ZapLog-dossier: eiwitten

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Nu is pindakaas of chocola al net zo slecht als tabak

maa 28 apr 2014 15:47
Vet was slecht, suiker werd het. Inmiddels hebben we een nog veel gevaarlijker iets te pakken. Dat zegt Helen Vlassara die rond de middag in Amsterdam de eerste Nederlandse vertaling kwam presenteren van haar werk over AGE's (advanced glycation end products). AGE's zijn verbindingen van suiker en eiwitten die ontstaan bij het klaarmaken van voedsel. Volgens de Amerikaanse hoogleraar geneeskunde en veroudering bedreigen AGE's de volksgezondheid. Ze zouden DNA beschadigen en kunnen zorgen voor...

Renske: De Hamka’s-persoon

don 22 nov 2012 12:30
Het komt regelmatig voor dat ik met mensen aan tafel zit en er het volgende gebeurt: „Heb jij De Voedselzandloper al gelezen?” „Het is alweer achterhaald hoor. Al heeft hij over koolhydraten natuurlijk gelijk.” „Je mag heus wel koolhydraten eten, als het maar geen wit meel is.” „Ik ga dus héél goed op lijnzaad en quinoa.” „Blauwe vruchten zijn het best. Een banaan telt niet als fruit, daar zit alleen maar suiker in.” „Wisten jullie dat wij de enige diersoort...

Google-trend voor 'eiwitten'

Cannabisgebruik veroorzaakt allergische reacties

vri 7 sep 2012 14:14
Onderzoekers van de Dienst Immunologie-Allergologie van de Universiteit Antwerpen (UA) en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) hebben vastgesteld dat mensen die allergisch zijn aan cannabis, ook vaak allergische reacties vertonen ten opzichte van groenten, vruchten, noten en zaden. . Mensen die allergisch zijn aan cannabis krijgen luchtwegklachten en huidreacties. Veel cannabisgebruikers merken die symptomen echter niet op of geven niet toe dat ze ongemakken ondervinden. Mensen...

Encode, de encyclopedie van het menselijke DNA,Update

don 6 sep 2012 13:35
Onduidelijk hoeveel details we nu nog missen Van ongeveer 80 procent van het menselijke DNA is nu duidelijk waar het voor dient. Het overgrote deel regelt de productie van de eiwitten waar 2 procent van het DNA daadwerkelijk voor codeert. Dat valt op te maken uit de resultaten van het ENCODE-project die woensdagavond online zijn gezet, uitgesmeerd over 30 publicaties in de tijdschriften Nature, Genome Research en Genome Biology. Nog maar een paar jaar geleden werd vrij algemeen aangenomen...

Bacteriën vormen ecosystemen in het menselijk lichaam

maa 30 jul 2012 14:18
Bacteriën kunnen samenwerken om moleculen af te breken, of regelrecht oorlog voeren voor voedingsstoffen. Bio-informaticus Jeroen Raes van de VIB werkte met enkele collega’s mee aan een groot artikel in Nature dat het sociaal netwerk van bacteriepopulaties in en op het menselijk lichaam in kaart bracht – de meeste van die wezentjes leven in perfecte harmonie met ons samen. Boeiend was dat bacteriën in ons lichaam een soort ecosysteem vormen, met soorten die soms een positieve, en soms...

"Bacteriële infecties aanpakken door uitschakelen van eiwit"

din 3 jul 2012 14:20
Het uitschakelen van het zogenaamde receptoreiwit 'NLRP6' wordt, naast het gebruik van antibiotica, mogelijk een behandelingsoptie tegen bacteriële infecties. Muizen die het receptoreiwit NLRP6 niet aanmaken, zijn alvast beter beschermd tegen bacteriële infecties en kunnen bacteriën gemakkelijker uit het lichaam verwijderen. Dat beschrijft professor Mo Lamkanfi (VIB-UGent) in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. . Receptoreiwitten zijn eiwitten die infecties herkennen en ervoor...

Melkvitamine beschermt tegen obesitas en diabetes

woe 13 jun 2012 17:17
De vitamine nicotinamide riboside blijkt positieve gezondheidseffecten te hebben. In het laboratorium beschermde de vitamine, die in koemelk zit, muizen tegen diabetes en obesitas. Ook ontwikkelden ze meer spierkracht. NWO-onderzoeker dr. Riekelt Houtkooper kwam de vitamine op het spoor tijdens zijn onderzoek naar stofwisselingsziekten bij ouderdom. Hij publiceert over dit onderzoek, dat deuren kan openen voor de ontwikkeling van voedingssupplementen of geneesmiddelen, in het tijdschrift...

Rood vlees liefhebbers sterven waarschijnlijk eerder

woe 14 maa 2012 18:32
Het eten van bijna de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vlees kan het risico van vroegtijdig overlijden ten gevolge van hart en vaatziekten en kanker aanzienlijk verhogen. Een 28 jaar volgen van meer 120.000 Amerikanen onthulde dat regelmatige consumptie van iedere vorm van rood vlees veel riskanter is dan ooit gedacht. Dr. Frank Hu en collega's aan de Harvard University ontdekte dat de dagelijkse consumptie van onbewerkt rood vlees is gekoppeld aan 13 procent hoger risico op...

EU besteed 3 miljoen euro om eten van insecten te bevorderen

din 7 feb 2012 18:25
De EU zal drie miljoen euro besteden om "de mogelijkheden van insecten als een alternatieve bron van eiwit" te onderzoeken. Onderzoeksprojecten zullen dit jaar worden geselecteerd. Voedsel deskundigen zijn het erover eens dat insecten waarschijnlijk zouden moeten worden verborgen voor het Europese publiek, zodat het insect "voedsel" zou kunnen worden gebruikt als een additief in hamburgers en ander fast food. De UN's Food Standards Authority zegt over het onderzoek: "Terwijl insecten niet...

Gamers verslaan eiwit wetenschappers

din 24 jan 2012 09:24
Liefhebbers van het online-game Foldit hebben een Diels-Alderase-enzym ontworpen dat 18 keer beter presteert dan de officiële wetenschap tot nu toe voor elkaar kreeg. ‘Crowdsourcing’ moet voortaan zeer serieus worden genomen, bewijst een publicatie op de website van Nature Biotechnology. Dat je met Foldit überhaupt verbeterde eiwitten kunt ontwerpen is ook tamelijk nieuw, want in eerste instantie was deze software alleen bedoeld om op te helderen hoe bestaande eiwitketens zichzelf...

Stress van ouders kan genen kinderen beïnvloeden

vri 23 sep 2011 15:29
De evidentie groeit dat stress die ouders of zelfs grootouders ervaren, een effect kan hebben op hun kinderen en kleinkinderen. Obesitas of chronische angst kunnen mogelijke gevolgen zijn. Het effect manifesteert zich als een verandering van de aard en de hoeveelheid van chemische stoffen die op het DNA hangen. ‘Epigenetica’ heet dat in het wetenschappelijke jargon: het genetisch patroon wordt mee bepaald door moleculen op het DNA, in plaats van uitsluitend door de informatie die er ín...

Online gamers lossen raadsel AIDS enzym op

maa 19 sep 2011 14:01
Online gamers hebben de structuur van een enzym van een aidsachtig virus ontcijferd waar wetenschappers zich al een decennium lang het hoofd over breken. De ontdekking is in het blad Nature Structural & Molecular Biology gepubliceerd. Bij hoge uitzondering worden zowel gamers als onderzoekers genoemd als coauteurs. Het doel was een monomerisch enzym dat andere ketens van aminozuren afbreekt in de complexe moleculaire structuur van retrovirussen, een familie waar onder meer HIV aan toebehoort....

Universeel mechanisme voor levensverlenging ontdekt

zat 14 mei 2011 10:42
Mitochondriën waren ooit vrijlevende bacteriën, tot hun verre voorouders deel gingen uitmaken van cellen. Bevatten ze het geheim voor een lang leven?Mitochondria, celonderdelen die ooit vrijlevende bacteriën waren, leveren nu de energie van onze lichaamscellen. Bij totaal verschillende organismen is ontdekt dat het uitschakelen van bepaalde mitochondriale eiwitten leidt tot levensverlenging. Komt een veel langer leven nu binnen bereik? ...

Virus mogelijk oorzaak ME

vri 6 nov 2009 10:26
HILVERSUM - Een virus is mogelijk de oorzaak van het chronische vermoeidheidssyndroom ME/CVS. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat twee derde van de ME/CVS patiënten het virus XMRV in het bloed heeft. De x-Stichting Nederland heeft dat vrijdag laten weten. De onderzoekers van de Universiteit van Nevada keken naar het bloed van 101 mensen die lijden aan chronische vermoeidheid en naar dat van meer dan tweehonderd gezonde proefpersonen. Van hen was respectievelijk twee derde en 4 procent besmet...

'Sprinkhanen lekker en erg gezond'

zon 30 maa 2008 14:57
,,Sprinkhanen zijn lekker en erg gezond.'' Gerben Groenenberg is een voedingsmiddelentechnoloog met bijzondere interesse voor de proteïnerijke diertjes, die volgens hem een waardevolle aanvulling op het menu van de westerse mens kunnen zijn. De 27-jarige Barnevelder wil een bedrijf starten voor het kweken en verkopen van sprinkhanen. ...

Wandelende proteïnebommetjes

zon 2 maa 2008 06:26
Ecologisch verantwoorde bio-industrie? Het kan. Uitvinder Bart Hogebrink bedacht een plan om triljoenen insecten vet te mesten met GFT-afval. De insecten moeten weer omgezet worden in lekkere koekjes, waarmee honger de wereld uitgeholpen kan worden. Iedereen heeft het vroeger vast wel eens gehoord. "Eet je bord leeg! Wees blij dat je wat te eten hebt, veel kindjes in Afrika hebben helemaal niets te eten!". Ook Hogebrink kreeg op jonge leeftijd al over het fenomeen honger te horen. Jarenlang...

Mijn nieuwe kapsel (video)

woe 21 nov 2007 14:45
Het werd een hit op jijbuis in de VS, dat Guido persiflage. Maar volgens mij zijn deze types hier in Nederland ook wel te vinden... ...

Voedingsleer Stelling 1: Meer dan 100 gram dierlijke produkten per week is zeer ongunstig

din 2 okt 2007 15:44
The China Study is de meest interessante studie inzake eten en gezondheid. Deels door zijn opzet, Cornell, Oxford en een Chinese universiteit, maar toch ook zeker door zijn populatie: China begin jaren 80. Als je weet dat alle bekende hart- en vaatziekten alsmede bekende kankers begin jaren 80 in sommige delen van China helemaal niet voorkwamen en in andere wel, dan begrijp je dat er een interessante spreiding van de prevalentie van alle “westerse” welvaartsziekten is. Uiteindelijk worden al...