ZapLog-dossier: e-nummers

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Top 10 E-nummers en toevoegingen die je beter kan vermijden

maa 9 nov 2015 11:35
Toevoegingen worden al eeuwenlang in voeding gebruikt, om het uiterlijk en de smaak van voeding te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen. Maar voegen deze echt waarde toe aan je eten? Additieven worden aan eten toegevoegd om de productie, verpakking en opslag te vergemakkelijken. Maar hoe weten we wat voor toevoegingen er zitten in die doos macaroni met kaas, en waarom kan het zo lang worden bewaard? Een typisch Amerikaans huishouden (en een typisch Nederlands/Belgisch huishouden zal...

Schrijfster E-nummer boekje Corinne Gouget overleden

maa 9 nov 2015 10:05
Deze week is bekend geworden dat de Franse schrijfster Corinne Gouget al in de maand juni mogelijk zelfmoord heeft gepleegd. Ze zou voor een trein gesprongen zijn. Gouget is ook in ons land bekend via haar gidsje Wat zit er in uw eten? (Additifs Alimentaires), waar er meer dan 200.000 van zijn verkocht. Haar dood roept de nodige vragen op. De politie is nog steeds bezig met een onderzoek. Will Jansen, haar Nederlandse uitgever, verklaarde ons het volgende: ‘Tot onze verbijstering hebben we...

Snoep, kleurstoffen en hyperactieve kinderen, Jumbo schrikt, AH niet

vri 17 jul 2015 17:10
foodwatch haalde deze week uit rond E-nummers met zogenaamde azo-kleurstoffen. AH reageerde direct op Foodlog. Jumbo reageert vandaag via Omroep Brabant. Volgens branche-organisaties was er sprake van onterechte bangmakerij. Hoe zit het nu echt? Jumbo reageert anders op het E-nr nieuws dan AH. Dat meldt Omroep Brabant. Jumbo heeft nog kinderproducten onder huismerk met de gewraakte E-nrs, maar past die aan. AH heeft dergelijke producten niet. Jumbo geeft aan ook met zijn A-merk leveranciers...

Oervoeding zonder suikers en E-nummers vermindert risico op welvaartsziekten

zon 4 jan 2015 10:14
Het eetpatroon dat onze verre voorouders aanhielden, is in vele gevallen een stuk gezonder dan de veelal bewerkte etenswaren van tegenwoordig. De inname van veel suikers, E-nummers, gluten en lactose gaat gepaard met moderne welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes, allergieën en bepaalde vormen van kanker. De basis voor een gezonde levensstijl past in het voedingspatroon uit de oertijd: mager vlees, vis, groenten, fruit, eieren, noten en zaden. Uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut...

Tonijnsalade waar geen tonijn in zit. Maar wat er wel in zit ….

zon 15 dec 2013 01:15
Een broodje met lekkere frisse tonijnsalade smaakt goed op zijn tijd. Het lijkt toch redelijk gezond, dus zou op zich een goede keuze zijn. Dus snel een bakje gekocht bij de Jumbo. Het viel wel wat tegen, toen ik bij het smeren de gladde egale brij zag. Geen stevigheid, maar een mager en slap smeerseltje. Geen tonijn, ook geen stukje augurk. Dit is toch meer een basis om een tonijnsalade te maken: waar je zelf nog tonijn en augurk of een uitje aan toe moet voegen. Een blik op de opsomming...

De grootste misleider van dit jaar is: Natrena Stevia (D.E.)

don 3 okt 2013 17:34
Natrena Stevia Kristalpoeder is de winnaar geworden van het Gouden Windei, een prijs die voedselwaakhond Foodwatch jaarlijks uitreikt aan het meest misleidende voedselproduct. De bus met zoetstof bevat slechts drie procent stevia en 97 procent maltodextrine, gemaakt van (gemodificeerd) zetmeel. Door de scheve verhouding wordt 3,79 euro betaald voor een pot met 1,35 gram stevia. Voor dezelfde hoeveelheid wordt elders slechts 30 cent betaald. Klacht Voor het Gouden Windei waren vijf...

Smeerkaas voor kids zit boordevol zout en E-nummers

vri 31 aug 2012 18:05
Kinderen hebben veel invloed op wat hun ouders in de supermarkt kopen. Voedselproducenten richten zich dan ook massaal op jonge consumenten. Hun producten bestaan echter voor 70 procent uit koek, snoep en andere ongezonde producten. Kinderen met overgewicht en obesitas zijn voor deze fabrikanten vooral een goedgevulde portemonnee. Het belangrijkste instrument van de producenten is het verspreiden van leuke reclames. Kinderen tot 8 jaar maken namelijk nog geen onderscheid tussen reclame en...

Van Auschwitz tot Codex Alimentarius - Waarom horen wij hier toch zo weinig over?

zat 28 apr 2012 13:53
De Codex Alimentarius ontwikkelt richtlijnen, normen en standaarden over al het voedsel in de hele wereld. Minstens 173 landen doen hier aan mee. Gezamenlijk hebben zij 16.000 pagina's gevuld. In die pagina's ligt besloten wat wel en niet wordt toegestaan op voedselgebied, alleen… niet in ons voordeel. Maar wat is precies de achtergrond van deze codex? En waarom horen we er toch zo weinig over?Codex AlimentariusHet staat al zo’n 50 jaar op het programma, maar de gevestigde media weigeren er...

Meer transparantie voedseladditieven door EU-database?

zat 19 nov 2011 18:34
Op 14 november heeft de EU Commissie twee nieuwe wetteksten goedgekeurd over de toepassing van voedseladditieven. Het wordt voor de consumenten “gemakkelijker” om te beoordelen welke (kunstmatige) toevoegingen in voedsel zijn toegestaan. Volgens de definitie van de commissie: Levensmiddelenadditieven zijn stoffen die aan levensmiddelen worden toegevoegd om uiteenlopende technische redenen, bijvoorbeeld als conserveermiddel, stabilisator, kleurstof of zoetstof. Toegestaan zijn...

Wat zit er echt in ons voedsel?

don 11 aug 2011 17:42
Als je gezond wilt blijven – en uit het ziekenhuis – lees dan de ingrediëntenlijst en verzeker je ervan dat je alle hierna genoemde ingrediënten mijdt: Acrylamiden: Giftige, kankerverwekkende chemicaliën die in voedsel gevormd worden als koolhydraten blootgesteld worden aan hoge temperaturen (bakken, braden en grillen). Zij zijn in alles aanwezig, van broodkorsten tot chips en omdat het geen bewust bedoelde ingrediënten zijn, hoeven ze niet op het etiket vermeld te staan. Zie ook:...

Culinair filosoof over de veiligheid van ons ‘gewone’ eten

woe 7 jul 2010 12:02
Culinair Filosoof Will Jansen gaf een lezing op de TU Delft over Veilig Voedsel. Iemand die zelf ervaart en zichzelf vragen stelt die jij je misschien ook weleens stelt. Wat is er aan de hand, wat eet ik nou echt, wat is er waar van al die kreten ?In simpele taal vertelt hij wat er heel globaal gezien aan de hand is met ons ‘gewone’ eten.Volgens Will Jansen wordt de consument ‘gore troep’ aangesmeerd. En: wat je dénkt te eten is niet wat je krijgt. Hij schreef ook ‘Wat zit er in...

Uitzending Teleac Helder - E-nummers

woe 31 maa 2010 18:06
Je eten zit er vol mee: e-nummers. Maar wat betekenen die nummers? En: zijn ze gevaarlijk? In de studio praat kok Ramon Beuk over welke toevoegingen hij gerust gebruikt maar ook welke hij angstvallig vermijdt. Ook aandacht voor e-nummersvrije gerechten. Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten. ...

Voedseltoevoegingen bootsen menselijke hormonen na

zat 28 maa 2009 00:45
imageWanneer je je dagelijkse kostje koopt is er een simpele vuistregel om gezond voedsel te kopen: neem in principe geen voedsel waar een etiket op zit. Maar in de dagelijkse hektiek ontkom je er soms niet aan om producten te kopen die enigszins voorbereid zijn en dan ben je overgeleverd aan de grillen van de voedselindustrie. Nu letten we bij Zapruder aardig op als het gaat om voedsel : biologisch, geen margarine (gewoon echte boter), geen ve-tsin (E621), geen aspartaam en liefst tandpasta zonder...

Mailwisseling met Albert Hein over E-nummers en gentech

maa 2 jun 2008 18:31
Vraag: Mijn heren, ik las dat de Hoogvliet tegenwoordig E-nummer vrij brood heeft, heeft Albert Hein dat ook? Is het mogelijk dat Albert Hein producten die vrij zijn van E-nummers en kunstmatige stoffen zoals Aspartaam duidelijk markeert? Wat is de policy van Albert Hein op dit standpunt? Mijn persoonlijke mening is dat goede voeding vrij is van kunstmatige toevoegingen en Gentech gerotzooi. vr. gr. Patrick Antwoord: Albert Heijn verkoopt Liefde & Passiebroden, korte krop en...

Eten zonder E-nummertjes. Gaat het lukken…?

woe 28 mei 2008 18:09
In de nieuwste folder van Hoogvliet, die je met betrekkelijk weinig moeite zelf op je beeldscherm kunt toveren, lees ik het volgende: Bourgondisch Brood Gebakken in de ovens van de Hoogvliet bakkerij. Uitsluitend gemaakt met natuurlijke grondstoffen en gemaakt met een eerlijk en lang rijpingsproces is dit brood extra lekker. Alle soorten zijn E-nummer vrij, bevatten geen soja en melk eiwit vrij zijn. Verkrijgbaar in Bruin, Donker, Meergranen, Wit of Zonnepit. Even afgezien van de beroerde...

Haal je chemokuur bij McDonalds

zat 23 feb 2008 17:58
Populaire burgers en drankjes voor kinderen bij McDonalds zitten bordevol met chemische toevoegingen, inclusief enkele die bekend zijn dat ze gedragsproblemen veroorzaken. Analyse bij The Independent heeft uitgewezen dat de grootste hamburgerketen 78 verschillende kunstmatige toevoegingen in zijn voedsel stopt, met een gemiddelde van 7 E-nummers per product. (via achtdagenineenweek) ...