ZapLog-dossier: hypertensie

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Niet zout maar suiker verhoogt de bloeddruk

maa 15 dec 2014 19:00
De overmatige consumptie van zout, door het vele keukenzout in ons (fabrieks)eten, wordt traditioneel aangewezen als de belangrijkste oorzaak van hoge bloeddruk. Die hypertensie is weer een van de belangrijkste factoren in hart- en vaatziekten. Jarenlang een te hoog zoutgebruik heeft een verzwakkende werking op de aderen en het hart. Cardiovasculaire aandoeningen zijn, met longkanker en dementie, de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Vandaar de aanbeveling zuinig te zijn met...

Fructoserijke voedingsmiddelen verhogen hypertensie risico

din 6 jul 2010 17:59
Het volgen van een dieet dat rijk aan fructose is maakt dat iemand een groter risico heeft op het ontwikkelen van hoge bloeddruk en vervolgens cardiovasculaire gebeurtenissen, heeft een nieuw onderzoek ontdekt. Fructose is een belangrijk ingrediënt in tafelsuiker en high fructose corn syrup. Toegevoegde suikers worden gewoonlijk aangetroffen in bewerkt voedsel zoals snoep, koekjes, gebak en frisdrank. Volgens het onderzoek, dat gepubliceerd is in het Journal of the American Society of...