ZapLog-dossier: glucose

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Franse studie: "Lightdranken verhogen risico op diabetes"

maa 11 feb 2013 15:35
In tegenstelling tot gedacht is het risico op diabetes hoger bij het drinken van "light"-drank dan bij "normaal" gesuikerde drank. Dat is de conclusie van een grootschalige studie die in Frankrijk gedaan is bij ruim 66.000 vrouwen. Bijkomend onderzoek is echter nodig om het resultaat van de studie te staven, preciseert het Franse instituut Inserm (Institut national français de la santé et de la recherche médicale) op zijn website. Inserm werkte mee aan de studie. Obesitas Dat het...

Slagroomtaart HEMA ‘staat bol van de E-nummers’

don 29 nov 2012 12:14
HEMA heeft 65 ingrediënten nodig om van een slagroomtaart een Sinterklaastaart te maken. Er zitten onder andere 3 aroma’s, 7 emulgatoren, 3 soorten cellulose (houtvezel) en liefst 28 E-nummers in. Bovendien kleurt de banketbakkersroom niet geel dankzij eierdooiers, maar door annatto en riboflavine, zo meldt voedselwaakhond Foodwatch. Het vetgehalte van de magere melk is aangevuld met geharde plantaardige vetten. De melksmaak komt van melkaroma. Glucose-fructosestroop HEMA is één van...

Plausibele verklaring voor spontane zelfontbranding

zat 25 aug 2012 14:41
Dat mensen spontaan in brand kunnen vliegen, heeft te maken met ketose oftewel vetzuurmetabolisme. Daarbij wasem je aceton uit dat in combinatie met luchtzuurstof en een vonkje maar al te gemakkelijk ontbrandt, beweert de Britse tv-bioloog Brian Ford in het tijdschrift The Microscope. Het is de eerste verklaring voor het fenomeen die chemisch een beetje plausibel klinkt, dat moet je hem nageven. De meeste mensen denken dat spontane zelfontbranding een fabeltje is,maar in werkelijkheid zijn...

Heel Holland ongezond van Peijnenburg

don 5 jul 2012 15:43
Lekker, de ontbijtkoek van Peijnenburg! En gezond. Moet je eens kijken, je kunt kiezen uit naturel, volkoren en minder suiker. Weinig calorieën. 4% van de dagelijkse voedingsrichtlijn. Minder dan 2% vet. Ook nog. Dat moet wel goed voor je zijn. NOT! De ontbijtkoek van Peijnenburg is ongezonde teringzooi die je ver van jezelf en je kinderen moet houden. De reden dat er zo weinig vet in zit (wat trouwens helemaal geen aanbeveling is) is omdat het bomvol zit met de meest ongezonde suiker...

Glucose-fructosestroop is géén suiker

maa 4 jun 2012 17:31
High fructose corn syrup krijgt uiteindelijk geen andere naam. De Food and Drug Administration verwierp op woensdag de poging van de Corn Refiners Association om de zoetstof de nieuwe naam "maïssuiker" te geven. De Corn Refiners Association had in 2010 een aanvraag ingediend bij het Agentschap om het product op de labels te hernoemen als "maïssuiker". Maar de FDA zei dat het suiker definieerde als een vaste, droge en gekristalliseerde voeding en niet als stroop. De Corn Refiners...

De wereld zonder tarwe

don 23 feb 2012 21:24
Haal tarwe uit je dieet, en je doet het beste wat je voor je gezondheid kan doen. En ook voor je gewicht, als we de Amerikaanse cardioloog W. Davis mogen geloven. Lastig te geloven? Misschien helpt de volgende vergelijking: als je twee volkoren boterhammen eet gaat je bloedsuikerspiegel meer omhoog dan wanneer je twee lepels pure suiker snoept. We schreven er al eerder over dat er steeds meer discussie ontstaat over de effecten van tarwe op onze gezondheid (zie Eet als een holbewoner: vermijd...

Suiker is gif - De alternatieven: Stevia, yacon-siroop, palmsuiker

woe 15 feb 2012 21:39
Suiker is gif. Stond er vorige week (7 feb) uitgebreid in NRC-Next. ‘Suiker, en dan vooral fructose, is extreem verslavend, het is ongezond en je wilt er steeds meer van’. De overheid zou de consumptie moeten afremmen, net als bij alcohol, aldus de Amerikaanse hoogleraar Lustig in NRC-Next. Een goed punt. Alleen jammer dat er niks gezegd wordt over alternatieven voor suiker. Want genieten van een zoete chocoladetaart, zonder suiker, kan wél. Suiker dubbelslecht Suiker heeft vooral een...

Hersenschade door Alzheimer omkeerbaar door DBS

zat 26 nov 2011 10:49
Deep Brain Stimulation (DBS) is een techniek waarbij neurochirurgen elektrodes in je hersenen implanteren. Elke elektrode heeft een aantal contactpuntjes, die de artsen onafhankelijk van elkaar kunnen stimuleren. Als je de ziekte van Alzheimer hebt, dan krimpen je hersenen, vooral het gebied dat de hippocampus heet. Daar, maar ook in andere gebieden wordt minder glucose verbruikt. Dat wijst er op dat deze hersengebieden steeds slechter gaan functioneren. Nu hebben Canadese onderzoekers...

Mechanisme achter obesitas: radicalen in hersenen

maa 29 aug 2011 11:44
Verzadigingsgevoel blijkt metastabiel geregeld Vrije radicalen zorgen in de hersenen voor een gevoel van verzadiging. En de neiging van obesitas om steeds verder uit de hand te lopen heeft te maken met een natuurlijk beschermingsmechanisme tegen die vrije radicalen, schrijven Tamas Horvath en collega’s (Yale School of Medicine) op de website van Nature Medicine. Om precies te zijn ontstaat het verzadigingsgevoel in de hypothalamus. Daar activeren vrije radicalen het zogeheten ...

In glucose-fructosestroop blijkt kwik in te zitten!

woe 17 aug 2011 14:34
Schokkende onthulling over glucose-fructosestroop op basis van maïsstroop, of ook wel HFCS (High Fructose Corn Syrup) genoemd. Deze stof is superzoet en uiterst verslavend! In één glas cola zit méér HFCS dan je lever in een hele dag van dit goedje kan afbreken..! Deze alom in ons voedsel aanwezige zoetstof, wordt overmatig gebruikt in allerlei voedingsmiddelen van cola tot ‘gezonde’ tussendoortjes. Maar deze zoetstof blijkt ook kwik te bevatten dat onbedoeld tijdens het...

Aardappel nieuwe boosdoener in vetepidemie

maa 27 jun 2011 17:25
De boosdoener van de obesitas epidemie is niet muffins, koolzuurhoudende dranken of de Double Down, het is de nederige aardappel, maakt niet uit op welke manier het gesneden is. Een langdurig onderzoek van de universiteit van Harvard heeft uitgewezen dat de dagelijkse consumptie van een extra portie piepers, Franse frietjes, gesneden in krokante chippies, gepureerd met boter en knoflook of gewoon gekookt of gebakken, meer gewichtstoename veroorzaakt dan een extra blik suikerhoudende drank...

Suiker in fruit zorgt voor gevaarlijk buikje

zon 29 jun 2008 13:31
Dat suikers dik maken, is al lang geen geheim meer. Maar nu blijkt uit onderzoek dat vooral fructose - de suiker die in vruchtendrankjes zit - zorgt voor een buikje. Dat schrijft de Sunday Telegraph. Van de vele suikers die bestaan, zijn glucose en fructose de bekendste. Het is fructose, die je aantreft in gezonde voedingsmiddelen als vers fruit en vruchtensap, maar ook in jam en in de alcoholvrije drankjes waarvan de moderne mens grote hoeveelheden binnenkrijgt, die de boosdoener is in dit...