ZapLog-dossier: chocolade

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Tymoshenko roept op tot zoveelste kleurenrevolutie op de Maidan

din 15 nov 2016 18:17
Onder enig voorbehoud wegens 'zwakke' bron: het gaat weer helemaal mis in Oekraine. Blijkbaar is men de chocoladekoning Poroshenko en zijn corrupte bankierskliek meer dan spuugzat. Er waren al veel signalen dat het goed fout ging daar, met massa's mensen die verkassen naar Rusland, ook die uit het westen van Oekraine. Men wil zelfs daar terug naar die goeie ouwe tijd onder Yanukovych - zegt Tymoshenko, en als dat klopt zijn de rapen inderdaad gaar. Leger en politie staan klaar om alle...

Rechter VS acht Nestlé en handel aansprakelijk voor slavernij

din 9 sep 2014 18:13
In 2005 begonnen 3 Afrikaanse individuen een rechtszaak tegen Nestlé en zijn toeleverende handelspartners, ADM en Cargill. Ze claimden als kind uit Mali naar Ivoorkust te zijn gesmokkeld en daar als kindslaven in de cacaoteelt te werk te zijn gesteld. Ze dienden hun rechtszaak in de VS in. Aan het Amerikaanse rechtssysteem dus om vast te stellen of de zaak rechtsgeldig is. Daar zijn de afgelopen jaren verschillende stappen in gemaakt. Amerikaanse rechter kwam toch tot uitspraak In 2010...

De donkere kant van chocolade:Kindslavernij

din 5 feb 2013 18:36
"De donkere kant van chocolade", geregisseerd door Miki Mistrati laat zien dat jonge kinderen nog steeds illegaal worden verkocht aan cacaoplantages in Ivoorkust, Afrika, om een groot deel van de cacao te oogsten die wordt gebruikt door Nestle, Hershey en de grote chocoladeproducenten van de wereld. In 2001 ondertekende deze grote chocoladeproducenten het Cacao Protocol, dat beloofd te zullen werken aan de uitroeiing van kinderarbeid tegen 2008. De Church of the Brethren jaarlijkse...

Wetenschap en humor: melk maakt slim

din 15 jan 2013 21:39
Grappenmakers leggen verband tussen melkconsumptie en Nobelprijzen Er bestaat een duidelijk verband tussen de melkconsumptie in een land en het aantal Nobelprijswinnaars dat het voortbrengt. Dat stellen onderzoekers van het Gloucester Royal Hospital in het tijdschrift Practical Neurology. Sarah Linthwaite en Geraint Fuller reageren daarmee op een publicatie die vorig jaar verscheen in het New England Journal of Medicine, waarin hetzelfde werd beweerd over chocoladeconsumptie. Dat zou dan...

Frankrijk in de ban van 'Nutella-taks' op palmolie

zon 11 nov 2012 15:25
In Frankrijk is een felle discussie losgebarsten over het voornemen van de regering om een extra belasting van 300 euro te heffen voor elke ton palmolie. In de media wordt al de term 'Nutella-taks' gebruikt, maar experts wijzen er op dat palmolie niet alleen in de populaire chocoladepasta, maar ook in tal van andere levensmiddelen voorkomt. Volgens de regering is palmolie ongezond en leidt het tot zwaarlijvigheid en hart- en vaatziektes. Toch wordt het product veelvuldig ingezet door de...

Max Havelaarboeren ontvangen geen extraatje

zat 10 nov 2012 13:44
Cacaoboeren in Afrika die zijn aangesloten bij de stichting Max Havelaar schieten daar niets mee op. Van het extra geld dat de consument betaalt voor de chocolade, gaat tweederde naar de stichting. Het overige geld bereikt de boer vaak niet. Dat meldt het Nederlands Dagblad op basis van eigen onderzoek in samenwerking met Afrikaanse journalisten. Voor het onderzoek werd gesproken met meer dan zeventig cacaoproducenten in onder meer Ivoorkust, Ghana, Kameroen en Nigeria. Ook werden de...

Fit leven en vermageren met chocola!

woe 23 mei 2012 08:26
Cacao = superfood De Maya?s en de Azteken wisten het duizenden jaren geleden al: cacao is van nature heel gezond en zij gebruikten cacao dan eveneens als remedie. De hedendaagse chocoladereep Echter doordat gewone chocolade veel bewerkingen ondergaat, gaan deze waardevolle voedingsstoffen verloren. Daarnaast bevat gewone chocolade overvloedig ongezonde suikers en vetten en kunstmatige toevoegsels. Dit kan alle mogelijke gezondheidsklachten teweegbrengen en leiden tot overgewicht. Xoçai is...

Tony's Chocolonely vrij van genetisch gemodificeerde cacao

maa 21 mei 2012 22:39
Als chocolade junkie was ik even van slag bij het lezen van het artikel over genetisch gemodificeerde cacao. Of er nog niet voldoende producten door lieden als Monsanto op slinkse wijze in onze voedselketen zijn gebracht. Zeventig procent van de wereldwijde cacaoaanvoer zou weldra worden overspoeld met genetisch gemodificeerde (GGO's) cacaoboom hybriden. Hoe zou daar mijn favoriete chocolade merk Tony’s Chocolonely mee omgaan? Zou het zich ook laten leiden door financieel gewin? Op de...

Het antwoord op het afvaloverschot: eetbare verpakkingen

woe 22 feb 2012 18:30
Dagelijks produceren we ongeveer anderhalve kilo afval per persoon. Een groot deel van deze anderhalve kilo bestaat uit verpakkingsmateriaal. Wat zouden de gevolgen voor de afvalberg zijn als verpakkingen in de toekomst eetbaar zouden zijn en dus niet weggegooid hoefden te worden? Met die vraag houden professor David A. Edwards en zijn team zich bezig. Met succes: ze ontwikkelden WikiCells, een materiaal waar eetbare verpakkingen van gemaakt kunnen worden. Inspiratie uit de natuur Het idee...

Chocolade: Snoep of ultiem medicijn?

zat 18 feb 2012 18:26
Chocolade is duidelijk één van het meest genoten voedsel op de planeet en heeft één van de oudste gedocumenteerde geschiedenis van het gebruik dat terug gaat naar 1100 voor Christus. En toch hebben velen nog steeds een schuldgevoel over het te consumeren omdat ze het associëren met "snoepgoed" en nooit in aanraking zijn gekomen met het onderzoek dat aangeeft dat het eigenlijk dichter bij een "medicijn" ligt. Nu heeft nieuw onderzoek van de American Journal of Clinical Nutrition laten...

Hij is geen rat, hij is mijn broer

din 31 jan 2012 18:25
Iemand een rat noemen zou niet langer beschouwd moeten worden als een belediging. De vaak verguisde knaagdieren zoeken een manier om een opgesloten vriend te bevrijden, een sociaal vertoon dat gedreven wordt door empathie, concluderen onderzoekers in het 09 december nummer van Science. "Als mensen hebben we soms de neiging om het gevoel te hebben dat er iets speciaals is aan onze moraal", zegt neurowetenschapper Christian Keysers aan het Nederland Instituut voor Neurowetenschappen in...

Zeventig procent van de cacao is binnenkort genetisch gemodificeerd

maa 12 dec 2011 18:27
Met de bedoeling om 70 procent van de wereldwijde cacaoaanvoer te overspoelen met genetisch gemodificeerde (GGO's) cacaoboom hybriden, versneld een samenwerking waarbij Mars, USDA en IBM betrokken zijn dit proces. Met primaire financiële steun van de Amerikaanse chocoladeproducent Mars is het partnerschap inclusief wetenschappers gevestigd aan de Agricultural Research Service (ARS) van het Amerikaanse ministerie van Landbouw en Wetenschap en ook onderzoekers die werken bij het Thomas J...

Chocola gezond verklaard

din 30 aug 2011 11:39
Metastudie bevestigt positief effect op hart en bloedvaten Heel veel chocola eten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten misschien wel met eenderde. Dat meldt het British Medical Journal deze week in chocoladeletters. Het blad refereert aan een zojuist gepubliceerde literatuurstudie. Onderzoekers van de universiteit van Cambridge zochten Medline, Scopus en een stuk of wat andere literatuurdatabases af op combinaties van trefwoorden variërend van ‘chocolate’ en ‘cocoa’ tot...

Genetisch gemodificeerde chocolade is de volgende stap

maa 22 nov 2010 18:48
Vergeet penicilline, ruimtevaart en de siliconen chip. De wetenschap staat op de rand van haar grootste ontdekking, chocolade die is goed voor je. DNA deskundigen werken samen met snoepgoedreus Mars om genetisch gemodificeerde chocolade te creëren die hart en vaatziekten en diabetes bestrijd en je niet dik maakt. Ze zijn er al twee jaar mee bezig. En zij beweren dat ze over vijf jaar het geheim kunnen ontsluieren van hoe chocolade je gezond maakt. De wetenschappers zeggen dat het geheim...

"Chocolade wordt delicatesse als kaviaar"

zat 13 nov 2010 15:21
Door de combinatie van een stijgende vraag en veranderende economische en klimatologische omstandigheden dreigt cacao, de grondstof van chocolade, een schaars goed te worden. Deskundigen vergelijken het product binnen enkele decennia zelfs met kaviaar. De cacaoproductie is in gevaar door een combinatie van factoren, met de erg lage verloning van de cacaoboeren als belangrijkste. De boeren verkopen hun productie in de meeste gevallen tegen een erg lage prijs aan grote multinationals. Van de...

De mythe over gezondheid achter de krantenkoppen

zon 11 apr 2010 18:59
Mythe: Chocolade vermindert de kans op een hartaanval Wel heb je meegedaan aan de grote Paasei drukte, veroorzaakt door de verhalen van vorige week dat chocolade miljoenen kan beschermen tegen hartaanvallen en beroertes? Rapporten dat paaseieren "mogelijk gezond zijn" en zelfs dat "elke dag chocolade eten het risico van hart en vaatziekten kan verlagen" in navolging op een verhaal uit het European Heart Journal dat zegt dat onderzoekers van het Duitse Instituut voor Humane Voeding ontdekt...

Chocolade - Gezond of ongezond?

din 22 dec 2009 13:45
Veel mensen eten chocolade. Vooral rond de kerst- en sinterklaastijd. Er wordt veel beweerd over chocolade, zodat het lastig is om echt een objectieve kijk te krijgen op chocolade. In dit artikel wil ik een aantal zaken over chocolade helder krijgen. Is het gezond? Is het ongezond? Waarom? Welke chocolade kun je het beste eten? ...

Studie constateert dat chocoladetoetjes het beste harttonicum zijn

zat 15 aug 2009 23:49
Ondanks de controversiële verslagen met betrekking tot de gezondheidsvoordelen van chocolade, een nieuwe studie toont dat de verslavende traktatie levensreddend kan zijn voor overlevenden van een hartaanval. Eerdere studies hadden gemeld dat pure chocolade, rijk aan een antioxidant bekend als flavonoïde, het risico van het ontwikkelen van bloedstolsels en darmkanker kan verlagen. Het kan ook macula degeneratie voorkomen, dat de meest voorkomende oorzaak van blindheid is bij senioren,...

Chocola meer dan 3000 jaar oud

zon 2 dec 2007 13:48
Chocolade is meer dan 500 jaar ouder dan tot nu toe gedacht. Al omstreeks 1100 voor Christus maakten indianen in het huidige Honduras een drankje op basis van cacaobonen. Dit meldde het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences maandag. Amerikaanse wetenschappers ontdekten sporen van cacao op brokstukken van meer dan 3000 jaar oude kroegen. ...