ZapLog-dossier: dieet

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Meest gezondste afvaldieet zelden gepubliceerd

din 13 sep 2016 18:16
Alle dieetwijzen hebben de onhebbelijke eigenschap dat je er precies aan moet houden: zelfs van een kleine uitspatting vliegen de kilo's er prompt weer op! Ook in ziekenhuizen kent men het nachtelijk koekjes/jamprobleem bij te dikke mensen maar al te goed en heeft de chirurg een probleem: al dat vet moet er weer in en nog geen flinter mag achterblijven! Vòòr de operatie afvallen is dus een echt academische wetenschap en er is veel ontwikkeld - maar niet zoveel als damesbladen...

Zout tegen stevige koppijn

woe 17 aug 2016 22:53
Zout schijnt slecht te zijn voor hart en bloedvaten, zeggen ze. Wetenschappers waren dan ook met stomheid geslagen toen bleek dat juist degenen die tegen de dieetregel van weinig zout zondigden, een stuk minder vaak erge koppijnen hadden, vergeleken met de brave burgers. De wetenschappers staan voor een raadsel. Natrium is immers een zenuwstimulant en dat zou koppijn moeten genereren. De oplossing voor dit raadsel was snel gevonden: Er is meer onderzoek nodig en de patiënten die door...

Superfoods, bestaan die?

don 31 okt 2013 11:23
Is een kiwi gezonder dan een appel? Die discussie had ik vaak met Soraya, destijds mijn vriendin. 'Sla bevat bijna geen vitamines, moet je niet eten!' zei ze ook vaak. 'Water ook niet, moet je dat dan niet drinken?' was dan mijn antwoord. Het idee dat er zoiets bestaat als superfood, voedingsmiddelen die gezonder zijn dan andere, is gebaseerd op dezelfde gemankeerde logica als waarmee wetenschap zonder veel succes probeert organische systemen te verklaren en begrijpen. Dat noemen we...

De grootste leugens die de voedingsindustrie vertelt

zon 17 feb 2013 14:18
De voedingsindustrie is een constante campagne tegen goed voedsel bezig. Ze verspreiden willens en wetens veel desinformatie en leugens. Wat dat betreft zitten ze in een lastige situatie omdat ze in competitie zijn met de beste voedselfabrikant op aarde, de natuur zelf. Goede voeding kan alleen maar ontstaan uit doorlopende co-evolutie en aanpassing van organismen op hun leefomgeving. Evolutie test en verbetert en neemt alle factoren in beschouwing. En heeft daarbij geen haast of winstoogmerk....

Bestaat er zoiets als ‘voedingwetenschap’? Over het rauwe dieet van Tom!

don 15 nov 2012 17:04
Gisteren was er een discussie in Pauw en Witteman over de documentaire RAUW (en RAUWER) over de opvoeding en vooral voeding van Tom door zijn moeder Francis Kenter. Tom is gezegend met een moeder die wel zelf nadenkt, zich niet geintimideerd voelt door witte jassen, propaganda of autoriteit en wel haar eigen plan durft te trekken. De reactie van onze maatschappij is voorspelbaar: maaiveld, uitsteken, afhakken. Tom krijgt van zijn moeder alleen maar rauw voedsel omdat zij denkt dat dat gezonder...

Frits Muskiet: Het faillissement van de verzadigd vethypothese…

zat 8 sep 2012 12:08
In dit artikel prikt Frits Muskiet een groot aantal misverstanden/mythes door over welvaartsziekten en vet, vooral verzadigd vet. - Een metastudie van de AHA (American Heart Association) is niet netjes uitgevoerd (lees: frauduleus). Dit zou aantonen dat er een direkte relatie tussen verzadigd vet en hart- & vaatziekten zou bestaan en dat meervoudig onverzadigde vetten juist gunstig zijn. Punt is dat mét de verzadigde vetten ook de transvetten zijn vervangen in veel proeven. En bij...

Biologisch voedsel: de mening van de Telegraaf vs. wetenschap

woe 5 sep 2012 09:55
De Telegraaf, toch al niet bepaald een baken van objectiviteit of kwaliteit (op dit moment zelfs druk bezig hun journalistieke pretenties te verloochenen door keihard politieke campagne voor rechts te voeren), denkt dat biologisch voedsel niet gezonder is dan industrieel voedsel. Zoals het meeste nieuws in de Telegraaf is ook dit weer nergens anders op gebaseerd dan op de mening van een of andere hoofdredacteur. Niet eens per se die van de Telegraaf, ze praten elkaar allemaal na. En het...

Zetmeelrijke voeding en onze genoom

vri 6 jul 2012 09:53
Evolutionair gezien zijn we in een tijd beland waarin het niet meer valt te ontkennen dat er westerse welvaartziekten zijn die 'pandemische' proporties hebben aangenomen. Obesitas (overgewicht), diabetes type 2, hart en vaatziekten, auto-immuunziekten, kanker, ziekten van het centraal zenuwstelsel en mentale stoornissen staan inmiddels al lang in de top tien van welvaartziekten en kosten miljoenen mensen levens en miljarden euro's per jaar. Eenenveertig procent van alle sterfgevallen komt...

Glucose-fructosestroop is géén suiker

maa 4 jun 2012 17:31
High fructose corn syrup krijgt uiteindelijk geen andere naam. De Food and Drug Administration verwierp op woensdag de poging van de Corn Refiners Association om de zoetstof de nieuwe naam "maïssuiker" te geven. De Corn Refiners Association had in 2010 een aanvraag ingediend bij het Agentschap om het product op de labels te hernoemen als "maïssuiker". Maar de FDA zei dat het suiker definieerde als een vaste, droge en gekristalliseerde voeding en niet als stroop. De Corn Refiners...

Extra calcium lekker goedkoop en lekker stom

maa 4 jun 2012 13:08
Vooral oudere mensen worden massaal aangepraat om calcium pilletjes te gaan slikken. Dat zou goed tegen osteoporose, botontkalking zijn. Of anders moeten verrijkte 'fortified' melkjes, sojaatjes de truck doen. Uit onderzoek blijkt weer eens dat dit niet altijd verstandig is. Deze keer was het een Duits onderzoek. 86% van mensen met een hartaanval bleken calcium pillies geslikt te hebben. Volgens de onderzoekers is dat verdacht, maar er moet, u raad het al, meer onderzoek gedaan...

Effectieve manieren om cellulitis aan te pakken

zon 15 jan 2012 00:06
Indien je zoals het merendeel van de vrouwen leeft, in dat geval zou je zeker uitgeprobeerd hebben je cellulitis te beperken en te verwijderen door middel van een goede voeding, fitness en bovendien zalfjes. Mogelijk was de uitslag niet goed. Waarom is het dat maaltijdvoorschriften, sport en daarboven smeersels amper impact hebben op cellulitis? Waarom lijkt het zo dat alleen vrouwen Cellulitis krijgen? Vrouwen hebben in enige streken van hun lijf, in de eerste plaats de billen en de heupen,...

Dr. Miller, hart- & vaatchirurg: Eet verzadigd vet en cholesterol.

don 8 sep 2011 12:32
In deze presentatie wordt op overzichtelijke manier en begrijpelijk de achtergrond en geschiedenis over de hetze tegen verzadigd vet uiteen gezet. Over hoe in 1913 konijnen voer met veel cholesterol kregen en dood gingen, hoe in 1953 Ancel Keys beroemd werd met een frauduleus onderzoek naar verzadigd vet en hart- & vaatziekten en de politiek die niet geïnteresseerd was in feiten. Met deze presentatie wordt duidelijk dat koolhydraten, plantaardige olie (rijk aan omega-6 vetzuren) en transvetten...

Obesitas: genen, luiheid, of eten?

vri 18 feb 2011 18:24
Waarom worden we dik? Het antwoord lijkt simpel: we eten meer dan ons lichaam aan energie nodig heeft; helemaal als we te weinig bewegen. Een klein groepje wetenschappers denkt echter dat deze energiebalans niet de belangrijkste aandrijving van obesitas is. Het is volgens hen vooral de overmaat aan koolhydraten in de vorm van onder andere brood, suiker en aardappelen. Dat druist in tegen de gevestigde mening in Nederland, die nog altijd adviseert om minder te eten en meer te bewegen, maar...

Nederlands onderzoek in The Lancet: dieet verlost twee op de drie kinderen van ‘ADHD’

zon 6 feb 2011 13:04
Naast goede opvoeding (dagritme, structuur en discipline), uitbannen van mee-roken, verhelpen van loodvergiftiging van de botten (door autogassen) of kinderen in contact brengen met natuur blijkt uit Nederlands onderzoek dat is gepubliceerd in het vakblad The Lancet dat ook een dieet gedragsproblemen bij kinderen kan doen verhelpen. Het onderzoek toont wetenschappelijk aan dat twee op de drie kinderen met de diagnose ADHD van hun gedragsproblemen af raken door het volgen van een speciaal dieet....

Geen margarine of halvarine maar gewoon roomboter!

maa 22 feb 2010 00:43
Margarine werd 'uitgevonden'in Frankrijk. Toch gebruikt men daar nog steeds liever echte roomboter. In ons land, notabene het zuivelland bij uitstek, is margarine eerder regel dan uitzondering. Ook halvarine is reeds lang ingeburgerd geraakt en vandaag de dag is er van alles toegevoegd aan diverse margarines en halvarines, die het broodsmeersel 'gezond of probleemoplossend' zouden maken. De eerste margarine werd gemaakt van rundvet. Tegenwoordig wordt voor de fabrikage van margarine...

Het laag glycemische index'dieet'

don 14 jan 2010 17:41
14 jan 2010 - 15:57 - S. Stienstra Veel van mijn adviezen aan mensen die hun voedingschema, dieet of voedingsroutine plaatsen raad ik aan producten te eten met een lage glycemische index. Maar wat is glycemische index precies, wat zijn de voordelen en wat moet ik daarvoor eten? Wat is de glycemische index? De reden dat dieet tussen aanhalingstekens staat in de titel van het artikel is dat het meer een eetroutine is dan een dieet. Het glycemische indexdieet is oorspronkelijk ontworpen als een...

Biologische voeding blijkt toch logischer

zat 9 jan 2010 23:02
In veel media wordt het nut van biologische voeding betwijfeld. Maar klopt dit? In 2001 startte het AFSSA (franse keuringsdienst van waren) een grondige studie naar de hygiëne en voedingswaarde van biologisch eten. Dit resulteerde na 2 jaar in een rapport dat gepubliceerd werd in het 'Agronomy for Sustainable Development Journal'. De AFSSA zet vraagtekens achter de conclusies van het FSA (United Kingdom's Food Standards Agency). De belangrijkste kenmerken van biologische landbouw is het...

Druiven , wel of niet goed voor het lichaam

don 22 okt 2009 20:13
Lees op deze site meer informatie over druiven of het wel of niet gezond is. ...

Pas op: E621, monosodium glutamaat, het zit ook in jouw eten!

maa 19 okt 2009 10:54
MSG ofwel E621 is een smaakversterker die wordt gebruikt om aan slecht eten een 'goede smaak' te geven door het zogenaamde 'beloningssysteem' in je centrale zenuwstelsel te activeren. Je lichaam zal niet merken dat je slecht of voedingstofarm voedsel eet. Het heeft ook heel veel nare bijwerkingen, het verstoort de balans in je lichaam waardoor je uiteindelijk dikker en ongezonder wordt. ...

Caloriearm dieet blijkt een fontein van jeugd voor apen

don 9 jul 2009 22:11
De resultaten van een 20 jaar lange studie naar caloriebeperking in resusapen zijn de sterkste bewijzen tot nu toe dat een calorie-arm dieet levensverlengende metabolische veranderingen teweeg brengt in primaten en daarom misschien zelfs mensen. Door een dieet met voldoende voedingswaarde maar 30% minder calorieën dan wat als normaal wordt beschouwd, bleven de apen bespaard van hartklachten, kanker en andere ouderdom gerelateerde ziekten. "We hebben al eerder gepubliceerd over sommige van...

'Het Sonja Bakker dieet werkt niet'

maa 2 feb 2009 22:53
Het Sonja Bakker dieet werkt niet. Dat is de conclusie die voedingswetenschappers van de Wageningen Universiteit trekken, nadat zij 39 vrouwen veertig weken lang hebben gevolgd bij diverse pogingen om gewicht kwijt te raken. “Vrouwen die het dieet van Sonja Bakker volgen, slanken in de eerste weken veel af. Daarna komt het gewichtsverlies tot stilstand. Wie serieus wil afslanken, kan het best een programma met intensieve begeleiding en bewegingsoefeningen volgen”, aldus de...

Food Matters - the trailer

don 19 jun 2008 17:05
Ja dat is ook mijn boodschap, je mag wel degelijk goed nadenken over wat je eet. Kijk hier maar naar Food Matters de trailer. Foodmatters DVD Available Now ...

Zoetstof leidt tot dikke ratten

maa 11 feb 2008 23:45
Door Menen ten Houten Ratten die voedsel gezoet met sacharine krijgen worden sneller dik dan ratten die met suiker gezoet voedsel krijgen. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek waar VPRO Noorderlicht over bericht. Zoetstoffen zijn juist populair bij mensen die op hun gewicht proberen te letten. Zoetstoffen bevatten ook geen calorieën, dus je kan er niet dik van worden. Maar ze misleiden wel het lichaam. In hun onderzoek schrijven Susan Swithers en Terry Davidson dat het lichaam veel...

Eten als een oermens voorkomt diabetes

don 4 okt 2007 20:35
Niet-erfelijke diabetes kan voorkomen worden als mensen weer gaan eten zoals we deden in de steentijd: fruit, noten, wortelen en mager vlees of vis. Dat blijkt uit een praktijkstudie in Zweden. Wetenschappers gaven 14 hartpatiënten wiens lichaam ook niet meer normaal reageerde op glucose een ‘paleontologisch dieet’ dat lijkt op wat de mensen aten 70.000 jaar geleden. Men leefde toen van de jacht en van bessen en wortels die men vond. De mens leefde in kleine familiegroepen. Het was de tijd dat...

Monosodium Glutamaat

din 2 okt 2007 18:43
Wie kent het niet, of eerder gezegd : Wie krijgt het niet binnen ? Dat goedje staat bekend van uit de Chinese keuken ( vetsin ) een smaakversterker waar veel van gebruikt word en wel algemeen bekent dat het slecht is voor je lichaam. Ik zal je niet lastig vallen wat de bijwerking zijn, maar het schrijnt verslavend te werken en lust op te wekken naar meer van het zelfde. Dus je denkt : Ik kijk goed wat de ingrediënten zijn voor ik iets koop. En dan komt pas het schokkende : De industrie heeft...