ZapLog-dossier: kleurstoffen

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Doorbreek zwijgcode voedingsindustrie over schadelijke kleurstoffen

din 21 jul 2015 12:19
Hoe veilig is ons voedsel? Het ligt wel fris en fleurig in de schappen, maar juist daarom is er veel mis mee, zegt Leonard Freeke in een serie artikelen waarin hij de praktijken en marketingleugens van grote voedingsbedrijven over het gebruik van kunstmatige ingrediënten en dubieuze productiemethoden blootlegt. Deze keer: de schadelijke ‘Southampton Six’ staan er gekleurd op. Na 11 jaar zijn de ‘Southampton Six’ weer vol in het nieuws met dank aan organisatie Foodwatch. In...

Snoep, kleurstoffen en hyperactieve kinderen, Jumbo schrikt, AH niet

vri 17 jul 2015 17:10
foodwatch haalde deze week uit rond E-nummers met zogenaamde azo-kleurstoffen. AH reageerde direct op Foodlog. Jumbo reageert vandaag via Omroep Brabant. Volgens branche-organisaties was er sprake van onterechte bangmakerij. Hoe zit het nu echt? Jumbo reageert anders op het E-nr nieuws dan AH. Dat meldt Omroep Brabant. Jumbo heeft nog kinderproducten onder huismerk met de gewraakte E-nrs, maar past die aan. AH heeft dergelijke producten niet. Jumbo geeft aan ook met zijn A-merk leveranciers...

Kindervitaminen vol met Aspartaam, GMO’s en chemicaliën

din 21 jan 2014 15:55
Farmareus Bayer Zonder ooit vragen te stellen over wat massale reclame en de media te zeggen heeft over een product, in het geval van kindervitaminen heeft dit geleid dat vele duizenden ouders multi-vitaminen zijn gaan kopen omdat ze geloven dat het een aanzienlijke voedingswaarde heeft. Maar hebben deze vitaminen nou werkelijk zoveel voedingswaarde, en zo ja, tegen welke prijs? Als we kijken naar de “Flintstones Vitaminen”van farmareus Bayer, een van de topmultivitaminen in de Verenigde...

11 redenen om bewerkte voeding vaarwel te zeggen

woe 6 maa 2013 19:20
Veel van ons voedsel is bewerkt en geraffineerd. Bewerkte voedingsmiddelen lijken handiger en goedkoper, maar niets is minder waar. Het blijkt vaak goedkoper en veel gezonder om voedsel zelf te maken. De gemiddelde magnetronmaaltijd bevat het schadelijke bisfenol A, kunstmatige kleurstoffen en vlees van dieren die zijn behandeld met antibiotica. Voor minder geld kun je verse ingrediënten gebruiken en kiezen voor gezond biologisch rundvlees dat rijk is aan omega 3-vetzuren. Pesticiden In...

De 10 geheime wapens van de voedselindustrie

din 24 apr 2012 18:26
Conserveermiddelen en kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen houden zuurstof tegen en vertragen de ontwikkeling van schimmels zodat producten langer houdbaar blijven. Maar nadat ze zijn geconsumeerd doen deze stoffen hetzelfde in menselijke cellen. Ze ontnemen de cellen hun zuurstof en voedingsstoffen waardoor ze muteren en kanker kan ontstaan. Cellen hebben zuurstof nodig om te overleven. Conserveermiddelen en andere additieven onttrekken zuurstof uit mitochondriën. Wanneer het lichaam...

Gevaren van de kleurstof tartrazine in ons voedsel

maa 13 feb 2012 17:34
Tartrazine (E102) komt in zeer veel levensmiddelen voor, waaronder frisdranken, gebak, koekjes, cakes, desserts, sauzen en smaakmakers. Het wordt daarnaast ook gebruikt als kleurstof in diverse soorten cosmetica. Tartrazine bevat echter aluminium en schadelijke synthetische petrochemische stoffen. Het gaat om carcinogenen die petroleum, antivries en ammonia bevatten. De hulpstof wordt bovendien gebruikt als coating voor sommige medicijnen. Aluminiumvergiftiging kan leiden tot schade aan het...

Drie verrassende redenen om frisdrank te vermijden

din 7 feb 2012 23:09
Veel mensen weten inmiddels dat frisdrank niet goed is voor de gezondheid. Door de jaren heen is de koolzuurhoudende drank geassocieerd met de obesitas-epidemie en de stijgende gezondheidskosten. Sommige experts hebben zelfs opgeroepen tot een belasting op frisdrank zodat mensen worden afgeschrikt en er minder van gaan drinken. Alhoewel mensen veelal weten dat frisdrank kan leiden tot diabetes brengen zoete koolzuurhoudende dranken ook een aantal verborgen gevaren met zich mee. Onzichtbare...

De kleur van veilig voedsel

zon 1 mei 2011 17:26
Jell-O. Froot Loops. Cheetos. De kleuren van deze voedingsmiddelen behoren niet in de natuur en, volgens een groeiend aantal onderzoeken, behoren ze ook niet in de lichamen van kinderen. Al jaren heeft de Food and Drug Administration vol gehouden dat er geen verband is tussen gedragsproblemen en de heldere kunstmatige kleurstoffen die zo veel bewerkte voedingsmiddelen kleuren. Een groeiende lijst van onderzoeken suggereert een verband dat eindelijk de aandacht van de FDA heeft getrokken....

“Ingrediënt in cola is kankerverwekkend”

don 17 feb 2011 16:00
Een ingrediënt dat gebruikt wordt in verschillende cola's vormt een kankerrisico en moet verboden worden, aldus een belangrijke lobbygroup. "In tegenstelling tot de karamel die je thuis zou maken door suiker te smelten, ontstaat de kunstmatige kleurstof in cola's en andere producten door suikers te laten reageren met ammoniak en sulfieten onder hoge druk en hoge temperaturen. Hierdoor ontstaan de twee stoffen 2-MI en 4-MI, uit onderzoek van de Amerikaanse overheid blijkt dat dit leukemie,...

Onze voeding bulkt van de kleurstoffen

vri 28 jan 2011 15:34
Zelfs in yoghurt, mayonaise, kaas en vleesbereidingen zitten kleurstoffen. De consumentenorganisatie Test-Aankoop controleerde het afgelopen jaar 590 voedingsmiddelen. Daaruit blijkt dat het gebruik van kleurstoffen veel verder gaat dan we vermoeden. Zo ontdekte Test-Aankoop dat kleurstoffen vaker wel dan niet worden gebruikt in onder meer yoghurt, mayonaise, kaas en vleesbereidingen. "Veelal om de afwezigheid van kwaliteitsvolle ingrediënten te maskeren", aldus Ducart. Kleurstoffen zijn,...

Onnatuurlijke kleurstoffen moeten op etiket

woe 9 jul 2008 15:06
Fabrikanten van voedsel met niet-natuurlijke kleurstoffen moeten vanaf volgend jaar met een etiket duidelijk maken dat deze stoffen erin zitten. Daar stemde het Europees Parlement vandaag mee in. Snoepgoed De kleurstoffen zitten onder meer in limonade, vruchtenyoghurt, gekleurd snoepgoed en kant-en-klaarmaaltijden. Wetenschappers twisten nog over de vraag of de kleurstoffen daadwerkelijk schadelijk zijn. ...

Voorkom te veel snoepen

don 13 sep 2007 16:36
De combinatie van kleurstoffen en het conserveermiddel natriumbenzoaat, dat in snoep voorkomt, kan hyperactiviteit bij kinderen veroorzaken. Resultaten uit een onderzoek van de Universiteit van Southampton, dat is uitgevoerd onder een groep kinderen van 3 en 4 jaar en 8 en 9 jaar geven hiervoor een eerste indicatie. In deze studie is echter niet aangetoond dat er een verband bestaat tussen de consumptie van snoep en het ontstaan van ADHD. ...