ZapLog-dossier: ingrediënten

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Voedselfabrikanten zijn boeven.Consument wordt enorm belazerd!

zat 19 dec 2015 02:18
Ons eten zit vol vage ingrediënten. Kippenbouillon met een verwaarloosbaar percentage kip en perenvla zonder peer. Klopt het gevoel dat we belazerd worden waar we bij staan? Uit het leven gegrepen: dravend door de plaatselijke super gris je een pak perenvla mee. Lekker voor zoonlief, want dol op peer. Als hij ’s avonds aan tafel monter begint te lepelen, volgt een frons. „Ik proef geen peer.” Een blik op het etiket leert: een lange lijst van ingrediënten, van wei tot verdikkingsmiddel...

Mediterraan ‘dieet': niet alleen voeding, maar ook levensstijl.

vri 23 okt 2015 21:53
Een mediterraan dieet met veel olijfolie, noten en verse producten vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Dat is al langer bekend. Maar nu beweert een Britse cardioloog dat de opvattingen over de functie van het mediterraan dieet te simplistisch zijn. Door middel van een documentaire laat hij zien dat een goede gezondheid niet alleen afhankelijk is van de voeding, maar ook van een aantal leefstijlfactoren. De nieuwe film heet ‘Pioppi protocol’. Pioppi is een klein Italiaans stadje,...

Brancheorganisaties willen toelating GM

din 29 jul 2014 08:29
Europese brancheorganisaties voor ingrediëntenleveranciers willen dat de Europese Commissie vaart zet achter de toelating van acht gemodificeerde (GM) grondstoffen voor food en feed. De EU is voor 75 procent van de behoefte aan eiwitrijke grondstoffen, als maïs, soja en raapzaad, afhankelijk van de wereldmarkt, stellen Coceral, Fediol en Fefac. Sommige producten zijn al geoogst en worden verhandeld op de wereldmarkt, andere komen in het najaar op de markt. ...

Misleidende teksten op producten Must read !!

don 3 jul 2014 14:54
De Consumentenbond is in het geweer gekomen tegen fabrikanten die misleidende teksten zetten op productverpakkingen. Sommigen weigeren aanpassingen en komen volgens de bond met allerhande smoezen om de teksten te verdedigen. Dat meldt Metro. Directeur Bert Combée van de Consumentenbond zegt dat onder meer Albert Heijn, Healthy People en Rivella zich bedienen van 'kletspraat'. Healthy People heeft bijvoorbeeld op de verpakking van een drankje handenvol blauwe bosbessen en frambozen staan,...

Binnenkort al het Russische voedsel GMO vrij?

vri 7 feb 2014 00:42
Over een paar weken wordt in Rusland gestemd over een nieuwe wet die de productie van al het Russische voedsel GMO vrij moet maken. Ook de import van producten die genetisch gemanipuleerde zijn, wordt dan sterk aan banden gelegd. Een aantal Russische parlementsleden heeft een wet voorbereid die de import van genetisch gemanipuleerde landbouwproducten sterk aan banden legt en een compleet verbod voor de productie van producten die GMO ingrediënten bevat. Een aantal politieke groeperingen...

Krijgen GMO producten het label “natuurlijk”?

vri 27 dec 2013 13:06
Inmiddels is de situatie zo dat we vaak denken dat we gezond eten, maar dat de ingrediënten in die producten dat allesbehalve zijn. Dat proces dreigt nu nog een een stap verder te gaan. Zodanig dat we straks niet meer kunnen herleiden wat er in ons eten is verwerkt. De Grocery Manufacturers Association, de vakvereniging die de grootste voedsel- en drankbedrijven in Amerika vertegenwoordigt, heeft een verzoek ingediend bij de FDA (Food and Drug Administration) om producten die GMO (genetisch...

Zelf een anti-huidverouderingsserum met vitamine C maken

vri 20 dec 2013 10:27
Vitamine C beschermt collageen en maakt nieuw collageen aan Bij het ouder worden verliest de huid collageen en elastine. In de strijd tegen huidveroudering, kan men zich hier dus op richten: collageen beschermen en zorgen voor aanmaak van nieuw collageen. Bepaalde voedingsstoffen beschermen collageen: in het bijzonder de antioxidant vitamine C. Huidonderzoekers weten dat en hebben dit aangetoond. Een vitamine C serum zelf maken en direct toevoegen, is enorm effectief. Bovendien is het...

De grootste misleider van dit jaar is: Natrena Stevia (D.E.)

don 3 okt 2013 17:34
Natrena Stevia Kristalpoeder is de winnaar geworden van het Gouden Windei, een prijs die voedselwaakhond Foodwatch jaarlijks uitreikt aan het meest misleidende voedselproduct. De bus met zoetstof bevat slechts drie procent stevia en 97 procent maltodextrine, gemaakt van (gemodificeerd) zetmeel. Door de scheve verhouding wordt 3,79 euro betaald voor een pot met 1,35 gram stevia. Voor dezelfde hoeveelheid wordt elders slechts 30 cent betaald. Klacht Voor het Gouden Windei waren vijf...

Meeste vitaminen bevatten genetisch gemanipuleerde bestanddelen

don 1 aug 2013 09:36
GMO in Multivitaminen en kindervitaminen Child-GMO-VitaminUit onderzoek gedaan door “NaturalNews.com” blijkt dat er een alarmerend groot aantal multivitaminen en individuele voedingsstoffen zijn geprepareerd met ingrediënten afkomstig van GMO-maïs. Dit is een angstvallig en geniepig verborgen gehouden geheim van de vitamine-industrie, waarover u in de de main stream media niets zal vernemen omdat de vitamine-industrie weigert dit toe te geven. Om te beginnen zijn GMO’s sowieso een...

Schokkend: zo ziet een supermarkt eruit als er geen bijen meer zijn

don 27 jun 2013 16:50
De Amerikaanse biologsche supermarkt Whole Foods in University Heights voerde een stunt uit. Het wilde klanten eens laten zien wat er zou gebeuren als er geen bijen meer zijn. Volgens Whole Foods komt een derde van hun voedsel van planten die door bijen of andere insecten bestoven worden. “De massale afname van bijen populaties bedreigt de beschikbaarheid van vele verse ingrediënten die klanten nodig hebben om hun tafel te dekken.” Om mensen bewust te maken van dit probleem verwijderde...

Zuigelingenvoeding is genetisch gemodificeerd (video)

woe 17 apr 2013 16:26
Het blijkt dat vrijwel alle zuigelingenvoeding op de Amerikaanse markt, zowel melk- als sojagebaseerd, genetisch gemanipuleerd is. De vraag is welke invloed de consumptie van dergelijke voeding heeft op de genexpressie, de mate van het tot uiting komen van een gen in een eiwit. Alle niet-gecertificeerde biologische sojagebaseerde zuigelingenvoeding die werd onderworpen aan een onderzoek bleek genetisch gemodificeerde ingrediënten te bevatten. In melkgebaseerde babyvoeding werd ook een...

Een grote tegenvaller voor Monsanto

maa 11 maa 2013 20:22
De Amerikaanse biowinkelketen Whole Foods heeft aangekondigd dat ze in 2018 op al hun producten de genetisch gemodificeerde (GMO) ingrediënten zullen vermelden. Dit doen zij niet uit bezorgdheid voor het welzijn van hun klanten, maar onder grote druk van activisten en de alternatieve media. In een artikel vorig jaar oktober schreven we over de Amerikaanse biowinkelketen Whole Foods en hoe zij hun klanten proberen wijs te maken dat alle producten die zij verkopen 100 procent biologisch zijn,...

Slagroomtaart HEMA ‘staat bol van de E-nummers’

don 29 nov 2012 12:14
HEMA heeft 65 ingrediënten nodig om van een slagroomtaart een Sinterklaastaart te maken. Er zitten onder andere 3 aroma’s, 7 emulgatoren, 3 soorten cellulose (houtvezel) en liefst 28 E-nummers in. Bovendien kleurt de banketbakkersroom niet geel dankzij eierdooiers, maar door annatto en riboflavine, zo meldt voedselwaakhond Foodwatch. Het vetgehalte van de magere melk is aangevuld met geharde plantaardige vetten. De melksmaak komt van melkaroma. Glucose-fructosestroop HEMA is één van...

Lasagne Bertolli zit vol kunstmatige toevoegingen

don 8 nov 2012 23:57
Lasagne Tradizionale van Bertolli bevat te veel suikers en zout, afval uit de zuivelindustrie en middelen met een laxerende werking, aldus voedselwaakhond Foodwatch. Volgens de consumentenorganisatie is de lasagne verre van traditioneel, zoals fabrikant Unilever in reclamespotjes wil doen vermoeden. De waakhond merkt op dat het pakje met ‘besciamella’ in het pakket vijftien ingrediënten bevat die niet in bechamelsaus thuishoren. De saus bevat bijvoorbeeld wei-eiwit, een afvalproduct uit...

Allergenen in parfums voorlopig niet verboden

zat 3 nov 2012 15:24
De Europese Commissie gaat niet over tot een verbod op allergenen in parfums, maar start wel een dialoog op met de sector. Het wetenschappelijk comité voor de bescherming van de consument heeft een honderdtal ingrediënten in populaire parfums aangeduid als allergene stof. . Het comité raadt aan de concentratie van sommige stoffen aan banden te leggen en andere zelfs te verbieden. Onder meer de mossoorten die de geur van Chanel n°5 en Dior Addict bepalen, zouden niet meer mogen worden...

Test-Aankoop:hamburgers "nauwelijks geschikt voor consumptie"

din 2 okt 2012 14:11
Bij testen van 22 rundburgers en 7 kippenburgers die in supermarkten aangekocht werden heeft Test-Aankoop vier exemplaren aangetroffen "die nog nauwelijks geschikt waren voor consumptie". Het totale kiemgetal van deze producten was te hoog, wat erop wijst dat ze onderhevig waren aan bederf. Dat kan gevaarlijk kan zijn voor de consument, zeker als de burgers na aankoop nog langer bewaard worden. Het wettelijk maximale vetgehalte werd nergens overschreden maar volgens Test-Aankoop zou dit...

GMO-producten in schappen van Whole Foods (Amerikaanse reformwinkel)

zon 30 sep 2012 11:37
Mocht bovenstaande video niet meer af te spelen zijn, klik dan hier: whole-foods AND hidden-camera AND monsanto | gmo - W.H. Het laatste wat je zou verwachten als je gaat winkelen in een biologische winkel is dat je producten met GMO (genetisch gemanipuleerde) ingrediënten koopt. Zeker nu is bewezen hoe ongezond het is. Echer, een undercover operatie bij een grote Amerikaanse keten van biologische winkels komt met schokkende resultaten. Whole Foods is zo?n typische grote Amerikaanse...

Amerikanen eten gemiddeld 35 pond glucose-fructosestroop per jaar

vri 29 jun 2012 17:29
De gemiddelde Amerikaan eet 35 pond glucose-fructosestroop per jaar, een gevaarlijk ingrediënt dat recent onderzoek gelinkt heeft aan een aanzienlijke daling van de hersenwerking gerelateerd aan zowel het geheugen als leren. De onderzoekers gaan zelfs verder met te zeggen dat de alomtegenwoordige substantie je "dom" kan maken. Gezien het feit dat glucose-fructosestroop aanwezig is in meer dan 90 procent van de verwerkte voedingsmiddelen, zoals frisdranken en snoep is het genoeg om het tot...

“Aardbeiensmaak” bestaat uit 50 verschillende chemicaliën

maa 18 jun 2012 17:29
Wat wordt er gebruikt in het imiteren van aardbeiensmaak? Wel, in plaats van eenvoudig echte aardbeien te gebruiken hebben voedselproducenten besloten om te kiezen voor een veel goedkopere (en giftige) methode voor het creëren van wat bekend is geworden als "aardbeiensmaak". Het chemische brouwsel bestaat uit 50 verschillende chemische ingrediënten, veel daarvan kunnen gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Bewerkte voedingsmiddelen, en zelfs veel voedingsmiddelen die als "gezond" gepromoot...

Nanotechnologie - we gebruiken het steeds meer, maar is het veilig

don 26 apr 2012 15:41
Over nanotech bestaat nog lang geen overeenstemming Nanotechnologie, een zegen voor de mensheid, een bedreiging voor de gezondheid en/of een risico in de handen van ‘terroristen’. In Nederland zijn minstens 119 producten te koop waarin mogelijk Nanodeeltjes zijn verwerkt. Dat rapporteerde de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onlangs.Zoals het wel vaker gaat met moderne ontwikkelingen: de kosten gaan voor de baat. In het moderne bedrijfsleven kijken de aandeelhouders mee over de schouders...

Genetisch gemodificeerd voedsel verboden in Monsanto kantine`s

maa 20 feb 2012 22:57
Monsanto, de grootste promotor van genetisch gemodificeerde levensmiddelen, heeft een kuil voor zichzelf gegraven, toen bekend werd gemaakt dat ze een personeelskantine hebben waarin ze het gebruik van genetisch gemodificeerde producten verboden hebben. De firma die de kantine van Monsanto’s farmaceutische fabriek in High Wycombe, Buckinghamshire runt, dient alleen nog maar GGO-vrije maaltijden op, vermelde “Friends of the Earth”. In een bericht in de kantine, vermelde Sutcliffe...

Acht onverwachte ingredienten in fastfood

woe 15 feb 2012 20:28
Waarom worden eendenveren verwerkt in appeltaart? Welkom in de wondere wereld van voedseladditieven. Overheidsinstanties oordelen dat deze chemische toevoegingen veilig zijn. Laten we eens kijken naar acht onverwachte ingrediënten in fastfood. 1. Eendenveren en haar (l-cysteïne) L-cysteïne wordt voornamelijk verkregen uit eendenveren en menselijk haar. Het is een aminozuur dat gebruikt wordt als broodverbeteraar. Het meeste haar wordt aangeleverd door Chinese vrouwen die het verkopen aan...

Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je verwerkt voedsel eet? (video)

zon 12 feb 2012 22:41
Meestal krijg je te horen dat je dik wordt van verwerkt voedsel. In een nieuwe video wordt getoond hoe verwerkt voedsel en zelfgemaakt voedsel worden verteerd in het lichaam. Het blijkt dat we verwerkt voedsel niet eens goed kunnen verteren, zo laat Stefani Bardin zien tijdens TEDxManhattan 2011. Haar video toont aan de hand van een M2A-videocapsule wat er in je lichaam gebeurt wanneer je zelfgemaakt of verwerkt voedsel consumeert. Tijdens het project is gekeken naar twee personen die elk een...