ZapLog-dossier: voedingsmiddelenindustrie

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Niet zout maar suiker verhoogt de bloeddruk

maa 15 dec 2014 19:00
De overmatige consumptie van zout, door het vele keukenzout in ons (fabrieks)eten, wordt traditioneel aangewezen als de belangrijkste oorzaak van hoge bloeddruk. Die hypertensie is weer een van de belangrijkste factoren in hart- en vaatziekten. Jarenlang een te hoog zoutgebruik heeft een verzwakkende werking op de aderen en het hart. Cardiovasculaire aandoeningen zijn, met longkanker en dementie, de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Vandaar de aanbeveling zuinig te zijn met...

Reeds in 2016: eten uit de printer voor bejaarden

din 21 okt 2014 22:25
Onderzoekers in Duitsland denken al in 2016 een lijn met 3-D 'geprint' eten voor ouderen te kunnen lanceren. Sinds 2010 werken ze aan het concept 'Smoothfood'. Initiatiefnemer Biozoon (een voedselproducent gespecialiseerd in voedseltexturen) richt zich op de markt van ouderen in zorginstellingen die kauw- en slikproblemen hebben. Voor hun project werkten ze samen met 10 partners uit de voedingsmiddelenindustrie en 5 Europese landen - Duitsland, Italië, Denemarken, Oostenrijk én Nederland...

Agro-ecologie in plaats van agro-business

woe 30 apr 2014 12:38
Uit ethisch oogpunt verdient de agro-ecologische landbouw de voorkeur boven de intensieve landbouw. De eerste aanpak is duurzamer, respecteert boeren en de biodiversiteit in de landbouw en verkleint de kloof tussen productie en consumptie van voedsel. De intensieve landbouw is nu dominant en heeft de verbindingen tussen land, voedselproductie en de maaltijd doorgesneden. Problemen als overgewicht, ondervoeding, gebrek aan duurzaamheid en dierenwelzijn hangen samen met deze gangbare wijze van...

Kristalsuiker vervangt olie als grondstof voor plastics

woe 27 maa 2013 20:05
Wie denkt dat kristalsuiker slechts grondstof kan zijn voor de voedingsmiddelenindustrie heeft het mis. De Nederlandse beursonderneming CSM, wat ooit stond voor Centrale Suiker Maatschappij, zal kristalsuiker gebruiken om plastic van te maken. Dit heeft het bedrijf kortgeleden bekendgemaakt. Plastic wordt op dit moment vooral vervaardigd van olie. Met de productie van bioplastics zal niet alleen minder CO2 worden uitgestoten, ook brengt het meer onafhankelijkheid van de olie-industrie met...

'Aspartaam niet gevaarlijk', zegt gesponsorde wetenschapper in VK

maa 21 nov 2011 14:58
Vandaag in de volkskrant, stelt zegt Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag aan Wageningen Universiteit dat de zoetstof aspartaam volledig, maar dan ook volkomen en totaal ongevaarlijk is en dat mensen die vinden eigenlijk gewoon domme ganzen zijn. Lees even mee. Nog maar eens: 'Aspartaam is ECHT NIET gevaarlijk' Kunstmatige toevoegingen aan etenswaren blijven voor veel mensen verdacht. Kleurstoffen, conserveringsmiddelen, smaakversterkers maar vooral zoetstoffen worden...