ZapLog-dossier: fructose

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Cocosbloesemsuiker bevat ook heel veel fructose!

don 7 apr 2016 23:18
Cocosbloesemsuiker van de cocosnootpalm Als vervanger van gewone kristalsuiker is cocosbloesemsuiker de laatste tijd heel populair geworden. De cocosbloesemsuiker is afkomstig van de cocos palmboom en wordt weleens verward met palmsuiker, maar palmsuiker is afkomstig van toch weer een andere palmboom.cocosbloesemsuiker Cocosbloesemsuiker is suiker gemaakt van de circulerende suikerhoudende sapstroom uit de cocosbloem die wordt opgevangen in grote containers en vervolgens gekookt tot het...

Heel Holland ongezond van Peijnenburg

don 5 jul 2012 15:43
Lekker, de ontbijtkoek van Peijnenburg! En gezond. Moet je eens kijken, je kunt kiezen uit naturel, volkoren en minder suiker. Weinig calorieën. 4% van de dagelijkse voedingsrichtlijn. Minder dan 2% vet. Ook nog. Dat moet wel goed voor je zijn. NOT! De ontbijtkoek van Peijnenburg is ongezonde teringzooi die je ver van jezelf en je kinderen moet houden. De reden dat er zo weinig vet in zit (wat trouwens helemaal geen aanbeveling is) is omdat het bomvol zit met de meest ongezonde suiker...

Glucose-fructosestroop is géén suiker

maa 4 jun 2012 17:31
High fructose corn syrup krijgt uiteindelijk geen andere naam. De Food and Drug Administration verwierp op woensdag de poging van de Corn Refiners Association om de zoetstof de nieuwe naam "maïssuiker" te geven. De Corn Refiners Association had in 2010 een aanvraag ingediend bij het Agentschap om het product op de labels te hernoemen als "maïssuiker". Maar de FDA zei dat het suiker definieerde als een vaste, droge en gekristalliseerde voeding en niet als stroop. De Corn Refiners...

Te veel suiker maakt mensen dom

woe 16 mei 2012 12:20
Dat geldt in ieder geval voor ratten. Een dieet dat veel fructose bevat tast hun leervermogen en geheugen aan. Dat schrijven wetenschappers in het blad Journal of Physiology. De onderzoekers richtten zich op de superzoete glucose-fructosestroop. Het stofje wordt veelvuldig aan ons voedsel toegevoegd. Bijvoorbeeld aan frisdrank. “We hebben het hier niet over het van nature in fruit voorkomende fructose dat ook veel belangrijke antioxidanten bevat,” benadrukt onderzoeker Fernando...

Kanker groeit als kool van fructose

vri 20 apr 2012 17:31
High-fructose corn syrup is de voornaamste bron van calorieën in de Verenigde Staten. Behalve dat het kwik bevat, een bekende kankerverwekkende stof, voeden kankercellen zich in feite met high-fructose corn syrup nadat het wordt gemetaboliseerd door de lever. Een recent onderzoek, gepubliceerd in de Expert Opinion on Therapeutic Targets, onderzocht het verband tussen geraffineerde suiker en kanker. De resultaten voegen verder bewijs toe aan de rapporten van de vele gezondheidsdeskundigen...

Suiker, de bittere waarheid.

maa 9 apr 2012 14:15
[youtube]dBnniua6-oM[/youtube] ...

De wereld zonder tarwe

don 23 feb 2012 21:24
Haal tarwe uit je dieet, en je doet het beste wat je voor je gezondheid kan doen. En ook voor je gewicht, als we de Amerikaanse cardioloog W. Davis mogen geloven. Lastig te geloven? Misschien helpt de volgende vergelijking: als je twee volkoren boterhammen eet gaat je bloedsuikerspiegel meer omhoog dan wanneer je twee lepels pure suiker snoept. We schreven er al eerder over dat er steeds meer discussie ontstaat over de effecten van tarwe op onze gezondheid (zie Eet als een holbewoner: vermijd...

Suiker is gif - De alternatieven: Stevia, yacon-siroop, palmsuiker

woe 15 feb 2012 21:39
Suiker is gif. Stond er vorige week (7 feb) uitgebreid in NRC-Next. ‘Suiker, en dan vooral fructose, is extreem verslavend, het is ongezond en je wilt er steeds meer van’. De overheid zou de consumptie moeten afremmen, net als bij alcohol, aldus de Amerikaanse hoogleraar Lustig in NRC-Next. Een goed punt. Alleen jammer dat er niks gezegd wordt over alternatieven voor suiker. Want genieten van een zoete chocoladetaart, zonder suiker, kan wél. Suiker dubbelslecht Suiker heeft vooral een...

Steeds meer kwik in de voedselketen

woe 21 dec 2011 18:27
De Aarde wordt overgoten met kwik dat overal kan neerkomen en in de voedselketen terechtkomen, heeft een onderzoek aangetoond. Het giftige metaal komt vrij als een damp door de verbranding van brandstof, valt dan terug op de aarde en wordt gemakkelijk geabsorbeerd door het aquatisch ecosysteem. Duizenden tonnen kwikdamp worden per jaar in de lucht gepompt. Wetenschappers ontdekten dat in de tijd dat kwik geoxideerd is het weer op aarde kan neerkomen, hetzij in regen of sneeuw. Bacteriën...

In glucose-fructosestroop blijkt kwik in te zitten!

woe 17 aug 2011 14:34
Schokkende onthulling over glucose-fructosestroop op basis van maïsstroop, of ook wel HFCS (High Fructose Corn Syrup) genoemd. Deze stof is superzoet en uiterst verslavend! In één glas cola zit méér HFCS dan je lever in een hele dag van dit goedje kan afbreken..! Deze alom in ons voedsel aanwezige zoetstof, wordt overmatig gebruikt in allerlei voedingsmiddelen van cola tot ‘gezonde’ tussendoortjes. Maar deze zoetstof blijkt ook kwik te bevatten dat onbedoeld tijdens het...

Meisjes puberen steeds eerder

din 10 aug 2010 06:21
NEW YORK - Meisjes komen steeds jonger in de puberteit. Tegenwoordig hebben meer meisjes van 7 en 8 jaar oud al borsten, een van de tekenen van puberteit, dan vroeger. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, waarvan de bevindingen maandag zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics. Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers meer dan 1200 meisjes in de Amerikaanse steden New York, Cincinnati en San Francisco. Ze ontdekten grote verschillen tussen de etnische groepen in...

Kankercellen zijn dol op fructose

zon 8 aug 2010 17:47
Alvleesklierkankercellen gebruiken fructose om te delen en vermenigvuldigen, zeiden Amerikaanse onderzoekers op maandag in een onderzoek dat vraagtekens zet bij de gangbare wijsheid dat alle suikers hetzelfde zijn. Tumorcellen die gevoed werden met zowel glucose als fructose gebruikten de twee suikers op twee verschillende manieren, ontdekte het team van de Universiteit van Californië in Los Angeles. Ze zeiden dat hun ontdekking, gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Research, kan helpen...

Fructoserijke voedingsmiddelen verhogen hypertensie risico

din 6 jul 2010 17:59
Het volgen van een dieet dat rijk aan fructose is maakt dat iemand een groter risico heeft op het ontwikkelen van hoge bloeddruk en vervolgens cardiovasculaire gebeurtenissen, heeft een nieuw onderzoek ontdekt. Fructose is een belangrijk ingrediënt in tafelsuiker en high fructose corn syrup. Toegevoegde suikers worden gewoonlijk aangetroffen in bewerkt voedsel zoals snoep, koekjes, gebak en frisdrank. Volgens het onderzoek, dat gepubliceerd is in het Journal of the American Society of...

Afvallen met fruit - Verstandig?

din 5 jan 2010 13:02
Afvallen met fruit 4 jan 2010 - 15:46 - S. Stienstra In veel diëten van mensen die willen afvallen zie ik vaak ontzettend veel fruit zitten. De tussendoortjes van de dag bestaan grotendeels uit fruit. Maar is fruit nou wel zo verstandig in een dieet om af te vallen? De reden dat mensen fruit eten is vaak dat ze hun snacks willen vervangen voor gezondere producten. Mensen eten vaak snacks omdat ze het lekker vinden of omdat ze de honger willen stillen tot hun volgende maaltijd. Fruit is daarom...

Zoetmiddel fructose kan leiden tot diabetes en hartproblemen

zon 13 dec 2009 15:59
Fructose, een zoetmiddel dat als goedkope vervanger van suiker voorkomt in honderden voedingswaren en drankjes die we dagelijks gebruiken, kan het menselijk metabolisme schade toebrengen, en leiden tot obesitas en diabetes bij kinderen, zo waarschuwt de Sunday Times. Fructose is een synthetisch zoetmiddel dat eigenlijk bestaat uit 55 % fructose en 45 % glucosesiroop van maïs. Meestal kan u het herkennen op verpakkingen bij de ingrediënten als high-fructose corn syrup, or glucose-fructose...

Fructose - De slechtste suiker

vri 11 dec 2009 14:35
In een interessante presentatie over suiker vertelt Professor Robert H. Lustig over suikers. Aan de hand van onderzoeken en biochemie probeert hij duidelijk te maken dat fructose de grootste boosdoener is in ons voedsel vandaag de dag. Fructose zou zorgen voor de massale opkomst van obesitas de afgelopen decennia. ...

2 blikjes frisdrank per dag beschadigt de lever

din 18 aug 2009 13:00
Twee blikjes frisdrank of twee glazen fruitsap per dag volstaan om langdurige schade toe te brengen aan de lever, het hart en het risico op diabetes te verhogen. Een liter frisdrank per dag leidt zeker tot een vettere lever. In het ergste geval kan dit leiden tot leverfalen en een levertransplantatie. Dit nieuwe Israëlische onderzoek bewijst dus dat de lever niet enkel beschadigd raakt door te veel alcohol. Ook veel suiker, en vooral te veel fructose, kan leiden tot een vette...

Suiker in fruit zorgt voor gevaarlijk buikje

zon 29 jun 2008 13:31
Dat suikers dik maken, is al lang geen geheim meer. Maar nu blijkt uit onderzoek dat vooral fructose - de suiker die in vruchtendrankjes zit - zorgt voor een buikje. Dat schrijft de Sunday Telegraph. Van de vele suikers die bestaan, zijn glucose en fructose de bekendste. Het is fructose, die je aantreft in gezonde voedingsmiddelen als vers fruit en vruchtensap, maar ook in jam en in de alcoholvrije drankjes waarvan de moderne mens grote hoeveelheden binnenkrijgt, die de boosdoener is in dit...