsuitdagingen waarmee de wereld geconfronteerd wordt, hebben deskundigen gezegd. Het aantal nieuwe gevallen van kanker staat wereldwijd op 12 miljoen per jaar, een vijfde hoger in minder dan een decennium. Dit is meer dan vier maal het jaarlijkse aantal nieuwe HIV infecties, en 2,8 miljoen van deze vormen van kanker zijn in verband gebracht met slechte voeding, een gebrek aan lichaamsbeweging en...

'We moeten obesitas crisis omkeren'

vri 9 sep 2011 17:27
Andrew Lansley, de minister van Volksgezondheid, is verheugd over de actie van fast-food ketens zoals McDonalds om te beginnen met het weergeven van calorieniveaus op de menuborden om klanten te helpen om gezondere keuzes te maken. Lansley zei dat het essentieel was om de grote toename van obesitas in het Verenigd Koninkrijk te keren. Een manier om mensen meer verantwoordelijkheid te laten nemen, zei hij, was om hen meer informatie te geven. "Een op de zes maaltijden worden nu buitenshuis...

Kunstmatige vetvervangers leiden in feite tot gewichtstoename

zat 16 jul 2011 17:32
Proberen om gewicht te verliezen door het eten van voedingsmiddelen met imitatie vetvervangers en kunstmatige zoetstoffen kan eigenlijk een oorzaak zijn van gewichtstoename blijkt uit een nieuw onderzoek dat online gepubliceerd is in het American Psychological Association (APA) tijdschrift Behavioral Neuroscience. Volgens de onderzoekers van de Purdue University in Indiana lijkt het consumeren van caloriearme vet en suikervervangers feitelijk gewichtstoename te veroorzaken in plaats van...

Obesitas: genen, luiheid, of eten?

vri 18 feb 2011 18:24
Waarom worden we dik? Het antwoord lijkt simpel: we eten meer dan ons lichaam aan energie nodig heeft; helemaal als we te weinig bewegen. Een klein groepje wetenschappers denkt echter dat deze energiebalans niet de belangrijkste aandrijving van obesitas is. Het is volgens hen vooral de overmaat aan koolhydraten in de vorm van onder andere brood, suiker en aardappelen. Dat druist in tegen de gevestigde mening in Nederland, die nog altijd adviseert om minder te eten en meer te bewegen, maar...

Caloriebom: de hamburger van 4.200 calorieën

maa 31 jan 2011 15:30
Waarom zou je zes keer eten als je in één maaltijd evenveel calorieën kan opnemen als je nodig hebt in twee dagen (als man) of 2,5 dagen (als vrouw)? Het kan, met de 'Titanic', een gigahamburger van 4.200 calorieën. Gemaakt in... de hamburgerbar 'Oscar's diner' in het Britse Telford. Daarmee verslaat deze hamburger de vorige recordhouder: de Super Scooby van 2.645 kcal. De burger bestaat uit het onmisbare broodje (100 calorieën), mayonaise (150 kcal), gesmolten mozzarella (200 kcal),...

Vijf eenvoudige stappen om diabetes te krijgen

zon 16 jan 2011 18:51
Als je in een zo kort mogelijke tijd diabetes wilt krijgen, of als je iemand hebt die je niet aardig vind, zoals je ex-echtgenoot, vervelende buurman, chagrijnige schoonmoeder waarvan je de gezondheid wilt ondermijnen dan is hier een makkelijk te volgen 5-stappenplan om je doelgroep diabetes te bezorgen. 1: Verlaag het vet in je eten en eet gezonde volkoren granen. Ja, verminder verzadigingwekkende voedingsmiddelen en vervang de calorieën met eetlust opwekkende voedingsmiddelen, zoals...