ZapLog-dossier: voedsel

Alle artikelen met dit trefwoord

Gerelateerde discussie

Alle gerelateerde trefwoorden

RSS-feed voor dit trefwoord

Docu: de stille revolutie van perma-cultuur

don 11 jul 2013 22:01
Tijdens de 8ste International Permaculture Convergence verzamelden zich in Brazilië meer dan 200 specialisten, afkomstig uit 43 landen, op het gebied van perma-cultuur. Net als preppers bereiden zij zich voor op de sluimerende globale crisis. Creëer duurzaamheid door zelfvoorzienend te worden. Onderdeel van de het design achter perma-cultuur is het zogenaamde zoning: het correct plaatsen van dingen waarbij bij minimale energie zorgt voor een maximale output. Perma-cultuur is design. Het...

Colgate en Elmex opgepast! Microplastics horen niet in tandpasta thuis (open brief)

woe 16 jan 2013 22:18
Gisteren verscheen er op Zaplog een artikel over het brutale gebruik van microplastics in de tandpasta?s Colgate en Elmex. Microplastics vormen een enorme belasting voor het milieu. Wereldwijd wordt geprobeerd om deze enorme milieuramp op de politieke agenda te krijgen. Maar het zou zomaar kunnen dat Colgate-Palmolive het ontgaan is dat een beter mondgevoel weleens een bijdrage vormt aan deze milieuramp. Hierop is de coörperation dan ook geattendeerd. Vanmorgen werd onderstaande reactie...

Lever is verbazingwekkend krachtig supervoedsel

maa 5 nov 2012 18:32
Veel mensen hebben een negatieve reactie op het eten van lever. Ze vinden het walgelijk als ze van anderen horen die orgaanvlees consumeren en begrijpen niet waarom iemand eigenlijk lever zou willen eten. Tegelijkertijd wordt algemeen aangenomen dat groenten en fruit de hoogste concentraties vitaminen en mineralen bevatten, met niveaus superieur aan dierlijke producten. Het blijkt echter dat lever eigenlijk extreem hoge niveaus van micronutriënten bevat, zelfs hoger dan wat wordt gevonden...

Frits Muskiet: Het faillissement van de verzadigd vethypothese…

zat 8 sep 2012 12:08
In dit artikel prikt Frits Muskiet een groot aantal misverstanden/mythes door over welvaartsziekten en vet, vooral verzadigd vet. - Een metastudie van de AHA (American Heart Association) is niet netjes uitgevoerd (lees: frauduleus). Dit zou aantonen dat er een direkte relatie tussen verzadigd vet en hart- & vaatziekten zou bestaan en dat meervoudig onverzadigde vetten juist gunstig zijn. Punt is dat mét de verzadigde vetten ook de transvetten zijn vervangen in veel proeven. En bij...

Britse stad verbouwt eigen voedsel, criminaliteit daalt

don 15 dec 2011 21:48
Toen de Britse stad Todmorden moestuinen begon aan te leggen als onderdeel van het programma Incredible Edible had men geen idee dat het simpele innovatieve concept de stad een buitengewoon inspirerend en zelfvoorzienend model voor de toekomst zou maken. Verse kruiden, lekker fruit en sappige groenten groeien nu bij overheidsgebouwen, hogescholen en supermarkten. Tuintjes, kweekbedden en zelfs parkeerplaatsen staan boordevol verse producten die iedereen op elk gewenst moment gratis mag...

Forks over knives: kies je voedsel bewuster

zon 18 sep 2011 08:14
Sinds de jaren 60 is ons voedsel veranderd. We koken steeds minder zelf en eten kant-en-klaar bereide voedingsmiddelen. We krijgen meer vet, koolhydraten en dierlijk eiwit binnen. Tegelijkertijd bewegen we veel minder. We eten, terwijl we TV kijken, hangend op de bank. Deze veranderingen leiden tot welvaartskwalen: hart- en vaatziekten, overgewicht, suikerziekte en kanker. Ik probeer mijn spieren zovaak mogelijk te gebruiken en zoveel mogelijk te bewegen. En ik probeer niet meer te eten dan...

In Wit-Rusland is de crisis paniek in volle hevigheid losgebarsten.

zat 21 mei 2011 21:23
In de winkels worden alle schappen leeg gekocht. De financiële crisis in Wit-Rusland zit in een enorme stroomversnelling. In de winkels zijn niet alleen alle dagelijkse goederen verdwenen, maar ook huishoudelijke artikelen en huishoudelijke apparaten. Bij de geldautomaten staan lange rijen. De daling van de lokale valuta, de Wit-Russische roebel, ten opzichte van de Amerikaanse dollar heeft de financiële positie van Wit-Rusland extreem verslechterd. Volgens deskundigen verslechterd de...

Kunststof keukengerei: Gebruik op eigen risico

zon 3 okt 2010 17:52
Plastic schaaltjes en verpakkingen waren zeer zeldzaam tijdens de Sovjettijd. Vrijwel alle Russen herinneren de tijd toen boodschappen werden verpakt in grijs of bruin papier. Sovjet voedselwinkels gebruikte zelfs geen polyethyleenfolie: worstjes, boter, vis en zelfs de zeekool zou bij verkoop aan klanten verpakt worden in pakpapier. Het werd toen als volkomen normaal beschouwd in die jaren. Tegenwoordig wordt het als normaal beschouwd om levensmiddelen te verpakken in diverse kunststof...

Tien beste geneeskrachtige kruiden

don 30 sep 2010 17:41
Nieuw onderzoek toont dat deze supergenezende kruiden pijn kunnen verlichten, de ziekte van Alzheimer te voorkomen en het afweren van kanker en hart en vaatziekten. Probeer 3 natuurlijke wonderen waarvan je nog niet gehoord hebt. Je arsenaal van thuisremedies gaat veel kruidiger worden. Hoewel kruiden al honderden jaren zijn gebruikt om te genezen zijn wetenschappers eindelijk begonnen met het bevestigen van het vermogen van deze planten om artritis pijn te verlichten, een hoge...

De waarheid over supermarktbrood

don 29 jul 2010 14:03
Vers brood is een van de favoriete geuren van de mens, en niet weinigen laten zich bewust of onbewust leiden door de geur om iets te kopen. Ook, en misschien wel vooral, in de supermarkt. Maar alvast in Groot-Brittannië is wat je ruikt niet bepaald wat je krijgt. Dat bleek toen de supermarktketen Tesco's op de vingers werd getikt na een misleidende advertentie over 'het verse brood dat van nul wordt gemaakt'. Blijkt dat de term 'vers' niet altijd 'vers gebakken' betekent. Soms is het...

Boeren willen terug naar "armeluisgraan"

vri 18 jun 2010 14:54
Gierst, eens gezien als "armeluisgraan", is gestaag bezig aan een comeback in Karnataka, in het zuiden van India. Het weerstaat droogte en regen, pest en andere ziektes, en is daarmee een belangrijk wapen in de strijd tegen honger, vinden Indiase boeren. Van oorsprong was gierst het basiselement in de keuken van Karnataka. Het wordt gegeten als roti of als couscousachtige korrels, die zeer voedzaam zijn. "De voedingswaarde van een balletje 'ragi' (vingergierst) is zo groot dat een arbeider...

McDonald's Happy Meals zijn na een jaar nog niet bedorven

zon 21 maa 2010 19:49
Kijkend naar de twee Happy Meals van McDonald's (de foto’s staan op de bronsite), kun je het gevoel hebben dat ze er vrijwel identiek uitzien. Verbazingwekkend is echter dat dit dezelfde maaltijd is, 12 maanden later gefotografeerd. Waar alle andere voedingsmiddelen een beschimmelde, ontbindende rotzooi zijn na een jaar, toont de maaltijd van McDonald's weinig tekenen van bederf, afgezien van dat de plak rundvlees uitgedroogd is en het oudbakken broodje wat barsten heeft. Bewijs, zegt...

Monsanto: "Wij hoeven niet te garanderen dat ons voedsel veilig is"

don 28 jan 2010 00:08
Een medewerker van Monsanto heeft tegen de New York Times gezegd dat de firma niet verantwoordelijk zou moeten zijn voor de veiligheid van zijn voedselproducten. "Monsanto zou de veiligheid van zijn biotech-voeding niet hoeven te garanderen," zei Phil Angell, Monsanto's chef Bedrijfscommunicatie. "Onze belangen liggen erin zoveel mogelijk van onze producten te verkopen. De veiligheid garanderen is de taak van de FDA." (Food and Drug Administration) ...

Bayer erkent dat gentech besmetting niet meer onder controle is

woe 9 dec 2009 20:14
Bayer heeft toegegeven dat het niet in staat geweest is om de verspreiding van de genetisch gemanipuleerde organismen onder controle te houden, ondanks “de beste aanwendingen (om de besmetting te stoppen)" lees hier. Het blijkt dat alle openlucht veldproeven voor commerciële teelt van GE gewassen moeten worden gestopt voordat onze gewassen onomkeerbaar besmet zijn. Het 2 miljoen dollar vonnis tegen Bayer bevestigt de aansprakelijkheid van het bedrijf voor een onbeheersbare...

Woekerkip

woe 25 nov 2009 13:23
Zo heb je een stuk kip in de braadpan liggen en zo heb je een plas water met inhoud. Wat eerst een mals stukje kip leek ziet er nu uit alsof iemand eroverheen gesnotterd heeft. Een laag wittige smurrie komt tevoorschijn aan de kant die nog gebakken moet worden. Nou ja bakken, het lijkt meer op het koken van een stuk piepschuim. En het heeft ook ongeveer die smaak als je het eet zonder kilo's zout, peper, sambal, kruiden en noem maar op. Drinken die kippen allemaal te veel water of zijn het...

Pure Smaak, eten van de biologische boer

din 20 okt 2009 23:05
Stichting Van Eigen Erf (opgericht in 2003) promoot biologisch eten 'direct van de boer' uit eigen regio, vanuit de overtuiging dat voeding lekker, gezond en duurzaam zou moeten zijn. Door de korte lijn van boer naar bord blijven producten verser, en daardoor lekkerder en gezonder. Bovendien wordt aanzienlijk op de vele voedselkilometers, en de daarmee gepaard gaande vervuiling, bespaard. Biologische boeren Biologische boeren door heel Nederland bieden daarbij een keur aan bijzondere vergeten...

Egypte sluit grenzen voor GM-voedsel

don 13 aug 2009 13:47
Onverwacht heeft Egypte aangekondigd te stoppen met het importeren en exporteren van genetisch gemanipuleerd voedsel. Punt. Alle voedsel wat de grens passeert moet vergezeld gaan met een certificaat dat garandeert dat het vrij is van genetisch gemanipuleerd materiaal. Geen enkel agrarisch product zal ongetest binnen de grenzen komen. Dit geldt in het bijzonder voor granen, mais en soja. Is dit haalbaar? Voor soja-olie houdende producten zal alleen door Brazilië geleverd kunnen worden. De...

Monsanto’s Bt katoen doodt de grond alsook de boeren

maa 23 maa 2009 00:52
Bioveiligheid refereert aan het verzekeren dat GMO's geen schade veroorzaken aan het milieu of de gezondheid. De grond, zijn vruchtbaarheid en de organismen die de vruchtbaarheid van de bodem handhaven zijn een essentieel aspect van het milieu, met name in het kader van voedsel en landbouwproductie. Een recente wetenschappelijke studie uitgevoerd door Navdanya, vergeleek de grond van de gebieden waar gedurende 3 jaar Bt-katoen was geplant met aangrenzende velden met niet genetisch...

Studie toont tekenen van toxiciteit in GM maïs goedgekeurd voor menselijke consumptie

vri 1 aug 2008 13:43
"Laboratoriumratten, gevoed met een genetisch gemanipuleerde (GM) maïs, geproduceerd door Monsanto, hebben tekenen van toxiciteit in nieren en lever, volgens een nieuwe studie. Dit is de eerste keer dat een GM-product dat is goedgekeurd voor gebruik als voedsel voor mens en dier, aanwijzingen heeft getoond van toxische effecten op inwendige organen. De onderzoeken, gepubliceerd op 26-07-08 in het tijdschrift "Archives of Environmental Contamination and Toxicology", analyseerde de resultaten...

Mailwisseling met Albert Hein over E-nummers en gentech

maa 2 jun 2008 18:31
Vraag: Mijn heren, ik las dat de Hoogvliet tegenwoordig E-nummer vrij brood heeft, heeft Albert Hein dat ook? Is het mogelijk dat Albert Hein producten die vrij zijn van E-nummers en kunstmatige stoffen zoals Aspartaam duidelijk markeert? Wat is de policy van Albert Hein op dit standpunt? Mijn persoonlijke mening is dat goede voeding vrij is van kunstmatige toevoegingen en Gentech gerotzooi. vr. gr. Patrick Antwoord: Albert Heijn verkoopt Liefde & Passiebroden, korte krop en...

Mijn Partij = cool

maa 2 jun 2008 14:10
Mijn Partij is de meest coole partij van Nederland in oprichting. Mijn Partij komt met een partijprogramma wat nu al controversieel is. Een paar aansprekende aandachtspunten uit het programma van Mijn Partij: Arrestatie terroristen NL politiek: Het huidige hufterige buitenland beleid van de kabinetten Balkenende is niemand onopgemerkt voorbij gegaan. Mijn Partij heeft de feiten onderzocht en komt tot de gerechtvaardigde conclusie dat Balkenende cum suis oorlogsmisdaden, massamoord, genocide,...

De ware aard van de Codex Alimentarius

din 20 mei 2008 00:36
De Codex Alimentarius is in alternatieve media een veelbesproken onderwerp. Het zou de praktische realisatie zijn van de reductie in wereldbevolking waar mensen als Alex Jones, of films als "Esoteric Agenda" het over hebben. Echter, als je wat dieper gaat zoeken, dan lijkt het allemaal wat overdreven (wat niet wegneemt dat de Codex Alimentarius nog steeds erg ongewenst is). De [url=http://www.dr-rath-foundation.org/]Dr Rath Foundation[/url], een in mijn mening betrouwbare stichting m.b.t...

De voedselcrisis

zon 4 mei 2008 01:13
De voedselcrises, oorzaken, gevolgen en oplossingsrichtingen. Er wordt de laatste tijd veel geschreven over de wereldwijde voedselcrisis. Er verschijnt een stortvloed aan artikelen, waarvan ik er enkele aan het eind van dit stuk zal toevoegen als link. Hier zal ik een poging wagen om in een notendop een opsomming te geven van de vele oorzaken, de gevolgen en hoe de punten aan te pakken. Het is duidelijk dat er wereldwijd bij de consumenten een tekort ontstaat aan voedsel of dat dit...

Handtekeningenactie tegen Codex Alimentarius

don 1 mei 2008 21:46
De Codex Alimentarius, zogenaamd een richtlijn over voeding, maar in realiteit de doodslag voor alles wat niet de farmaceutische industrie is (dus alternatieve genezing, voedingssupplementen, etc), staat gepland in te gaan op 31 december 2009. Het is aan ons het tegen te houden. Dus, teken de [url=http://www.eliant.eu/new/lang/en/?p=4]online petitie[/url]. ...

DE COMMERCIËLE GENEE$KUNDE.

don 13 maa 2008 15:45
Elk jaar wordt in Engeland bij 200.000 mensen kanker vastgesteld waarvan er niet minder dan 152.000 sterven.[1].In de Verenigde Staten is het jaarlijkse dodental voor deze ziekte bij benadering 547.000.[2] [3]Al deze doden staan geregistreerd als slachtoffers van kanker, maar hoeveel van hen zijn werkelijk overleden aan hun ziekte? Hoeveel van hen zouden eigenlijk moeten geregistreerd staan als : “overleden ten gevolge van de therapie”? Als we in aanmerking nemen dat de conventionele...